Rádióadások

Mesél az EKE - 2024. június

Adás dátuma, ideje: 2024. június 27., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Kismihály Boglárka

Meghívott: Oláh Csilla (a Bánffy teljesítménytúra résztvevője) 

Idén nemcsak a Jókai Mór, hanem a Bánffy Miklós Emlék- és Teljesítménytúrán is sikerült megdönteni az eddigi rekordokat, ugyanis a 193-as résztvevőszám idén júniusban egy híján 280-ra gyarapodott. Nem is meglepő, hiszen a Fehér-kövek pazar látványát, vagy a Vlegyásza-hegység idilli tanyavilágát, esetleg a Kőhegyről elénk táruló mesebeli Kalotaszeg bája mindenkit elvarázsol, nem is beszélve a nyári virágok színkavalkádjáról, amely még különlegesebbé varázsolja ilyenkor a tájat. Habár a szervezési előkészületekkel járó túlórákból, izgalmakból és váratlan helyzetekből idén is bőven kijutott, a szervezőknek mégis óriási elégtételt jelentett a résztvevők pozitív visszajelzése és az, hogy egy életre szóló közösségi élménnyel gazdagodva térhettek haza. Mindezt pedig csak megerősítette az égiek közbenjárása, akik a kiszámíthatatlan, esős, viharos júniusi időjárás ellenére a túra napjára csodás napsütéssel és kellemesen simogató szellővel ajándékozták meg a túrázókat.

Mai első vendégünk, Oláh Csilla, már évek óta visszajár a kolozsvári EKE teljesítménytúráira, a határok feszegetését pedig igazán komolyan veszi, ugyanis a Jókain a leghosszabb 55 km-es útvonalat teljesítette, a Bánffyn pedig szintén a legnagyobb kihívást jelentő 35 km-es gyalogos útvonalra vállalkozott. Hogy mióta érzett rá a túrázás ízére, és mi motiválja a teljesítménytúrákon való részvételre, arról ő maga fog mesélni. Ugyanakkor mivel az élmények mellett a számokra is kíváncsiak vagyunk, Kismihály Boglárka megoszt velünk néhány érdekes statisztikai adatot.

A hallgatók már biztosan hozzászoktak, hogy a nyári időszak a kolozsvári EKE-ben főként a teljesítménytúrákról szól, így nem is meglepő, hogy amint lejár az egyik esemény, azonnal készülni kell a következőre. A júniusi Bánffy után a júliusi Vasvári Pál Kerékpáros Emlék és Teljesítménytúra következik a sorban, amelyre idén is két távon várják a biciklisek jelentkezését. Akárcsak 2022-ben, ez alkalommal is Bánffyhunyadon lesz a cél Körösfő helyett, így a résztvevők bekapcsolódhatnak a Kalotaszegi Magyar Napok színes programkavalkádjába. A részletekről Kismihály Boglárkát kérdezzük.

Július sok család számára a nyaralás időszakát jelenti, de aki mégis a kincses városban marad ebben az időszakban, annak sem kell szomorkodnia, ugyanis a kolozsvári EKE Áldás havában is készül néhány programmal a túrázók számára. A Vasvári teljesítménytúra mellett lesz többnapos gyalogtúra a Retyezátba, sok év után ismét bekerült a túratervbe az Istenszéke, de a Gyalui-havasokban és a Réz-hegységben is túrázhatunk az elkövetkezendő időszakban. Aki pedig nem szeretne túl messze utazni, az a Kolozsvár környéki túraösvények fáinak árnyékában hűsölhet a nyári forróságban. A júliusi bakancslistát Kismihály Boglárka ismerteti.y Boglárka ismerteti.

Mesél az EKE - 2024. május

Adás dátuma, ideje: 2024. május 23., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Kismihály Boglárka

Meghívott: Nagy István (a Jókai teljesítménytúra résztvevője) 

638 túrázó, 61 szervező, 13 helyszín, 750 jelvény, 150 emlékpóló, 600 l víz, 107 kg banán, 76 kg alma, 52 kg zsíros és lekváros kenyér, 560 szál zöldhagyma, több mint 700 adag gulyás: számokban így lehetne jellemezni a 2024-es Jókai teljesítménytúrát, amelyre idén rekordszámú 676 jelentkező regisztrált be. A kolozsvári EKE szezonnyitó teljesítménytúrája már évek óta egyre több és több túrázót csalogat ki a természetbe, a nagy érdeklődésnek köszönhetően pedig idén is ki kellett tolni a 600-as létszámkorlátot. Akárcsak előző években, ez alkalommal is a legrövidebb, Várfalváról induló, közel 13 km-es túraváltozat bizonyult a legnépszerűbbnek, amelyen 260 túrázó indult, közülük rengeteg kisgyerekes család. A legkisebb résztvevő négy hónapos volt, míg a legtöbb tavaszt megélt túrázó a 76-ot taposta. A Jókai teljesítménytúra további részleteiről Kismihály Boglárkát kérdezzük.

Amint említettük, a Jókai teljesítménytúra legrövidebb gyalogos változatára idén is rengeteg kisgyerekes család regisztrált be, habár a Nagyárkon való leereszkedés még a felnőttek számára sem gyerekjáték. Nagy István és családja idén negyedik alkalommal vett részt a kolozsvári EKE legnagyobb rendezvényén, és elmondásuk szerint lassan családi hagyománnyá fog válni. 2021-ben kisfiúk, az akkor pár hónapos Ádám érdemelte ki a legfiatalabb túrázónak járó címet, idén pedig a kisöccse, Erik volt a harmadik legkisebb túrázó. Mivel nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy a kisgyerekes családok számára miért vonzó egy ilyen rendezvény, Nagy Istvánt kérdezzük tapasztalatairól és élményeiről.

Habár sikeresen ért véget a rekordokat döntögető Jókai teljesítménytúra, a szervezőknek még sincs idejük felszusszanni, hiszen el is kezdődött a készülődés a június 15-i Bánffy Miklós nevét viselő emléktúrára. A kolozsvári EKE idén is három gyalogos és négy kerékpáros változattal készül a résztvevők számára, akik festői szépségű tájakon túrázhatnak Kalotaszeg szívétől vlegyászai magaslatokig. Az öt évessé cseperedett teljesítménytúra részletekről Kismihály Boglárkát kérdezzük.

Júniusban is színes programkínálattal várják a túrázás szerelmeseit a kolozsvári EKE szervezői, így a Bánffy teljesítménytúrán kívül lesz honismereti buszos kirándulás Verespatakra és Abrudbányára, múzeumlátogatás Csíkszeredában, múzeum- és állatkert látogatás Marosvásárhelyen, családi kerékpártúra a Sebes-Körös partján és a Dregán-tó körül, a magashegyi túrák kedvelői pedig a Radnai-havasokba is eljuthatnak megcsodálni a rododendron-virágzást. A júniusi bakancslistát Kismihály Boglárka ismerteti.

Mesél az EKE - 2024. április

Adás dátuma, ideje: 2024. április 18., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Kismihály Boglárka

Meghívott: Mild Brigitte (volt Jókai teljesítménytúra résztvevő)

A kolozsvári EKE idén májusban is a több száz résztvevőt számláló népszerű teljesítménytúrájával nyitja meg az évadot, amelynek leghosszabb, 55 km-es gyalogos útvonala kincses városunktól a kétszer felkelő nap településéig vezet. Akik viszont nem szeretnék túlságosan feszegetni határaikat, azok számára rövidebb túraváltozatokkal is készülnek a szervezők. Idén részben változni fog a hosszú gyalogos és kerékpáros útvonal, a jó társaság és az életre szóló élmény viszont továbbra is garantált, hiszen amikor több mint 500 túrázó összegyűl, ott csak jó dolgok történhetnek. 

A hallgatók már biztosan kitalálták, hogy a Jókai Mór emlék- és teljesítménytúráról van szó, amelynek gyalogos változata a 26-dik kiírásához érkezett, de a kerékpáros túra is már 8 évessé cseperedett. Mai meghívottunk, Mild Brigitte, már több alkalommal is teljesítette a Jókai leghosszabb, 55 km-es gyalogos túraváltozatát nagyrészt szaladva, ugyanakkor a Kós túra leghosszabb, 52/58 km-es változatán is bizonyította már nem mindennapi tűrőképességét. Hogy mi motiválja határai feszegetésére, és milyen élményt jelentenek számára a teljesítménytúrák, arról ő maga fog mesélni. Ugyanakkor itt van a stúdióban Kismihály Boglárka is, a Jókai teljesítménytúrák szervezője, aki megoszt néhány fontos tudnivalót a jelentkezéssel és a részvétellel kapcsolatban.

Habár a kolozsvári EKE májusa nagyrészt a Jókai teljesítménytúra körül forog, buszos kirándulásokból, illetve gyalogos és kerékpáros túrákból sem lesz hiány. A hónap elején a gyulafehérvári Batthyaneumba és a szászbonyhai felújított Bethlen-kastélyba is ellátogathatunk, emellett lesz gyalogtúra a Radnai-havasokban lévő nárciszmezőhöz, de a Kolozsvár-környéki kirándulások sem maradnak el. A májusi bakancslista részleteiről Kismihály Bogit kérdezzük.

Mesél az EKE - 2024. március

Adás dátuma, ideje: 2024. március 28., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Kismihály Boglárka

Meghívott: Veres Ágnes, az országos EKE titkára

A téli sportok szerelmesei szomorúan tapasztalhatták, hogy az idei síszezon nem kecsegtetett túl sok hóval, emiatt a szokásosnál is jobban aggódtunk március elején a hóréteg vastagsága miatt. De a tavalyhoz hasonlóan ezúttal is megérkezett a várva várt havazás, így, ha nem is ideális, de elfogadható körülmények között sikerült megszervezni immár huszadik alkalommal az EKE-gyereksíversenyt, illetve ötödszörre a Hangay Oktáv Családi Síversenyt – olvashatjuk Veres Ágnes cikkének bevezetőjét a múlt pénteken megjelent Erdélyben. Mi tagadás, a szervezőknek idén bőven volt okuk aggodalomra, hogy a március 16-17-re tervezett EKE-síversenyeket szabotálni fogja az enyhe tél, hiszen február végén igazi tavaszias időjárásban volt részünk, és napról napra egyre jobban olvadt a hó a Buszkáton. Aztán valamilyen csodával határos módon a síversenyek hetén hullott egy kis hó, és az időjárás is lehűlt, így sikerült mindkét versenyt megszervezni, sőt, még a beígért vasárnapi zivatar is elmaradt. A síversenyek részleteiről Veres Ágnes szervezőt kérdezzük.

Márciusban a síversenyek mellett rengeteg gyalogtúrán is részt vehettek a természetjárók, kihasználva a kellemes tavaszi időjárást. Olyan új túrahelyek is bekerültek a repertoárba, mint a szászavinci elsüllyedt templom, vagy a Radnai-havasok Vörös-csúcsa, de a Veres-marthoz, a Révi-szorosba és a Maros-völgyi fatörzsbarlangokhoz is visszatértek a kolozsvári EKE-sek, ugyanakkor volt honismereti kirándulás Székelyföldre, Besztercére és Gyulafehárvárra is, a múlt hétvégén pedig összesen három tőzike-túrán vehettek részt az érdeklődők. Ha ez alapján bárki is azt gondolná, hogy március annyira gazdag volt túrákban, hogy nehéz felülmúlni, az most meg fog lepődni, ugyanis áprilisra még ennél is több túrával készülnek a kolozsvári EKE-sek. 

Lesz Mézgedi-cseppkőbarlang, mezőzáhi bazsarózsák, Kőközi-szoros, Meleg-Szamos völgye, Bedellő, Ronki- és Pocsoválistei-szorosok tavaszi körtúrája, Királyerdő-hegység, továbbá gyalogosan és kerékpárral is ellátogathatnak a túrázók a Sárdi-rétre megcsodálni a kockás liliomot, a gyalogtúrák és buszos kirándulások mellett pedig számos kerékpártúra is bekerült a repertoárba. Április első hétvégéjén kerül sor az országos EKE éves közgyűlésére Aknasugatagon, az idei EKE Vándortábor helyszínén, amelyen szintén részt vesz a kolozsvári EKE vezetősége, az Apáczai líceum felkérésére pedig idén is lesz közös túra az iskolásokkal a Zöld Héten. Székely Árpád újabb kötetet jelentetett meg, így az októberi könyvbemutatója után ismét találkozhat vele a kolozsvári közönség. Ha mindez pedig nem lenne elég, már elkezdődött a készülődés a május 11-i Jókai teljesítménytúrákra, amelyről szintén megosztunk néhány részletet a hallgatókkal.
 

Mesél az EKE - 2024. február

Adás dátuma, ideje: 2024. február 22., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevők (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Kismihály Boglárka és Szima Márton

2019. február 21-én csendült fel először a Mesél az EKE hangfüggönye a Kolozsvári Rádióban, ami azt jelenti, hogy mérföldkőhöz érkeztünk: idén ünnepeljük a kolozsvári EKE műsorának 5-dik születésnapját. A kezdetekkor talán még mi sem gondoltuk, hogy ilyen hosszú életű közreműködés születik abból az ötletből, ami a MÚRE egyik összejövetelén fogant meg. Az elmúlt öt évben havonta jelentkeztünk a kolozsvári EKE változatos bakancslistáival és élménybeszámolóival, sőt, még a világjárvány idején sem hagytuk veszni a műsort. Hónapról hónapra Erdély számos túrahelyére elkalauzoltuk a hallgatókat képzeletben, a túrák résztvevői és önkéntesei pedig gyakorta megosztották élményeiket és tapasztalataikat a rendezvényekről. Reméljük, hogy beszélgetéseink révén olyan személyek is kedvet kaptak a túrázáshoz és természetjáráshoz, akik azelőtt nehezen indultak útnak, és kívánjuk, hogy az elkövetkezendő 10 évünk is hasonlóan eseménydús legyen.

 • 2024-ben viszont nemcsak a Mesél az EKE érkezett fontos mérföldkőhöz, hiszen a Hangay Oktáv Családi Síverseny is 5 évessé cseperedett, a 2005-ben debütáló EKE-gyereksíverseny pedig idén tölti a 20-at. Idén március 16-án és 17-én mérettethetik meg ügyességüket a téli sportok szerelmesei az EKE-síversenyeken, és néhány újdonságra is számíthatnak a résztvevők. A jelentkezéssel és részvétellel kapcsolatos részletekről Kismihály Boglárkát kérdezzük.

 • Habár márciusban a síversenyek jelentik a legnagyobb eseményt a kolozsvári EKE-ben, a túrázóknak sem kell aggódniuk, hiszen kikelet havában igazán bőséges és gazdag kínálatból válogathatnak. Lesz tavaszköszöntő gyalogtúra a Révi-szorosban, Maros-völgyi fatörzsbarlangok, szászavinci elsüllyedt templom, gyulafehérvári ismétlés, szászsebesi Veres-mart, téli gyalogtúra a Radnai-havasokba, de a tőzike és a tavaszi sáfrány virágzását is megleshetjük a Gyalui-havasokban. A részletes márciusi bakancslistát Kismihály Bogi ismerteti.

 • Amennyiben a hallgatók figyelmesen végig követték a márciusi bakancslistát, felfigyelhettek rá, hogy Szima Márton neve négy alkalommal is elhangzott a túrák ismertetése során. Ez azt jelenti, hogy márciusban szinte minden hétvégére jut egy túra, amelyet Márton vezet. A hónap első hétvégéjén székelyföldi múzeumokhoz kalauzolja el a résztvevőket, 10-én a Révi-szorosban köszönthetik vele a tavaszt a túrázók, 17-én a Maros-völgyi fatörzsbarlangokat fedezhetik fel vele azok, akik 2022-ben elmulasztották ezt a látványos túrát, 23-24. között pedig az Olt völgyében tekerhetnek vele a kerékpározás szerelmesei. Hogy honnan ez a rengeteg túraötlet és mi mindenre számíthatnak az érdeklődők az említett kirándulásokon, arról magát a túravezetőt, Szima Márton kérdezzük.

Mesél az EKE - 2024. január

Adás dátuma, ideje: 2024. január 25., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Kismihály Boglárka

Meghívott: Kertész Levente (túravezető)

 • 2024 első rádióadásában egy olyan személy lesz a vendégünk, aki múlt szombaton, január 20-án vezette le első hivatalos gyalogtúráját az EKE-ben. Ha azt mondom, hogy a Kolozsvár Teker (Clujul Pedalează) Sportklub alapítójáról van szó, aki régebb még maratonokat is szervezett, a hallgatók közül biztosan sokan sejtik, hogy ki lehet ő. Kertész Levente mindig is a sportolás szerelmese volt, ezért hivatásának érzi, hogy minél több embernek átadja a kerékpározás és túrázás iránti szenvedélyét. Habár napjainkban már nem szervez tömeges sporteseményeket, még mindig nagyon aktív életet él, szinte minden hétvégén valahol túrázik, vagy épp kétkeréken rója a kilométereket. 2022 októberében, amikor úgy döntött, hogy a kolozsvári EKE tagjává válik, megelőlegezte, hogy előbb-utóbb szeretne túrákat is szervezni. 2024-ben tehát elérkezett az idő, hogy beváltsa ígéretét, múlt szombaton pedig megszervezte első EKE-túráját a Hideghavasra. Hogy miként sikerült a debüt, arról ő maga számol be.

 • Ha a hallgatók kedvet kaptak a téli túrázáshoz Kertész Levente élménybeszámolójának köszönhetően, eláruljuk, hogy ezen a hétvégén is szervez gyalogtúrát, mégpedig a Gyalui-havasok legmagasabb pontjára, az 1826 m Öreghavasra, egy olyan 23 km-es útvonalon, amelyen valószínűleg még sokan nem jártak. Ha valaki viszont rövidebb-könnyedebb túrákra vágyna ezen a hétvégén, annak sem kell otthon maradnia, ugyanis további három gyalogtúra közül választhat: Leányvár és Gorbó-gerinc Csorba Anna vezetésével, Majláth-kút – Bivalyos – Slamovics-ház – Cérna-forrás Kiss Jánossal, vagy Sötétedés utáni bagolytúra Szima Mártonnal, mindez szombaton, január 27-én.

 • Habár még véget sem ért január, máris készíthetjük túrabakancsainkat februárra, így ha az év első hónapjában nem sikerült kimozdulnunk szobánk komfortjából, jövő hónapban pótolhatjuk mulasztásunkat. Februárban is a bőség zavarával fogunk küszködni, ha a kolozsvári EKE kínálatából szeretnénk választani, hiszen összesen 14 túrával készülnek az érdeklődők számára. Lesz felfedező látványtúra a La Pleșe homokkő sziklapadokhoz, téli gyalogtúra a Vlegyászára, hótaposó túra a Nagy-Bihar-csúcsra, kétnapos buszos kirándulás a Bâlea jégszállóhoz, Vári László emléktúra a hónap végén, emellett a megszokott szerdai túrák sem maradnak el, és szinte minden hétvégére jut egy Kolozsvár környéki gyalogtúra. A februári bakancslistát Kismihály Boglárka ismerteti.

Mesél az EKE - 2023. december

Adás dátuma, ideje: 2023. december 21., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Kismihály Boglárka

Szinte hihetetlen, de idén utoljára csendül fel a Mesél az EKE már jól ismert hangfüggönye, hiszen észrevétlenül elillant 2023-as eseménnyel teli évünk. Januárban még arról számoltunk be, mi mindennel készül a kolozsvári EKE erre az évre a természetjárás szerelmeseinek, most viszont már múlt időben beszélhetünk a sikeresen megvalósult rendezvényekről.

 • 2023 több szempontból is különleges év volt az egyesület életében, hiszen első alkalommal szerveztek téli sportolimpiát Kolozs megyei magyar iskolásoknak a Communitas Alapítvánnyal közösen, emellett 12 év kihagyás után a elvállalták a 30. EKE Vándortábor megszervezését. Habár ez hatalmas kihívást jelentett a szervezőknek, a teljesítménytúrákról nem szerettek volna teljesen lemondani, így a májusi Jókai és a júniusi Bánffy sem maradt el, sőt, a havi túratervek repertoárja is változatlanul bőséges volt. A kolozsvári EKE 2023-as megvalósításairól Kismihály Boglárka számol be részletesen.
 • Amint a beszámoló végén hallhattuk, már el is kezdődött a jövő év tervezése, ezért biztosan a hallgatók is kíváncsiak, hogy 2024-ben milyen EKE-rendezvényeken vehetnek részt. Feltételezem, hogy jövőre is lesznek síversenyek és teljesítménytúrák, ezért áruljuk el a dátumokat, hogy már most jegyezhesse fel mindenki határidő naplójába.
 • Most, hogy Bogi megosztotta velünk a jövő évi nagy terveket, lássuk, mit tartogat számunkra az EKE januárban. Jól hallották a hallgatók, télen sem szünetel a természetjárás, reményeink szerint pedig januárra végre megérkezik a várva várt havazás is, hogy igazi fehér kirándulásokon vehessünk részt. A lehetőségek tárháza bőséges, csupán választanunk kell a gazdag túrakínálatból. 2024 első bakancslistáját Kismihály Boglárka ismerteti.

Mesél az EKE - 2023. november

Adás dátuma, ideje: 2023. november 23., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Szima Márton és Kismihály Boglárka

Meghívott: Reich József (az EKE Nagyvárad túravezetője)

Az októberi indián nyár meleg napsugarai a hónap utolsó napjain is kedveskedtek még a természetjáróknak, így aki csak tehette, hétvégente útra kelt kihasználva a kedvező időjárást. Az erdők őszi színkavalkádja idén sem nyújtott csalódást a túrázóknak, október közepétől a fák elkezdték levetkőzni élettel teli zöld ruháikat, helyettük pedig az aranysárga, barna és vörös élénk árnyalataiba öltözködtek. A kolozsvári EKE-sek is eseménydús októbert tudhatnak maguk mögött: közmunka az EKE-Várnál, könyvbemutató, Kolozsvár környéki gyalogtúrák, Ronki-szoros, Mezőzáh, Csipkebogyó-fesztivál, végezetül pedig októberi színkavalkád a Bélavárán. 

 • Október 21-én, a bőség zavarával küszködve, három EKE-programon is részt vehettek az érdeklődők, ezek közül pedig a legkülönlegesebb egy ajándék kirándulás volt, amelyet az idei EKE Vándortábor szervezőinek, önkénteseinek és támogatóinak szerveztek. Az ötletgazdák választása egy látványos vándortábori túrára esett, a Királyerdő-hegységbeli Jád völgyére, valamint ennek fő attrakciójára, a névileg is érdekes Acre Polje-ra. Akárcsak a táborban, ez alkalommal is Reich Jóska vezette a túrát, a nagyváradi EKE túravezetője, ám a megszokott 30-40 fő helyett 76 túrázóval indult útnak. A túra nagyon jó hangulatban telt, ráadásként pedig minden résztvevőnek ajándék kulcstartóval és kinyomtatott vándortábori képekkel kedveskedtek a szervezők. Mivel a nagyváradi EKE-sek, az idei Vándortábor társszervezői is szép számban részt vettek az ajándéktúrán, sikerült a bimbózó baráti kapcsolatot még szorosabbra fűzni. Mai adásunk meghívottja Reich József, az EKE Nagyvárad túravezetője, aki a már említett ajándék kirándulás mellett mesélni fog a vándortábori tapasztalatairól, valamint a nagyvárdai EKE tevékenységeiről, és a környék népszerű túrahelyeiről.

 • Amint a felvezetőben már említettük, nagyon mozgalmas októbert tudhatnak maguk mögött a kolozsvári EKE-sek, amelyet közmunkával kezdtek Várfalván, majd egy felejthetetlen túrával zártak a Bélavárán. Az ajándék túráról már részletesen beszámolt Reich Jóska, de hogy ezen kívül mi minden történt még az EKE háza táján, arról Kismihály Bogit kérdezzük.

 • Habár a november ajtóstól ránk rontott a maga hideg fuvallatával, esős, ködös, szomorkás hangulatával, a kolozsvári EKE-ben mégsem állt meg az élet: minden meghirdetett túrát megszerveztek akár esett, akár fújt, emellett tegnap Korzika legnehezebb túraútvonaláról szóló előadásra hívták az érdeklődőket, holnap évadzáró ünnepséget szerveznek idei önkénteseiknek, támogatóiknak és partnereiknek, mindeközben pedig jövőbeli terveket is szövögetnek. Ennek érdekében két fontosabb gyűlést is szervezni fognak decemberben, továbbá gyalogtúrákra és honsimereti kirándulásra hívják mindazokat, akik az év utolsó hónapját sem szeretnék a négy fal között tölteni.

 

Mesél az EKE - 2023. október

Adás dátuma, ideje: 2023. október 19., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Szima Márton és Kismihály Boglárka

Meghívott: Deák László (az Országos EKE egyik alelnöke, illetve az Erdélyi Gyopár folyóirat főszerkesztője)

Október megkaphatná a természetjárók kedvenc hónapja címet, hiszen a színesbe öltöző természet látványa minden kalandort lenyűgöz. A sárga, a vörös, a barna, az arany, a narancssárga és a zöld árnyalatainak keveréke olyan egyedi köntösbe öltözteti a tájat, amelyhez foghatót egyik évszakban sem láthatunk. Az előrejelzések szerint hosszú lesz az idei ősz, így várhatóan novemberben is bőven élvezhetjük még a természet színkavalkádját.

 • Ha szívesen túráznánk az előttünk álló időszakban, de ötlet, vagy társaság híján nem merünk egyedül elindulni, kedvünkre válogathatunk a kolozsvári EKE novemberi bakancslistájából. Gerinctúrázhatunk a Dregán-tó közelében levő Nagy-hegyen, kirándulhatunk a Patai-sóstóhoz, felfedezhetjük a kincses város körüli túraösvényeket, három napon keresztül túrázhatunk a Vlegyászán Vári László emlékére, ráadásként pedig megcsodálhatjuk a Havasrekettyei-vízesés látványos zuhatagát és a Sasbérc-kilátóról elénk táruló látványban is gyönyörködhetünk november utolsó hétvégéjén. A novemberi bakancslistát bővebben Kismihály Bogi ismerteti.

 • Gyalogtúra a Dregán-tó közelében lévő Nagy-hegyen, illetve gyalogtúra a Havasrekettyei-vízeséshez és Sasbérc-kilátóhoz – két különböző EKE-túra, amelyeknek mégis van egy közös pontjuk: mind a kettőt Szima Márton fogja vezetni. Mivel a hallgatók biztosan kíváncsiak, mire számíthatnak a túrák során, Márton most ízelítőt kínál minden érdeklődő számára.

 • Az Erdélyi Gyopár az 1892 és 1948 között megjelent Erdély utódja, jelen pillanatban is az egyetlen magyar nyelvű, 1991 óta rendszeresen megjelenő, természetjárást, honismeretet és környezetvédelmet ötvöző kiadvány Erdélyben – olvashatjuk a rövid bevezetőt az országos EKE weboldalán az egyesület népszerű folyóiratáról. Az EKE tagok legalább már egyszer  biztosan kézbe vették  ezt az igényes kiadványt, amely tematikus rovatain keresztül megpróbálja közelebb hozni  a természetjárás szeretetét és ismeretét az olvasókhoz. Ez alkalommal meghívottunk, Deák László, a folyóirat főszerkesztője, és egyben az országos EKE egyik alelnöke, mesélni fog a lap történetéről a kezdetektől egészen napjainkig, hogy azok is megismerjék az Erdélyi Gyopárt, akiknek eddig nem volt szerencséjük forgatni lapjait. 

 

Mesél az EKE - 2023. szeptember

Adás dátuma, ideje: 2023. szeptember 21., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Szima Márton és Kismihály Boglárka

Meghívott: Székely Árpád (a Tündérvár és istenháza című fotóalbum szerzője)

 • Már csak két nap választ el az őszi napéjegyenlőségtől (szeptember 23.), így egyre jobban közeledik október, a természetjárók által leginkább kedvelt hónap, amikor színes köntösbe öltözik a természet. Ilyenkor a túrázóknak fel sem tűnik, hogy a nappalok egyre rövidebbek, hiszen a természet látványos átalakulása mindenért kárpótolja őket. A kolozsvári EKE-ben is aktív időszak jellemzi az októbert: idén is megszervezik a látványos Ronki- és Pocsováliste-szorosok túráját, lesz kerékpározás és fürdőzés Bogács környékén, vonatos kirándulás a Vársonkolyosi-szorosba, Öreghavas és Zengőkövek kiskocsikkal, ajándék-túra a Vándortábor szervezőcsapatának, ráadásként pedig könyvbemutatón is részt vehetnek az érdeklődők.
 • Székely Árpádot pontosan egy éve kérdeztük akkoriban megjelent, Tündérkert a hegyek között című fotóalbumáról, amelyet tavaly októberben mutatott be a kolozsvári közönségnek. Árpád idén ismét ellátogat a kincses városba, október 3-án, hogy egy hasonló kötetet mutasson be, ám ez alkalommal a természeti kincseink helyett az épített értékeinkre hívja fel az olvasók figyelmét. A Tündérvár és istenháza című nagyméretű fotóalbum a történeti Erdély és környékének (Máramaros, Bukovina, Olténia) kiemelt és kevésbé ismert épített örökségét: ódon templomait, festői hegykeretű várait és pompás várkastélyait foglalja össze 438 felvétel segítségével 348 oldalon. A fotóanyag témakörökbe csoportosított és a román korra, gótikára és reneszánszra irányuló, alapos betekintést nyújtó leírások és korabeli idézetek sokaságával párosul. A részletekről a szerzőt kérdezzük.
 • Amint a műsor elején már említettük, igencsak mozgalmas október elé néznek a kolozsvári EKE-sek, hiszen minden hétvégére jut legalább egy túra, a gyalogosok mellett pedig a kerékpárosok számára is készülnek programokkal. A havi bakancslistát Kismihály Boglárka ismerteti.
 • Kerékpáros palacsinta túra a pusztatopai palacsinta-sütödéhez, Kerékpározás és fürdőzés Bogács környékén, Gyalogtúra a Dregán-tó közelében lévő Nagy-hegyen, Gyalogtúra a Havasrekettyei-vízeséshez és Sasbérc-kilátóhoz – négy különböző EKE-túra októberben és novemberben, amelyeknek mégis van egy közös pontjuk: mind a négyet Szima Márton fogja vezetni, és hármat ezek közül minden évben megszervez. Mivel a hallgatók biztosan kíváncsiak, mire számíthatnak a túrák során, Márton most ízelítőt kínál minden érdeklődő számára.