Lomb-erdő – Lombi‑tető – Kajántói fenyves – Nádaskóród – Bácsi-erdő

Túránk során a Lomb-erdő, Kajántói-fenyves és Bácsi-erdő kevésbé ismert ösvényeit fedezzük fel, amelynek népszerűsége a Bükkhöz és a Hójához képest elenyésző, habár szépségdíjas útvonalai vetekedhetnének az övékkel. Töltsétek fel kulacsaitokat, mert a túra során nem lesz lehetőség pótolni a vizet, és kellő uzsonnát is pakoljatok be. Ha valamiből kifogytok, a nádaskóródi kisüzletben beszerezhetitek. Kellemes túrázást kívánunk.

Elindulunk a vonatállomásról (LB-1), átkelünk a síneken vagy az aluljárón, és kiérünk a Gyufagyár (str. Fabricii de chibrituri) utcára, amelyen balra indulunk, majd a híd előtt jobbra feltérünk, és a Giordano Bruno utcán haladunk egészen a Máramaros utcai kereszteződésig. A kis körforgalomnál (LB-2) balra kanyarodva továbbmegyünk a Giordano Bruno utcán, majd a meredek Spicului utcán feltérünk jobbra (LB-3). Nagyjából 780 m után véget ér az aszfalt és makadámúton haladunk tovább, amíg ki nem érünk a nádaspapfalvi műútra (LB-4). Kevesebb mint 150 m-t haladunk az út szélén, majd a műútról letérünk jobbra, egy szekérútra (LB-5), a bal oldalunkon megpillantunk egy autóbontót. Közel 350 m után útelágazáshoz érünk, itt balra térünk és felfele tartunk. Hamarosan újabb útelágazáshoz érünk, itt szintén a bal oldalit választjuk (LB-6), és 250 m után megpihenhetünk az erdő szélén (LB-7), közben gyönyörködve a Feleki-gerinc csodás panorámájában. Ezután továbbhaladunk és az első úton betérünk jobbra a Lomb-erdőbe, élvezve a fák hűsítő árnyékát. Kevesebb mint 450 m-t haladunk az erdőben, majd kiérünk egy széles mezőre, ahol a második világháború idején állítólag katonai repülőtér működött. Az erdő szélén a valamikori leventekaszárnya helye is fellelhető. Továbbhaladva elsétálunk egy gémeskút mellett (LB-8), amelynek a vize sajnos nem iható, majd 780 m után, ahol az út balra halad tovább az erdő mellett, mi feltérünk jobbra a tető irányába (LB-9). Még 613 m, és felérünk a Lombi-tetőre (684 m) (LB-10), ahonnan jobbra nézve láthatjuk a Tekintő- és Morgó-csúcsot (két kiemelkedő mesterséges domb), a völgyben pedig megpillantjuk Nádaskóródot. Innen továbbhaladunk, és 1,1 km után betérünk a Kajántói-erdőbe (LB-11), erdei utunk pedig megkerüli, de nem érinti a Szent Lőrinc-tetőt. 800 m után egy KMU (Kolozsmonostori uradalom) feliratú határkő mellett eltérünk jobbra (LB-12), majd az erdőben haladva a bal oldalunkon nemsokára megtekintünk egy vadlest.
Kevesebb mint 1 km után elérkezünk a kajántói fenyves határához, majd az első kanyarnál betérünk balra egy ligeten keresztül. 560 m után a fenyvesből átsétálunk egy lombhullató erdőbe, majd hamarosan kiérünk a nádaspapfalvi rétre (LB-13): alattunk balra Nádaspapfalva, jobbra Nádaskóród házai láthatók. Innen jobbra haladunk tovább egy mezei úton, majd közel 390 m után elhaladunk az agyagbánya mellett, előttünk a magasfeszültségű oszlopok irányában látható a hajdani kajántói akasztófadomb. Innen tovább, közel 460 m után letérünk balra egy szép mezei úton Nádaskóród irányába (LB-14), majd 565 m után az útról letérünk balra egy akol előtt (LB-15), a bokorsor bal oldalán haladunk a templom irányába. A bokorsor végén jobbra térünk és leereszkedünk a falusi makadámútra, amelyen továbbhaladunk, majd átkelünk a nádaskóródi műúton (DJ 105T), és egyenesen felfele haladunk tovább. Közel 2,5 km után útelágazáshoz érünk egy templomnál (LB-16), itt balra térünk, majd 716 m után egy újabb útelágazásnál a bal oldali utat választjuk a 3 lehetséges közül (LB-17). Hamarosan véget ér a falu, mezei útra érünk, amely kettéágazik, mi a jobb oldalit választjuk, és felfele tartunk. A következő alkalommal ismét a jobb oldali ágat választjuk. Nemsokára betérünk az erdőbe, majd a mérai hágó előtt újabb útelágazáshoz érünk (LB-18), ahol viszont a bal oldali lehetőséget választjuk.
A bácsi erdőben haladva kb. 1,6 km után útelágazáshoz érünk, ahol a bal oldali, sárosabb utat választjuk (LB-19). Kevesebb mint 450 m után kiérünk a Szentiváni-rétre (LB-20). Itt rövid pihenőt tarthatunk, elfogyasztjuk jól megérdemelt uzsonnánkat, majd továbbhaladva nemsokára letérünk jobbra egy itatónál. Balra egy út a Száraz-völgyön haladó műút felé vezet, Nádaspapfalva irányába. 700 m után újra betérünk a bácsi erdőbe (LB-21). Innen kezdve végig a gerincen haladunk, nem térünk le a völgybe ereszkedő utakon, majd 230 m után, egy határkőnél a bal oldali utat választjuk. Ettől a ponttól kb. 2 km után elérünk egy elágazáshoz (LB-22), ahol jobbra Kisbácsba lehet leereszkedni, mi viszont balra térünk és a gerincen haladunk.
780 m után egy aszfaltozott út letér jobbra, de mi haladunk tovább egyenesen. Hamarosan megpillantunk egy játszóteret, amely után letérünk jobbra egy füves szekérúton (LB-23). Nemsokára beérünk Kisbács tömbházai közé, majd a Profi üzlet után a Jupiter utca 27-es számnál letérünk balra egy kicsi lépcsőn, a főút irányába (LB-24). Még 220 m, és 22,5 km-es túránk véget ér a 31-es autóbusz Napolact végállomásánál, ahonnan visszautazhatunk Kolozsvárra. Gratulálunk a szép teljesítményhez, reméljük, jól éreztétek magatokat, és az izomfáradtság mellett kellemes élményekkel tértek haza.

A túra adatai

Túralejárás dátuma: 2021. június 11.
Időjárás, terep: napos idő, száraz terep
Útvonal hossza: 22,5 km
Teljes menetidő: 7 óra 32 perc
Mozgásidő: 5 óra 28 perc
Túravezető: Kiss János
Teljes szintemelkedés: 659 m
Teljes szintereszkedés: 623 m
Minimális tszfm.: 327 m
Maximális tszfm.: 685 m

Amennyiben nem sikerül letöltened a lenti gpx-nyomvonalat, kattints ide.