Beszámoló a 2014-es Jókai Mór Teljesítménytúráról

Május 3-án, a már tradícióvá vált május első szombatján 17. alkalommal szervezte meg a kolozsvári EKE a Jókai Mór teljesítménytúrát. A Magyar Unitárius Egyház Püspöki Hivatala támogatásának köszönhetően az egész útvonalon felújítottuk a turistajelzéseket. A Kolozsvári Megyei Tanács és a Kolozsvári Helyi Tanács és Polgármesteri Hivatal támogatásával pedig sikerült megszervezni a résztvevők szállítását, kinyomtatni a túrafüzeteket, jelvényeket, megoldani a túrázók ellátását.

A nagyon rossz időjárás előrejelzés ellenére több mint 200-an vettek részt a rendezvényen. Noha többször is viharfelhők gyülekeztek, az idő mindvégig jó maradt. Három távon indítottunk túrákat, éspedig 55, 30 és 10 kilométeres szakaszon. A Jókai 55-ön 50-en indultak a Kolozsvár-Torockó útvonalon. A Jókai 30 Szindről indult közel száz résztvevővel, míg a Jókai 10-nek 68-an vágtak neki Várfalváról. Igazi nemzetközi túra jellegét öltötte: két francia, két német, 49 magyarországi résztvevővel, de a kolozsváriak mellett számos erdélyi városból is voltak jelentkezők. A legfiatalabb túrázó alig 2 éves volt, míg a legidősebb 76. A két hosszabb távon a fiatalabbak voltak túlsúlyban, a Jókai 10-es 13 kilométeres szakaszán minden korosztály részt vett: kisgyerekes családok, ifjak és a kolozsvári EKE veteránjai. Egy 11 éves magyarországi kislány sikeresen fejezte be az 55 kilométeres túrát.

Az útvonal első szakaszán nem voltak nehézségek. Noha a Túri-hasadék környékén köd volt, talán a felújított jelzéseknek köszönhetően az 55-sök mind beérkeztek idejében Szindre, ahol az unitárius papi lakon teával, zsíros- és lekváros kenyérrel vártuk őket. Innen, most már a 30-sokkal közösen folytatták útjukat a Tordai-hasadék felé. Itt kezdődtek az első gondok. A majális miatt nagyon sok látogatója volt a hasadéknak. Fotóztak, bámultak, a keskenyebb részeket és hidakat elállták, nagyon megnehezítve a teljesítménytúrázók haladását. A hasadék után sáros, csúszós kapaszkodó következett a Kápolnás tetőre. Ezen a részén igazán hasznát lehetett venni a túrabotoknak. E két nehéz szakasz miatt a várfalvi ellenőrző ponthoz késéssel és fáradtan érkeztek meg a résztvevők. Senki sem sérült meg, de az 55-sök közül páran feladták a versenyt, az időhiány miatt pedig 17 óra után a szervezők nem engedtek senkit tovább. Még így is az utolsók sötétben, fejlámpával ereszkedtek be a Nagyárok síkos szikláin Torockóra.

A tordai EKE-sek nagy segítséget nyújtottak a rendezvényünk lebonyolításában. Az útvonal második felében ők biztosították a pontozó és seprőbírókat, a torockói kultúrotthonban pedig finom krumpligulyással vártak.

A 17. Jókai Mór teljesítménytúra sikerét a hatékony csapatmunka és a jó hangulat biztosította. Köszönjük mindenkinek a segítségét, és reméljük, hogy jövőben is találkozunk.