Mezőzáhi bazsarózsák és a marosvásárhelyi Kultúrpalota – 2024

Kovács D. Zsuzsa

Szeretettel várunk buszos kirándulásunkra, amely során Marosvásárhelyre utazunk, hogy meglátogassuk a többéves felújítás után nemrég megnyílt Kultúrpalotát, utána pedig Mezőzáhon folytatjuk kirándulásunkat, ahol megcsodáljuk a rezervátumban nyíló keskenylevelű bazsarózsákat.

A kultúrpalotába a belépődíjak ára a következő (ezt csak a helyszínen kell kifizetni): felnőtt 15 lej/fő, nyugdíjas 7 lej/fő, diák 3 lej/fő.

Indulás: április 20-án, szombat reggel 8:00-kor a volt FLIP üzlettel (buszmegálló, Mihai Viteazul (volt Széchenyi) tér 9A szám) szembeni parkolóból. A buszban a helyek száma korlátozott, ezért előzetesen kell jelentkezni, legkésőbb április 15-én, hétfőn 18 óráig az alábbi linkre kattintva.

részvételi hozzájárulás EKE-tagoknak és 18 éven aluliaknak 60 lej, a többi résztvevő számára 70 lej.

A részvételi hozzájárulást előre ki kell fizetni, legkésőbb április 16-án, kedden 18 óráig, a következőképpen:
•   készpénzben, az EKE – Kolozsvár 1891 ideiglenes ügyfélszolgálati irodájában: Kolozsvár, 1989 December 21 sugárút 116, az udvaron, baloldali épület, hétköznaponként 10-18 óra között
•   banki átutalással a kolozsvári EKE bankszámláinak egyikére:

Bank neve: Banca Transilvania
Számlatulajdonos: Asociatia SCA - Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO54BTRLRONCRT0667894901
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE ZAU DE CAMPIE 2024 <résztvevő neve>

Bank neve: BCR
Számlatulajdonos: Asociatia SCA – Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO50RNCB0106107535870001
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE ZAU DE CAMPIE 2024  <résztvevő neve>

Átutalás esetén kérünk, küldjétek el az átutalási bizonylatot az alábbi e-mailcímre: info@ekekolozsvar.ro!

Marosvásárhely jelképe a főtéren álló két csodaszép szecessziós remekmű, a Városháza és a Kultúrpalota épülete. Mindkettő a XX. század elején épült Komor Marcell és Jakab Dezső építészek tervei alapján. A kettő közül a Kultúrpalota áll nyitva a turisták előtt, ezt fogjuk mi is meglátogatni kirándulásunk során.
Az épület külső és belső díszítésében a századforduló környékének legismertebb magyar művészei, a gödöllői művésztelep alkotói vettek részt, legfőbb céljuk az volt, hogy az akkor divatos szecessziós stílust a magyar népművészet hagyományaival sikeresen ötvözzék. A palota külső homlokzatát Körösfői-Kriesch Aladár (1863-1920) tervei alapján készült mozaikok, szobrok díszítik. Az épület tetejét a pécsi Zsolnay-gyár színes zománccserepei fedik. Most még csak részlegesen látogatható a Kultúrpalota, de a legszebb részeit már megmutatják nekünk: Tükörterem, Koncertterem, a lépcsőházat Róth Miksa üvegablakaival és a Pallady kiállítást, mindezt pedig tárlatvezetéssel.

Ezután a Marosludastól északra fekvő Mezőzáh községbe látogatunk, ahol a sztyeppei bazsarózsa nyílik ilyenkor. Itt található a Paeonia tenuifolia L. néven jegyzett, nálunk mezei, vagy sztyeppei, esetleg keskenylevelű bazsarózsa néven ismert virág egyedüli rezervátuma Európában. Csaknem tízezer éve nyílnak itt minden tavasszal. Csak néhány napig lehet megcsodálni ezt a természeti szépséget, ugyanis három hét a virágzás ideje. Az 1932-től működő rezervátum 3,5 hektáros területén kb. 50.000 tő bazsarózsa él. Őshazája a Kászpi- és Fekete-tenger sztyeppvidéke. A jégkorszakot követő száraz meleg időszakban vándorolt a sztyeppei bazsarózsa Közép-Európa felé. Évelő növény, gyöktörzséről gumósan vastagodott gyökerek indulnak, amelyek szervesanyag-készlete elősegíti a nagytermetű növény korai virágzását. Védett virágnak nyilvánították, sajnos máshol már kipusztult. A csak magról szaporodó virágokat a gondnok próbálja éltetni, szaporítani, ugyanis hét évre van szükség ahhoz, hogy egy elültetett magból virágzó növény legyen. Szigorúan tilos leszakítani! Inkább csodáljuk, fényképezzük őket természetes környezetükben.