Vlád Pál-emléktúra: Tőzikék a Meszesen

Mezei Elemér

A gyalogtúra hossza: 16-17 km
Szintkülönbség: 600 m felfelé, 600 m lefelé
Minősítés: közepesen nehéz túra
Menetidő: 8 óra pihenőkkel
Kötelező felszerelés: túrabakancs, ivóvíz, esőköpeny
Jelzés: nincs jelzés
Előzetes bejelentkezés: szükséges az alábbi online űrlap kitöltése által, vagy személyesen a túravezetőnél (0724-892797)
 
Gyalogtúra kiindulópontja Hodosfalva (Hodișu), az ortodox templom előtti tér (615 m). Elhagyjuk a teret északnyugati irányban, előbb aszfaltos úton, majd köves, helyenként sáros úton, ritkán előforduló házak közt haladunk, egy patakárok fölött átkelve füves-kopár részen enyhén emelkedünk a Cornu-gerinc aljáig. Egy sárosabb, meredekebb út akácosban visz fel a gerinc elejére (ez kikerülhető egy kitérővel), innen kényelmesebben lehet haladni a Greben-csúcsig (970 m). A csúcs alatt található az a tőzikés, amelyik szíve csücske volt Vlád Pál túravezetőnknek, de az idevezető út közelében levő hóvirágok, sáfrányok, hosszú szárú tőzikék is kedvencei voltak. Visszafelé ugyanezt az útvonalat követjük.
Hodosfalva (Hodișu, com. Poieni) első említése 1496-ból való Hódos néven. Népessége 1910-ben 852, 1920-ban 810, 96%-uk román anyanyelvű, mára a falu lakóinak a száma 400 körül van és mind román.
 

térkép
vlad-pal
Molnár András és Vlád Pál: mindketten az örök túramezőkön folytatják útjukat