ELHALASZTVA: Kirándulás Nagyenyedre és Magyarlapádra

Kovács D. Zsuzsa

Sajnálatos módon a 28-i kirándulást kénytelenek vagyunk áthelyezni egy későbbi dátumra. Egyrészt azért, mert ha az iskolák szüneteltetését meghosszabbítják, nem lesz lehetőségünk meglátogatni a kollégiumot. Másrészt elképzelhető, hogy a jelenlegi körülmények között a sajt- és borkóstolót sem tudnánk megtartani. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy később szervezzük meg a kirándulást. Akik már befizettek, azoknak biztosított a helyük, és amint sikerült egy másik dátumot találni, mindenkit értesíteni fogunk. Akik jelentkeztek, de még nem fizettek, azoknak sem kell lemondaniuk a helyükről, elég, ha a jelentkezési díjat majd az új határidőnek megfelelően juttatják el hozzánk. Megértéseteket köszönjük.

Mindenkit szeretettel várunk autóbuszos kirándulásunkra, amelyet  2020. március 28-án szervezünk Nagyenyedre és Magyarlapádra. Indulás: március 28-án, szombaton reggel 7:30-kor a volt FLIP üzlet (buszmegálló, Mihai Viteazul (volt Széchenyi) tér 9A szám) elől, hazaérkezés 20:00 óra körül.
A buszban a helyek száma korlátozott, ezért előzetesen kell jelentkezni, legkésőbb március 19-én, csütörtökön 18 óráig az alábbi linkre kattintva.
Figyelem! A jelentkezés a részvételi díj kifizetésével válik véglegessé.
A részvételi díj EKE-tagoknak és 18 éven aluliaknak 40 lej, a többi résztvevő számára 50 lej, ami tartalmazza a szállítás költségét. A magyarlapádi sajt- és borkóstoló, valamint a zene ára: 30 lej/fő, ezt majd induláskor kell kifizetni a túravezetőnek.

Az utazási költségeket előre ki kell fizetni, legkésőbb március 20-án, pénteken 16 óráig, a következőképpen:
•   készpénzben, az EKE – Kolozsvár 1891 ideiglenes ügyfélszolgálati irodájában: Kolozsvár, 1989 December 21 sugárút 116, az udvaron, baloldali épület, hétköznaponként 10-16 óra között
•    banki átutalással a kolozsvári EKE bankszámlájára:
Bank neve: OTP Bank Romania
Számlatulajdonos: ASOCIATIA ERDELYI KARPAT EGYESULET – KOLOZSVAR 1891
Bankszámlaszám: RO12OTPV200001142190RO01
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE AIUD 2020  <résztvevő neve>

Banki átutalás esetén kérjük e-mailen elküldeni az átutalási bizonylatot.
FIGYELEM! A befizetett összegeket nem térítjük vissza; ha valaki le szeretné mondani a jelentkezését, kereshet maga helyett más személyt, akinek egyéni egyezség szerint átadja a helyét.

Nagyenyed
Nagyenyed, a lehetőségek városa (forrás: turizmus.com)

Kirándulásunk során a nemrégiben felújított nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumba látogatunk, megnézzük az Iskolamúzeumot, a Természetrajzi múzeumot, felkeressük a Diákemlékművet a Kápolnadombon. Utána Magyarlapádra megyünk, ahol a református templomot nézzük meg, majd sajt- és borkóstolón veszünk részt. A sajt a magyarlapádi Biomilk cég terméke, a bor a helyi borászoké, a jó hangulatot biztosító zenét a helybeli Piros Pántlikás Zenekar szolgáltatja.
A Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium ma szebb, mint történelme során valaha, akárhányszor is pusztult el, égették és dúlták fel, mindig képes volt romjaiból újjáéledni, újjáépülni. Joggal nevezik hát a Bethlen Gábor Kollégiumot a nagyenyedi főnix madárnak. A legutóbbi, négy és fél évig tartó felújítás után 2016. szeptember 18-án tartották az újraszentelő ünnepséget. Ekkor került sor a közel 400 éves iskola történetét ismertető nagyszerű könyv, A nagyenyedi főnixmadár kiadására, amelyet az iskola néhány tanára és véndiákja állított össze.
A Kollégiumot, a fejedelmi központ ékességét, Erdély első egyetemeként 1622-ben alapította Bethlen Gábor fejedelem Gyulafehérváron. A késő reneszánsz kor neves európai tanárait nagy ívű tervének megnyerve indult az ősi skóla, az erdélyi kereszténység központjában. A Kollégiumot mérhetetlen bölcs előrelátással, a fenntartó anyagi javak mellérendelésével alapította, amelyet törvénykönyvbe is foglalt. Az alapítvány gazdasági és földrajzi központját már akkor Nagyenyeden biztosította. Az ősi gyulafehérvári épületet az 1658-as török-tatár dúlás használhatatlanná tette, ezért I. Apafi Mihály fejedelem 1662-ben a Kollégiumot az alapítványi központba, Nagyenyedre költöztette. Akárhányszor is hozott rá romlást a történelem, Nagyenyed mindig ki- és felvirágzott, hazai és európai támogatást élvezvén, az építő akarat rendre felülírta a sátáni rombolást. Így volt ez 1704, 1784, 1849, és az államosítások után is. Kerekedjünk hát fel, ismerkedjünk meg történetével, és csodáljuk meg mai szépségét annak az iskolának, amelynek falai közt olyan emberek éltek, tanultak, vagy tanítottak, mint Apáczai Csere János, Aranka György, Áprily Lajos, Barabás Miklós, Kőrösi Csoma Sándor, Mikó Imre, Sütő András és a felsorolás korántsem teljes.