Mezőzáhi bazsarózsák, kissármási „égő föld”

Kovács D. Zsuzsa

Április 25-én, vasárnap, buszos kirándulást szervezünk a mezőzáhi bazsarózsamezőre, emellett megcsodáljuk a kissármási „égő föld” különleges látványosságát, végezetül pedig Mezőörményesre utazunk, ahol a református templomot és a pusztulófélben lévő Bánffy-kastélyt látogatjuk meg.

Indulás: április 25-én, vasárnap reggel 7:00-kor a volt FLIP üzlet (buszmegálló, Mihai Viteazul (volt Széchenyi) tér 9A szám) elől.
A buszban a helyek száma korlátozott, ezért előzetesen kell jelentkezni, legkésőbb április 19-én, hétfőn 16 óráig az alábbi linkre kattintva.
A buszban a helyek a jelentkezés sorrendjében telnek be, tehát minél hamarabb regisztrál valaki, annál előrébb fog helyet kapni.

FONTOS! Az egészségügyi óvintézkedések értelmében a buszon kötelező lesz a maszk viselete, a kirándulás során pedig javasoljuk a kisebb, 6 fős csoportokban való haladást.

Figyelem! A jelentkezés a részvételi díj kifizetésével válik véglegessé.
A részvételi díj EKE-tagoknak és 18 éven aluliaknak 40 lej, a többi résztvevő számára 50 lej.

Az utazási költségeket előre ki kell fizetni, legkésőbb április 20-án, kedden 18 óráig, a következőképpen:
•   készpénzben, az EKE – Kolozsvár 1891 ideiglenes ügyfélszolgálati irodájában: Kolozsvár, 1989 December 21 sugárút 116, az udvaron, baloldali épület, hétköznaponként 10-16 óra között
•    banki átutalással a kolozsvári EKE bankszámláinak egyikére:

Bank neve: BCR
Számlatulajdonos: Asociatia SCA – Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO50RNCB0106107535870001
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE ZAU DE CAMPIE 2021  <résztvevő neve>

Bank neve: OTP Bank Romania
Számlatulajdonos: Asociatia SCA–Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO12OTPV200001142190RO01
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE ZAU DE CAMPIE 2021  <résztvevő neve>

Banki átutalás esetén kérjük e-mailen elküldeni az átutalási bizonylatot.
FIGYELEM! A befizetett összegeket nem térítjük vissza; ha valaki le szeretné mondani a jelentkezését, kereshet maga helyett más személyt, akinek egyéni egyezség szerint átadja a helyét.

Kétórányi autóbuszos utazás után érkezünk meg a Maros megyében, Marosludastól északra fekvő Mezőzáh községbe. Itt található a Paeonia tenuifolia L. néven jegyzett, nálunk mezei-, vagy sztyeppei-, esetleg keskenylevelű bazsarózsa néven ismert virág egyedüli rezervátuma Európában. Csaknem tízezer éve nyílnak itt minden tavasszal, viszont sajnos csupán néhány napig lehet megcsodálni ezt a természeti szépséget, ugyanis három hétig tart a virágzás. Az 1932-től működő rezervátum 3,5 hektáros területén kb. 50.000 tő bazsarózsa él. Őshazája a Kászpi- és Fekete-tenger sztyeppvidéke. A jégkorszakot követő száraz meleg időszakban vándorolt a sztyeppei bazsarózsa Közép-Európa felé. Évelő növény, gyöktörzséről gumósan vastagodott gyökerek indulnak, amelyek szervesanyag-készlete elősegíti a nagy termetű növény korai virágzását. Védett virágnak van nyilvánítva, sajnos máshol már kipusztult. A csak magról szaporodó virágokat a gondnok próbálja éltetni, szaporítani, ugyanis hét évre van szükség ahhoz, hogy egy elültetett magból virágzó növény legyen. Szigorúan tilos leszakítani! Inkább csodáljuk, fényképezzük őket a mezőzáhi mezőn.
Miután megcsodáltuk a bazsarózsákat, utunkat a kissármási “égő föld” irányába folytatjuk. A talaj repedésein kis mennyiségben felszínre jutó metángáz égése különleges látványosságot eredményez, innen adódik az elnevezés. Utunk utolsó állomása Mezőörményes, itt a református templomot és a pusztulófélben lévő Bánffy-kastélyt látogatjuk meg.

Bazsarózsák

A honismereti kirándulásunk támogatója:

BGA-logó