Kirándulás a Farcu-kristálybarlanghoz és a Fehérkő-sziklaszoroshoz

Kovács D. Zsuzsa

Szeretettel várunk minden érdeklődőt buszos kirándulásunkra, amely során a Biharrósához közeli Farcu-kristálybarlang és a Fehérkő-sziklaszoros rejtette csodákat fedezzük fel. Gyalog nagyjából 10 km-t fogunk megtenni 200 m szintemelkedéssel. A kiránduláshoz túracipő kötelező, túrabot ajánlott. A via ferrata csak megfelelő felszereléssel és saját felelősségre járható be.

Az utazást mikrobusszal szervezzük. Indulás május 20-án, szombat reggel 7:00-kor a volt FLIP üzlet (buszmegálló, Mihai Viteazul /volt Széchenyi-/ tér 9A szám) elől.
A mikrobuszban a helyek száma korlátozott, ezért előzetesen kell jelentkezni, legkésőbb május 15-én, hétfőn 12 óráig az alábbi linken.
A jelentkezés a részvételi díj kifizetésével válik véglegessé.

Részvételi díj: EKE-tagoknak és 18 év alattiaknak 75 lej, a többi résztvevő számára 85 lej.

Az utazási költségeket előre ki kell fizetni, legkésőbb május 15-én, hátfőn 18 óráig, a következőképpen:
•    készpénzben, az EKE – Kolozsvár 1891 ideiglenes ügyfélszolgálati irodájában: Kolozsvár, 1989 December 21 sugárút 116. (az udvarban, a baloldali épületben), hétköznaponként 10-18 óra között
•    banki átutalással a kolozsvári EKE bankszámlájára:

Bank neve: Banca Transilvania
Számlatulajdonos: Asociatia SCA - Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO54BTRLRONCRT0667894901
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE ROSIA 2023 <résztvevő neve>

Bank neve: BCR
Számlatulajdonos: Asociatia SCA - Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO50RNCB0106107535870001
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE ROSIA 2023 <résztvevő neve>

Bank neve: OTP Bank Romania
Számlatulajdonos: Asociatia SCA - Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO12OTPV200001142190RO01
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE ROSIA 2023  <résztvevő neve>

Banki átutalás esetén kérjük e-mailen elküldeni az átutalási bizonylatot, az info@ekekolozsvar.ro címre.
FIGYELEM! A befizetett összegeket nem térítjük vissza; ha valaki le szeretné mondani a jelentkezését, kereshet maga helyett más személyt, akinek egyéni egyezség szerint átadja a helyét.

Biharrósa falu Bihar megyében, a Királyerdő-hegység déli oldalán fekszik. Az 1800-as évekig a falu határában rézbányák működtek. Ma a Roșia-patak szurdokvölgyében több kisebb-nagyobb, érdekes barlang található, ezek egyike a Farcu-kristálybarlang, ezt fogjuk meglátogatni.
A legújabb technológiával berendezett és kivilágított Farcu-kristálybarlang 2012. aug. 18-án nyílt meg. A kristálybarlangot 1987-ben fedezték fel egy robbantás során egy már elhagyatott bánya járataiban, de a bányászatot csak 1998-ban állították le. Jelenleg a bauxitbánya járatában haladva, pár perces sétával érkezünk a barlang bejáratához. A járatokat, a korábbi omlások nyomán keletkezett természetes légaknák miatt, folyamatosan friss levegő járja át. Az útvonalat szépen kivilágították hidegfényű LED-lámpákkal, hogy még csak az izzók által leadott hő se avatkozzon bele a kristálykinézetű kövek növekedésének kedvező klímába. Az útvonal legszebb része a kristálygaléria. A 265 m hosszúságú barlangban a kristályok a mennyezetről csüngnek alá. A kristályok a föld alatt tündökölnek a legszebben. Ezek a képződmények csak természetes környezetükben ragyognak sápadtfényű kristályként, a szabad levegőre érve hamar oxidálódnak, és elvesztik varázsukat. A barlang újdonsága a kis bányamúzeum, amely bemutatja a kíváncsi érdeklődőnek a földalatti munka eszközeit. Láthatjuk a kisebb szobányi villanymotoros csillemozgatót, amely 150 méteres lejtőn húzta fel a kocsikat, ahol kézi erővel esély sem mutatkozott volna erre, emellett régi tartóoszlopokat, víztartályt, a kitermelt kőzet rakodásához használt kosarat és valódi csillét is. 

A Fehérkő-sziklaszoros a biharrósai medence felső részében található, félúton Biharrósa település és a kristálybarlang között. Mélysége 60-100 m között változik, számtalan barlangnak, karsztforrásnak, víznyelőnek nyújt menedéket. A völgy 2,1 km teljes hosszából mindössze 1,3 km jelenti a tényleges szorost. A szoros ismertebb barlangjai: Beszakadt-barlang, Denevérek barlangja, Éneklő-barlang, Dobos-barlang, Hideg-barlang. Kirándulásunk során egy körutat teszünk, a patak mentén indulunk be a szorosba, majd a szoros végéhez közeledve turistaút vezet a sziklafal tetejére, ahonnan nagyszerűen belátható a szoros.
A Fehérkői-szurdokvölgyben két éve működik egy via ferrata útvonal, amit a turisták megfelelő felszereléssel, saját felelősségre használhatnak.
A Fehérkői-szurdokvölgyből induló via ferrata 270 méter hosszú és két útvonalra tagolódik. Egyik része egy barlangon halad át, amely a völgy jobb oldalán található. A két mászó szakaszt összekötő híd 33 méter hosszú, és a szurdokokon 35 méter magasságban halad át. Az útvonal B fokú nehézséggel bír (közepes – a via ferrata útvonalak nehézségét A-tól E-ig terjedő skálán mérik, ahol az A a legkönnyebb, az E pedig a legnehezebb). Megmászásához védőfelszerelés szükséges (sisak, hám és kettős biztonsági rúd), 16 év alattiak pedig csak felnőtt kíséretében léphetnek be.