Kirándulás a Tordai-hasadékhoz

Kovács D. Zsuzsa

A túra támogatója:

BGA új logó

Július 31-én, szombaton autóbuszos kirándulást szervezünk a Tordai-hasadékba. A délelőtt folyamán végigjárjuk a hasadékot, amihez túrabakancs viselete ajánlott, esetleg túrabot is. Délután két lehetőség közül lehet választani, vagy sóbánya látogatás, vagy fürdés a sóbánya melletti fürdőben.  A belépőjegy a sóbányába felnőtteknek 60 lej/fő, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 30 lej/fő. A Tordai-hasadékba és a fürdőbe is belépőt kell fizetni.

Indulás: július 31-én, szombat reggel 8:00-kor a volt FLIP üzlet (buszmegálló, Mihai Viteazul (volt Széchenyi) tér 9A szám) elől.
A buszban a helyek száma korlátozott, ezért előzetesen kell jelentkezni, legkésőbb július 29-én, csütörtökön 16 óráig az alábbi linkre kattintva.
A buszban a helyek a jelentkezés sorrendjében telnek be, tehát minél hamarabb regisztrál valaki, annál előrébb fog helyet kapni.

Figyelem! A jelentkezés a részvételi díj kifizetésével válik véglegessé.
A részvételi díj EKE-tagoknak és 18 éven aluliaknak 40 lej, a többi résztvevő számára 50 lej

A részvételi költségeket előre ki kell fizetni, legkésőbb július 29-én, csütörtökön 18 óráig, a következőképpen:
•   készpénzben, az EKE – Kolozsvár 1891 ideiglenes ügyfélszolgálati irodájában: Kolozsvár, 1989 December 21 sugárút 116, az udvaron, baloldali épület, hétköznaponként 10-16 óra között
•    banki átutalással a kolozsvári EKE bankszámláinak egyikére:

Bank neve: BCR
Számlatulajdonos: Asociatia SCA–Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO50RNCB0106107535870001
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE TURDA 2021  <résztvevő neve>

Bank neve: OTP Bank Romania
Számlatulajdonos: Asociatia SCA–Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO12OTPV200001142190RO01
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE TURDA 2021  <résztvevő neve>

Banki átutalás esetén kérjük e-mailen elküldeni az átutalási bizonylatot.
FIGYELEM! A befizetett összegeket nem térítjük vissza; ha valaki le szeretné mondani a jelentkezését, kereshet maga helyett más személyt, akinek egyéni egyezség szerint átadja a helyét.

A Tordai-hasadék Erdély egyik legismertebb, legnépszerűbb természeti látnivalója, kirándulóhelye. A lenyűgöző látványt nyújtó kettéhasadt hegy a Torockói-hegység északi nyúlványában, Tordától pár kilométerre található. A szurdokban futó közkedvelt, függőhidakkal felszerelt túraút végigjárása felejthetetlen élmény.
A természettudományos magyarázat szerint a hasadék egy víz által kivájt mészkőbarlang tetejének beomlása következtében jött létre. A mintegy három kilométer hosszúságú szurdokvölgy alján, a 200 méteres magasságot meghaladó sziklafalak között folyik végig az Aranyosba ömlő Hesdát-patak. A hasadékhoz számos Szent László legenda kapcsolódik, a király lova patkójának a helye még ma is látszik az egyik kősziklán, a Patkós-kövön.
A hasadékban 32 feltárt barlang van, de ezek megközelítése kifejezetten nehéz és veszélyes.
Gazdag növényvilágára jellemző, hogy az országban élő 3500 növényfajból itt 997 féle megtalálható. A csúcsok árnyékában, a szélvédett szorosokban és a sziklahajlatok között megmaradtak a harmadkori, a jégkorszaki, a fekete-tengeri és a pannóniai, a sztyeppei, valamint az alpesi növényfajok is. A Tordai-hasadék 1939 óta természetvédelmi terület.
A Tordai-hasadék előterében lévő menedékházat az EKE építtette 1935-ben, Bors Mihály szindi földbirtokos hathatós anyagi segítségével az általa adományozott területen. 1948-ban államosították. A kilencvenes években a menedékház visszaszerzéséért indított perek sajnos eredménytelenek maradtak.

Tordai-hasadék