A restaurált válaszúti Bánffy-kastély

Adás dátuma, ideje: 2024. szeptember 19., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Kismihály Boglárka

Meghívottak: Osváth Gergely, Anna és Eszter (a mezőségi Bánffy-kastélyokhoz szervezett gyerekbarát biciklitúra résztvevői)

Az augusztusi hőségben mindannyian óhajtoztunk a kellemes szeptemberi napok után, a hirtelen lehűlés viszont ajtóstól rontott ránk, megfosztva az időjárás fokozatos átállásának szépségétől. Viszont nem kell elkeseredni, mert az előrejelzés szerint lesz még részünk kellemes napsütésben, így okkal reménykedhetünk, hogy október tartogat számunkra néhány igazi színpompás őszi élményt. Habár a kiszámíthatatlan időjárás a túraszervezésnek sem kedvez, az eső pedig gyakran átírja a kolozsvári EKE terveit, a lehetetlennek tűnő helyzetek is nagyon jól elsülhetnek. Nem történt ez másképp múlt hétvégén sem, amikor a szombatra meghirdetett gyerekbarát biciklitúrára egész napos esőt jósoltak, s habár felvetődött a lemondás lehetősége, a szervezők végül úgy döntöttek, hogy elhalasztják vasárnapra a túrát. A döntés pedig helyesnek bizonyult, hiszen 43 résztvevőnek, közöttük sok gyereknek lehetett része egy fantasztikus élményben a mezőségi Bánffy-kastélyokhoz szervezett biciklitúrán.

Mai vendégünk, Osváth Gergely, két kislány apukája, szintén részt vett családjával együtt az említett kerékpártúrán, így saját tapasztalatból számolhat be az élményekről. Gergelynek és családjának viszont nem ez volt az első EKE-s élménye, hiszen évek óta részt vesznek a teljesítménytúrákon, így arra is nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy milyen felkészültséget igényel két kisgyerekkel túrázni, és mi jelenti a legnagyobb kihívást. Biztosan sok olyan szülő van a hallgatók között, akik szívesen kimozdulnának a természetbe a gyerekekkel, csak nem tudják, hogyan induljanak neki, így beszélgetőtársunk talán nekik is tud szolgálni néhány hasznos tanáccsal.

A szürke, esős, hűvös szeptember eleji időjárás után mindannyian türelmetlenül várjuk a vénasszonyok nyarát, hogy kellemes őszi melegben mozdulhassunk ki a természetbe.  Október méltán sok túrázó kedvelt hónapja, hiszen amellett, hogy ilyenkor a legkiegyensúlyozottabb a hőmérséklet, a természet magára önti színes ruháját, és a vörös-sárga-barna-zöld árnyalatainak gazdag kavalkádjával ejti ámulatba a kalandra vágyókat. A kolozsvári EKE túravezetői a legszínesebb őszi hónapra is készültek néhány izgalmas programmal, hogy aki szeretne kimozdulni a természetbe, annak felejthetetlen közösségi élményben legyen része. Idén sem marad el a Pocsoválistei- és Ronki szorosok látványos körtúrája, ugyanakkor Kalotaszentkirályra is ellátogathatunk a Csipkebogyó-fesztivál alkalmából, emellett lesz gyerektúra a Brüll-kilátóra, őszi színek kavalkádja a Bélavárán és Szászavincet, az elsüllyesztett falut is körbejárhatjuk. Az októberi bakancslistát Kismihály Boglárka ismerteti.

Audio file