Ellenőrzőpont a Riszeg-tetőn

Adás dátuma, ideje: 2024. augusztus 29., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Kismihály Boglárka

Meghívott: Szabó Csilla (a Kós teljesítménytúra résztvevője) 

Legutóbbi adásunkban arról beszélgettünk, hogy a Kós Károly teljesítménytúrán Sztána idilli környezetében feszegethetjük határainkat, mielőtt belevetnénk magunkat a Kolozsvári Magyar Napok pezsgésébe, azóta pedig nemcsak a túrán vagyunk túl, hanem már a KMN fáradalmait próbáljuk kipihenni. Az egy híján húsz éves Kós teljesítménytúrát váratlan események sorozata tette emlékezetessé, a Vasvári túrához hasonlóan pedig ez alkalommal is megdőlt az eddigi hőségrekord, így több résztvevő is lerövidítette az útvonalat. Ugyancsak a meleg számlájára írható, hogy rekordmennyiségű víz fogyott, a gorbói országútnál kb. 55 liter, ami egy litert jelent fejenként, így több helyszínen is szükség volt a vízpótlásra. De nemcsak a hőség terén döntöttünk rekordokat, hiszen legalább öt eltévedős story született a túra során, a nap végére viszont mindenki szerencsésen célba ért.

Szabó Csilla, mai adásunk meghívottja, életében először vett részt a Kós teljesítménytúrán, elmondása szerint pedig annyira elviselhetetlen volt a hőség, hogy legalább hat liter vizet megivott a Kolozsvár és Sztána közötti 53 km-es útvonalon. Hogy miért vállalta be ezt a nem mindennapi kihívást az augusztusi kánikula ellenére is, arról ő maga fog mesélni. Továbbá, mivel Csilla nem tegnap kezdte a kerékpározást, arra is kíváncsiak vagyunk, hogy milyen élményekkel és tapasztalatokkal tért haza 2022-es athéni útjáról, így röviden erre a ki fogunk térni beszélgetésünk során.

Az athéni kalandok után kicsit visszakanyarodunk a Kós teljesítménytúrához, hiszen amint a felvezetőben is említettük, az idei szervezést váratlan események és kihívások tették izgalmassá. Mivel a résztvevők gyakran nem látnak bele a színfalak mögött történő eseményekbe, Kismihály Boglárkát, a túra szervezőjét kérdezzük a részletekről, aki néhány statisztikai adatot is megoszt velünk.

A hosszan tartó nyári forróság után szeptemberre mindenki egy kis lehűlést remél, hogy végre fellélegezhessünk, és ismét rendszeresen kimozdulhassunk a természetbe. Habár nyáron sem szünetelt a túrázás, és az erdő fáinak árnyékában sokkal elviselhetőbb volt a meleg, mint a betondzsungelben, mégis türelmetlenül várjuk a kellemes őszi sétákat. Ha még nem sikerült összeállítanunk saját bakancslistánkat szeptemberre, a kolozsvári EKE segítségünkre lehet, hiszen Földanya havában is változatos programkínálattal várnak minden természetjárót. A megszokott Kolozsvár-környéki túrák mellett távolabbi vidékekre is ellátogathatunk: lesz Ady-emléktúra Csucsa környékén, gyerekbarát kerékpártúra a mezőségi Bánffy-kastélyokhoz, buszos kirándulás Székelyudvarhelyre, de kétnapos biciklitúrákon is kiszakadhatunk a hétköznapi mókuskerékből. A szeptemberi bakancslistát Kismihály Boglárka ismerteti.
 

Audio file