Mesél az EKE - 2022. november

Adás dátuma, ideje: 2022. november 24., 10:30 – 11:00

Műsorvezető/házigazda: Maksay Magdolna

Résztvevő(k) (EKE – Kolozsvár 1891 részről): Kovács Zsuzsa, Kismihály Boglárka

  • A vénasszonyok nyara meleg októberi napjai után hidegzuhanyként ért november hűvös beköszönte: már a hónap legelején jelentősen lecsökkent a hőmérséklet, a hideget pedig csak fokozta az óraátállítás miatt meghosszabbodott esték szomorú valósága. A hirtelen változás miatt talán egyre kevésbé lett kedvünk kimozdulni a természetbe, amikor csak tehettük, bekuckóztunk szobánk melegébe, és forró teát szürcsölve próbáltuk csillapítani az esős, ködös november melankóliáját. Voltak viszont közöttünk olyan merészek is, akik dacolva az időjárással esőben és hidegben is ki mertek mozdulni a lakás komfortjából, és feszegetve határaikat a túrázást választották a kényelem helyett. Na meg arról se feledkezzünk meg, hogy egy-egy novemberi napon láthattuk az ég kékjét, és még a nap is előbújt, így aki csak tehette, kihasználta az utolsó kirándulós őszi napokat és a természetben töltődött fel. A kolozsvári EKE-ben időjárástól függetlenül is mozgalmas volt az elmúlt egy hónap, október 22-én például 140 résztvevővel túráztak a Ronki-szorosban, november 6-án a Nagy-hegyen gerinctúráztak 50 személlyel, 19-én bivalymúzeumot látogattak Mérában, 20-án pedig az első havat köszöntötték Havasrekettyén. Ami biztos, mindvégig hűek maradtak ahhoz a mottóhoz, miszerint rossz idő nincs, csak kényes turista.

  • Elsőként Kovács Zsuzsa, a kolozsvári EKE elnöke számol be arról, hogy túravezetőként számára milyen volt az elmúlt néha napos, gyakran viszont esős, ködös időszak, és milyen programokkal, túrákkal tudta kicsalogatni az embereket szobájuk melegéből. Egy túravezető számára biztosan kihívást jelent olyan programkínálattal előállni, ami még a Bacovia-féle novemberi melankólián is felülkerekedik és kimozdítja az embereket komfortzónájukból.

  • A továbbiakban Kismihály Boglárka szintén beszámol néhány fontos eseményről, ami az elmúlt egy hónapban történt a kolozsvári EKE-ben, hiszen amint a felvezetőben is említettem, októberben Mezei Elemér népszerű túráján rekordokat döntögettek, novemberben pedig kicsit megízlelhették a telet a Rekiceli-vízesés - Lespezi (Sasbérc)-kilátó túrán. 

  • “Januárig a fázósabbak is bátran nekiveselkedhetnek egy gyalogtúrának, az utóbbi évek tapasztalatai alapján alighanem enyhe decemberünk lesz. Egy kicsit lehet sáros, egy cseppet reggel ködös is, de egy kőhajításnyi táv megtétele után már kezdjük kigombolni a kabátot, a pihenőknél azért jól fog némi forró tea. Érdemes lesz elindulni, hiszen a Brüll-kilátónál, Izsáron és Reketón járhatunk, a pusztatopai erdőben és a Sárosbükkben, de egy hétvégét Nagyváradon és Debrecenben is tölthetünk.” – olvashatjuk Kerekes Edit hangulatos felvezetőjét decemberi túratervünk beharangozójaként a Szabadság weboldalán. Hogy pontosan milyen túrákra számíthatnak a természetjárók a 2022-es évünk utolsó hónapjában, arról Kismihály Bogi számol be.