Mesél az EKE - 2022. február (1. rész)

Adás dátuma, ideje: 2022. február 24., 10:30 – 11:00

Műsorvezető/házigazda: Maksay Magdolna

Résztvevő(k) (EKE – Kolozsvár 1891 részről): Kismihály Boglárka, Vassy Kása Tünde-Alice (EKE-tag)

Habár kincses városunkban egyre tavasziasabb az időjárás, és a hőmérő higanyszála is jóval nulla fölé emelkedett, a kolozsvári EKE háza tájékán még nem ért véget a tél, hiszen március első hétvégéjén, 5-6-án síversenyt szerveznek gyerekeknek és családoknak a kisbányahavasi Buszkát sípályán. Ugyanezen a hétvégén a hepehupás vén Szilágyba kirándulhatnak Kovács Zsuzsával azok, akik inkább kerülik a sípályát és örömmel üdvözlik a tavasz közeledtét. Ezen felül tucatnyi szabadidős tevékenységgel készülnek az EKE-sek, hiszen a februári soványabb felhozatal után márciusban bőséges a kínálat: Kolozsvár-környéki túrák, Révi-szoros, nőnapi fotókiállítás, Gyalui-havasok, Nagy Magyar-barlang, 20 bükki forrás körtúrája, Maros-völgyi fatörzsbarlangok, kerékpártúra a Berettyó-forráshoz, Vári László-emléktúra és további különlegességek várják a természetjárókat. 

  • Mielőtt előre szaladnánk, Kalotaszeg épített örökségének nyomába eredünk Vassy-Kása Tündével, akit a hétvégi kétnapos buszos kirándulás élményeiről faggatjuk. Tünde és férje, Loránd, az elmúlt pár évben aktív résztvevőivé váltak a kolozsvári EKE rendezvényeinek, sőt, még tagnak is beiratkoztak ezzel javítva az átlagéletkorra vonatkozó statisztikákat. Szima Mártonnak szinte mindegyik kirándulására elsőkként iratkoznak fel, látszólag szenvedélyükké vált a régi műemlék-épületek felkutatása és imádnak új helyeket felfedezni, de erről Tünde mesél bővebben.
  • Ha március, akkor EKE-síversenyek, ahogyan azt a téli sport szerelmesei az előző években már megszokhatták. Javában zajlik a regisztráció a nagykorúvá cseperedett XVIII-dik EKE-gyereksíversenyre, ahol idén kitolták a korhatárt, így a 15 és 16 évesek is benevezhetnek, a Hangay Oktáv Csalási Síverseny III-dik kiírására pedig várják a 2,3,4, 5 vagy ennél több tagú családok jelentkezését. Hogy a versenyzésen kívül miről is szól ez a két különleges rendezvény és milyen változásokra számíthatnak idén a jelentkezők, arról Kismihály Bogit kérdezzük.