Mesél az EKE - 2021. november

Adás dátuma: 2021. november  25., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő(k) (EKE – Kolozsvár 1891 részről): Kovács D. Zsuzsa (elnök), Szima Márton (túravezető), Kismihály Boglárka

November végéhez közeledve gyermeki várakozással, egyre türelmetlenebbül készülünk az első havazásra, hogy a szürke, szmogos, ködös város ünnepi, hófehér bársonytakaróba öltözzön. Habár a nyár idén elég sokat késlekedett, reméljük, a tél nem fog megvárakoztatni, hanem december beköszöntével már az első hópelyheknek örvendhetünk. A kolozsvári EKE háza tájékán is türelmetlenül várják a hófehér évszak eljövetelét, hiszen télen igazán különleges élményt jelent kimozdulni a természetbe: a fák ágairól lecsüngő kis jégcsapon megcsillanó fény, vagy a földet betakaró ragyogó hótenger látványa újra és újra elbűvöl. Sajnos 2020 decemberében a téli túrák nagyrészt ősziesre sikeredtek, de reménykedünk benne, hogy idén legalább a Karácsony környéki kiruccanásokra felvehetjük hótaposóinkat. A kolozsvári EKE túravezetői az időjárástól függetlenül színes programkínálattal készülnek, így akár esik, akár hull, biztosan nem kell otthon ülnünk szobánk melegében.

  • Adásunk első felében Szima Mártont faggatjuk decemberi terveiről, hiszen 11-12-én Hunyad megyei látványosságokhoz kalauzol el bennünket, 19-én pedig a pusztatopai erdő ösvényein túrázhatunk vele az egeresi Kék Lagúnáig. Mindezek előtt viszont megkérjük, hogy röviden számoljon be a november 14-i havasrekettyei gyalog illetve a 21-i Nagy-hegy gerinctúráról, hiszen mindkét esemény óriási népszerűségnek örvendett.
  • A múlt hét pénteken megjelent Erdély hasábjait szemlézve az olvasók már bizonyára értesültek róla, hogy Kovács Zsuzsa két izgalmas programmal is készül december elején: 4-én Désen szervez mozdony múzeum látogatással összekötött Mikulás-túrát ajándékozással és babgulyással megfűszerezve, 7-én pedig az EKEArt fotókiállítást tekinthetjük meg vele Marosvásárhelyen. Ha viszont csak Kolozsvár környékére szeretnénk kimozdulni, december 5-én a Rejtett-forrásnál vehetünk extra Mikulás-túráján. A részletekről viszont hallgassuk meg Zsuzsát.
  • Végre nem patakzik rólunk a víz a legkisebb emelkedőn, a hűvösebb pillanatokon könnyedén átsegít a termoszos forró tea, minden adott hát, hogy decemberben is kiránduljunk. A kolozsvári EKE-vel ismét meglátogatjuk dési túratársainkat, a déscichegyi közös ebéd előtt megnézzük a mozdonymúzeumot. Marosvásárhelyen az EKEArt fotóbiennálé, Hunyad megyében két teljes napig történelmi látványosságok egész sora vár. Reketótól Hidegszamos Üzemig ünnepelhetjük a Nemzetközi Hegy Napot, és könnyed erdei séták sokaságából válogathatunk egész hónapban – olvashatjuk Kerekes Edit hangulatos felvezetőjét a decemberi túraterv webSzabadságon megjelenő változatánál. Ha már most kedvet kaptunk a kiránduláshoz, hallgassuk meg Kismihály Bogit, aki részletesen ismerteti a 2021-es év utolsó bakancslistáját.