Kirándulás Magyarremetére és a Mézgedi-cseppkőbarlanghoz – 2024

Kovács D. Zsuzsa

Szeretettel várunk buszos kirándulásunkra, amely során debreceni turista barátainkkal együtt meglátogatjuk Magyarremete koraközépkori, freskókkal díszített titokzatos templomát, majd a Királyerdő-hegység egyik legnagyobb barlangjába, a Mézgedi-cseppkőbarlangba látogatunk.
Reggel 7.30-kor indulunk, Magyarremetén találkozunk a debreceni csoporttal, meglátogatjuk a templomot, majd együtt megyünk tovább a barlanghoz. A cseppkőbarlang belépődíja felnőttek és nyugdíjasok 35 lej/fő, gyerekek 25 lej/fő, ezt csak a helyszínen kell kifizetni.

Indulás: április 13-án, szombat reggel 7:30-kor a volt FLIP üzlettel (buszmegálló, Mihai Viteazul (volt Széchenyi) tér 9A szám) szembeni parkolóból. A buszban a helyek száma korlátozott, ezért előzetesen kell jelentkezni, legkésőbb április 8-án, hétfőn 18 óráig az alábbi linkre kattintva.

részvételi hozzájárulás EKE-tagoknak és 18 éven aluliaknak 75 lej, a többi résztvevő számára 85 lej.

A részvételi hozzájárulást előre ki kell fizetni, legkésőbb április 9-én, kedden 18 óráig, a következőképpen:
•   készpénzben, az EKE – Kolozsvár 1891 ideiglenes ügyfélszolgálati irodájában: Kolozsvár, 1989 December 21 sugárút 116, az udvaron, baloldali épület, hétköznaponként 10-18 óra között
•    banki átutalással a kolozsvári EKE bankszámláinak egyikére:

Bank neve: Banca Transilvania
Számlatulajdonos: Asociatia SCA - Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO54BTRLRONCRT0667894901
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE MEZIAD 2024 <résztvevő neve>

Bank neve: BCR
Számlatulajdonos: Asociatia SCA – Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO50RNCB0106107535870001
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE MEZIAD 2024  <résztvevő neve>

Átutalás esetén kérünk, küldjétek el az átutalási bizonylatot az alábbi e-mailcímre: info@ekekolozsvar.ro!

Magyarremete (Remetea) a Fekete-Körös völgyének szórvány magyar közössége. A falu a 11-12. században keletkezhetett, a tatárjárást követően, 1247-ben királyi adományból a váradi püspökség birtokába került és maradt a 16. század közepéig. A református templom Bihar megye egyik legjelentősebb középkori műemléképülete. A művészettörténeti irodalom a templomot a 13. századra, a falképeket pedig többnyire a Zsigmond kor második felére datálja.

A Mézgedi-cseppkőbarlang (Peștera Meziad) az Erdélyi-szigethegység karsztjának egyik legérdekesebb, turisták által is látogatható természetvédelmi területe. A látogatókat lenyűgözik a bejárati nyílás hatalmas méretei, az ezt követő nagyméretű belső terek és a változatos képződmények. A barlangüreg teljes magassága néhol eléri a 35 métert. A 20. század elején végzett ásatások során a barlangban sok őskorból származó csontleletet találtak, amelyek a mára már kihalt barlangi medvétől (Ursus spelaeus) származnak. A Krisztus előtti 3. évezred második feléből származó kerámia töredékeket is találtak, amelyek a Homo sapiens jelenlétét bizonyítják. Mindezek mellett nagyszámú, országos és nemzetközi szinten is védett, denevérkolóniák és a mikroszkopikus méretű endemikus (csak a Mézgedi-barlangban élő) élőlények találhatók a barlangban. A barlang csak barlangi vezetővel látogatható.