Kétnapos buszos kirándulás: fogarasi jégszállótól Tündér-völgyi agyagkastélyig – 2024

Kovács D. Zsuzsa

Ha havat, jeget és hófödte hegyoldalakat szeretnél látni, de itthon nincs esélyed rá, gyere velünk a Bâlea-tóhoz február 24-25-én! Kétnapos kirándulásunk fő attrakciója a 2034 m magasan fekvő Bâlea-tó közelében épült jégszálló és jégtemplom lesz, ahova libegővel fogunk feljutni. Emellett sorra vesszük a környék érdekesebbnél érdekesebb látnivalóit is, olyanokat, mint a feje tetejére állított ház, a Tündér-völgyi agyagkastély, a kerci ciszterci kolostor,  vagy a fogarasi vár. Emellett ellátogatunk egy szarvasfarmra, majd egy hagyományos gyapjúfeldolgozó és -ványoló műhelybe is. A szállásunk panzióban lesz két és több ágyas szobákban Cârțișoara településen. 

Indulás: február 24-én, szombaton reggel 6:30-kor a volt FLIP üzlettel (buszmegálló, Mihai Viteazul (volt Széchenyi) tér 9A szám) szembeni parkolóból. A buszban a helyek száma korlátozott, ezért szükséges előzetesen jelentkezni, legkésőbb január 30-án, kedden 18 óráig az alábbi linkre kattintva. Megj.: Mivel a szállást január végéig le kell foglalnunk, a kirándulásra való jelentkezést is kénytelenek vagyunk hamarabb lezárni.

A jelentkezés a részvételi hozzájárulás kifizetésével válik véglegessé.

Részvételi hozzájárulás (tartalmazza a buszos szállítás, a szállás, a vacsora és a reggeli költségét):

  • EKE-tagoknak és 18 éven aluliaknak: 315 lej
  • Nem EKE-tagoknak: 325 lej

A libegő ára oda-vissza 100 lej (ezt majd csak a helyszínen kell fizetni), emellett kisebb összegű belépőkre is lehet még számítani a további látnivalóknál. 

A részvételi hozzájárulást előre ki kell fizetni, legkésőbb február 19-én, hétfőn 18 óráig, a következőképpen:
•   készpénzben, az EKE – Kolozsvár 1891 ügyfélszolgálati irodájában: Kolozsvár, 1989 December 21 sugárút 116, az udvaron, baloldali épület, hétköznaponként 10-18 óra között
•    banki átutalással a kolozsvári EKE bankszámláinak egyikére:

Bank neve: Banca Transilvania
Számlatulajdonos: Asociatia SCA - Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO54BTRLRONCRT0667894901
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE FAGARAS 2024 <résztvevő neve>

Bank neve: BCR
Számlatulajdonos: Asociatia SCA – Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO50RNCB0106107535870001
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE FAGARAS 2024  <résztvevő neve>

Bank neve: OTP Bank Romania
Számlatulajdonos: Asociatia SCA – Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO12OTPV200001142190RO01
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE FAGARAS 2024  <résztvevő neve>

Átutalás esetén kérünk, küldjétek el az átutalási bizonylatot az alábbi e-mailcímre: info@ekekolozsvar.ro!

Ízelítőként szeretettel ajánljuk figyelmetekbe Kovács Zsuzsa túravezetőnk leírását.

A jégszállót és a jégtemplomot a Bâlea-tó jegéből építik fel minden télen, évente sok turistát odavonzva.
Karácsony és újév között ott jártunk a családdal, így lehetőségünk volt látni az épülő jégszállót, amely ezen a télen négy igluból fog állni. Akkor már három fel volt építve, a negyediknek még csak az alapja volt meg. Minden igluban lesz három szoba és egy bár. Az első szoba már készen volt, szállóvendéget is fogadott. Ezt mi is megnézhettük, sőt azt is láthattuk, amint a jégszobrászok dolgoztak, híres személyek jégbefaragott arcmásával díszítik a szálló szobáit. A leendő templom helyén akkor még csak egy kereszt állt, remélhetőleg az is felépül februárra. Csodálatos volt a vastag hótakaróval fedett hegyek-völgyek látványa a ragyogó napsütésben. Bár nem készültünk túrázásra, nem tudtunk ellenállni a hegy csábításának, elindultunk a Paltinu-nyereg meghódítására. A fiamnak sikerült feljutni, én csak a közepéig értem el, túlságosan fárasztó volt a 40-50 cm-es hóban mászkálni, de így is csodálatos élmény volt. Lefelé már sokkal könnyebb volt a haladás, még a nadrágféket is kipróbáltuk időnként.
Kirándulásunk során nemcsak a jégszállót és a jégtemplomot fogjuk megnézni, hanem sorra vesszük a környék érdekesebbnél érdekesebb látnivalóit is, olyanokat, mint a feje tetejére állított ház, a Tündér-völgyi agyagkastély, a kerci ciszterci kolostor, vagy a fogarasi vár. Emellett ellátogatunk egy szarvasfarmra, majd egy hagyományos gyapjúfeldolgozó és -ványoló műhelybe is. 

Fogarasi kirándulás