Mesél az EKE - 2023. április

Adás dátuma, ideje: 2023. április 20., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Kovács D. Zsuzsa, Kismihály Boglárka

  • „A kolozsvári EKE 1998-ban, az 1848-as forradalom 150. évfordulója alkalmából rendezte meg először a Jókai gyalogos emléktúrát Kolozsvár és Torockó között Tóthpál Tamás kezdeményezésére. Azóta minden évben sikerült megszervezni a kolozsvári EKE legnépszerűbb rendezvényét, csupán 2020-ban szakadt meg a hagyomány a világjárvány okozta korlátozások miatt. 2016-tól kezdve kerékpárral is teljesíthető a táv kincses városunktól Torockóig. 2022-ben sikerült megdönteni az eddigi 491-es rekordot: összesen 578-an teljesítették a túra hosszabb-rövidebb távjait gyalogosan, kerékpárral vagy szaladva. (...) Joggal állíthatjuk azt, hogy a rendezvény lassan kezdi túlnőni a kolozsvári EKE határait, már-már egyfajta mozgalomként tekinthetünk rá, ahol a rengeteg megköttetett barátság mellett számtalan különleges pillanat tette emlékezetessé a közös túrázást negyed évszázad leforgása alatt, sőt, azóta egy egész generáció is felnőtt.” – olvashatjuk a múlt pénteken megjelent összefoglalót a Szabadság mellékletében, az Erdélyben. Negyed évszázada tehát, hogy kicsik-nagyok, fiatalok-idősek, Jókai Mór emlékére túráznak a kincses városunk és a kétszer felkelő napról híres Torockó közötti látványos útvonalon. Idén május 6-án állhatnak starthoz a gyalogos 10, 17, 30 és 55-ös változatok résztvevői, de a kerékpárosok is letekerhetik a Torockóig vezető könnyebb-nehezebb útvonalak egyikét. A szervezéssel kapcsolatos információkról Kismihály Bogit kérdezzük.

  • Tudjuk, hogy mindenki izgatottan várja már a Jókai teljesítménytúrát, előtte viszont másik két izgalmas programon is részt vehetünk Kovács Zsuzsa szervezésében: április 29-én a Berettyó-forráshoz kirándulhatunk a debreceni túratársakkal, május elsején pedig, ha még nincs betervezett majálisozás, a Szolcsvai-búvópatak barlangját és a látványos Vânătările Ponorului-vízesést csodálhatjuk meg. A részletekről az egyesület elnökét, Kovács Zsuzsát faggatjuk, aki ráadásként a május 20-i, Farcu-kristálybarlanghoz és Fehérkő-sziklaszoroshoz szervezett kirándulásról is ízelítőt nyújt nekünk.

  • Habár májusban a Jókai kapja a legnagyobb figyelmet a kolozsvári EKE programjai közül, a teljesítménytúrán kívül további színes túrakínálattal készülnek számunkra a túravezetők: lesz gyalogtúra a Szolcsvai-búvópatakhoz, Jablonovszky Elemér-emléktúra, Kétnapos kirándulás a Szászsebeshez közeli Veres-marthoz, de autóbuszos kirándulás is a Farcu-kristálybarlanghoz és a Fehérkő-sziklaszoroshoz. A májusi bakancslista részleteiről Kismihály Bogit kérdezzük.