De la înființarea sa în 1891 și până în zilele noastre, Erdélyi Kárpát-Egyesület (Societatea Carpatină Ardeleană) a însoțit pe cărări populația iubitoare de turism a Clujului. Sub conducerea înțeleaptă a președinților de odinioară, prin munca altruistă a membrilor, s-au construit cabane și belvederi, au amenajat izvoare, am marcat poteci. Au constituit un muzeu, au editat publicații turistice. Au făcut aceste lucruri cu întreruperi forțate, dar cu păstrarea nealterată a spiritului asociației. Erdélyi Kárpát-Egyesület (Societatea Carpatină Ardeleană) este o organizație civilă a excursioniștilor și turiștilor. Activitatea principală a asociației este organizarea de excursii în fiecare săptămână.
Istoria secției „comoară”
Organizația EKE din Cluj a fost de la începuturi nava amiral a Erdélyi Kárpát-Egyesület (Societatea Carpatină Ardeleană), de vreme ce predecesoarea acesteia, prima organizație turistică maghiară din Transilvania a fost înființată în orașul-comoară de EMKE (Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania) în 1891, purtând numele Erdélyrészi Kárpát-Egyesület (Asociația Carpatină Transilvană) urmând exemplul asociației Karpaten Verein înființate de sașii ardeleni. Organizațiile (secțiile) EKE înființate în „provincie” – adică în alte județe – au fost subordonate ierarhic Secției din Comitatul Cluj. Această asociație a fost desființată în multe locuri după primul război mondial și, la fel ca alte organizații maghiare, și-a putut relua activitatea doar mai târziu. în anul 1929. După al doilea război mondial, când scopul regimului comunist a fost desființarea organizațiilor societății civile, nu s-au mulțumit cu demisia forțată a președintelui de la acea dată, Balogh Ernő. Au creat o nouă asociație „populară”, iar apoi, în 1948, au dizolvat EKE. În urma evenimentelor din decembrie 1989, în primele luni ale anului 1990 a pornit o amplă mișcare de autoorganizare, s-au înființat o serie de asociații, organizații, societăți, uniuni, inclusiv diferite asociații turistice. A început reorganizarea mișcării turistice maghiare din Transilvania. Au fost înființate asociații turistice în Cluj-Napoca, Arad, Brașov, Miercurea Ciuc, iar mai târziu și în celelalte județe. În 1990 a fost înființată în Cluj Asociația Carpatină a Turiștilor (Kárpát Turista Egyesület), ca organizație turistică a regiunii, la inițiativa căreia, în data de 27 februarie 1991, după mai multe discuții, organizațiile turistice maghiare din România au reînființat Societatea Carpatină Ardeleană (Erdélyi Kárpát-Egyesület), cu sediul în Cluj. În ianuarie 2009 organizația teritorială din Cluj s-a desprins din organizația națională (Erdélyi Kárpát-Egyesület) și s-a constituit în persoană juridică de sine stătătoare cu denumirea EKE – Kolozsvár 1891 (SCA – Cluj 1891).
Activitățile SCA Cluj la începuturi: drumeție, protecția naturii, programe pentru copii
Esența vieții organizației au fost de la începuturi excursiile organizate săptămânal. A fost lansat programul „Hai la drumeție” de miercuri, apelând la un număr tot mai mare de prieteni ai naturii, iar la excursiile de la sfârșitul săptămânii am reușit să convingem 20-30 sau chiar 60-70 de persoane să-și petreacă ziua la aer curat. Pe lângă excursii, protecția naturii a fost de asemenea în centrul atenției noastre, membrii asociației participând în mod regulat la acțiuni de curățire a pădurilor, precum și la inițiative de protecția monumentelor și a naturii. Am dezvoltat relații strânse de colaborare cu asociații speologice, de orientare sportivă, de protecția naturii, precum și cu organizații-soră din Ungaria, ca Természetbarát Szövetség (Uniunea Prietenilor Naturii) din Debrecen, Pestkörnyéki Kárpát Egyesület (Societatea Carpatină din Regiunea Pesta) sau Teljesítménytúrázók Társasága (Societatea Turiștilor Sportivi). Pentru cei mici am organizat concurs „Vânătoare de comori” în Pădurea Făget, locul preferat de excursie al orașului, iar pentru elevii din clasele I-IV am organizat concurs cu titlul „Împrejurimile Clujului”. Am avut și „ture bebe” pentru familii la arborii Sequoia din Săcuieu, pe Vârful Riseg, la peștera Zichy de la Vadu Crișului și în Cheile Turzii. Ca în orice echipă, există și între noi adevărați pasionați, care participă în mod regulat la ture alpine, la expediții individuale sau de grup în străinătate. Boér Imre a vizitat mormântul lui Kőrösi Csoma Sándor; Hints Miklós a călătorit de asemenea în Ladakh, India, dar el a fost și în regiunea Anatolia a Turciei, chiar de trei ori, precum și de două ori în Iran, unde a escaladat Vârful Demavand, de 5670 metri, respectiv o dată în Tadjikistan.
Destinațiile autohtone au fost de asemenea deosebit de populare în rândul membrilor asociației, am vizitat cu plăcere Vlădeasa, lacul cu apă sărată de la Pata Rât, regiunea Arieșului, izvorul Barcăului, Cheile Turzii, Băișoara, împrejurimile Șuncuiușului, Pădurea Craiului, Scaunul Domnului. Ghizii noștri au organizat lunar mai multe excursii cu autobuzul sau microbuzul, destinațiile variind de la Ciuc la Maramureș, din Alba până la mănăstirile din Bucovina, de la peisaje naturale mirifice până la monumente istorice. Au fost foarte căutate excursiile la băile și locurile cu importanță istorică din Ungaria, dar membrii au călătorit împreună și în Croația, în Grecia, în regiunea Transcarpatia a Ucrainei. Între destinațiile favorite din țară s-au numărat Rimetea, diverse peșteri faimoase, zona Rodnei, peștera Huda lui Papară, Alba Iulia, Ciumbrud, Lopadea Nouă, salinele de la Dej și Turda, băile sărate de la Turda, Roșia Montană, Abrud, Zlatna, Ighiu, Cricău, Ampoița, Întregalde. Iubitorii fotografiei din rândul membrilor au înființat un club foto, au organizat expoziții și proiecții, arătând și altora frumusețile naturii imortalizate de ei.
Prezentul nostru: excursii în natură, ture de anduranță, prelegeri tematice…fiindcă turismul rămâne întotdeauna la modă
EKE – Kolozsvár 1891 (SCA – Cluj 1891) are în prezent aproape 300 de membri, activitatea sa permanentă fiind asigurată în principal prin munca susținută a voluntarilor. În ultimii câțiva ani, asociația noastră a trecut prin schimbări administrative majore: câțiva voluntari entuziaști au dedicat mult timp și energie planificării în calitate deosebită a evenimentelor, promovării acestora pe scară largă și derulării eficiente a acestora. Ne popularizăm activitatea pe numeroase platforme: pe lângă ziar, de adresăm tuturor generațiilor și prin radio, pe pagina web, pe Facebook și Instagram, fiindcă drumeția nu are limite de vârstă și va rămâne întotdeauna la modă. Organizăm 15-20 ture pe lună, nu numai în împrejurimile Clujului, ci și în diferite locații emblematice ale Transilvaniei. Pe lângă turele de drumeție, organizăm și ture cicliste și excursii cu autocarul, pentru a acoperi în măsură cât mai mare preferințele publicului, pentru ca toți să-și găsească activități de agrement pe gustul lor. Începând din toamna anului 2018, repertoriul nostru a fost îmbogățit cu prelegeri educative. În colaborare cu liceele maghiare din Cluj i-am invitat pe iubitorii excursiilor/drumeției la evenimente în cadrul cărora prezentatorii ne-au relatat despre călătoriile lor ieșite din comun, pline de peripeții. Am călătorit în gând pe meleaguri pitorești din Kazahstan și Kîrgîzstan, ne-am plimbat printr nori pe vârful Mont Blanc sau Aconcagua, am escaladat vârful alb al continentului negru, am gustat cotidianul dulce-amar al ultimei dictaturi din Europa, am descoperit spectaculosul tărâm al gheizerelor și vulcanilor, Islanda. Pietrele de hotar ale activității noastre anuale o constituie incontestabil turele noastre memoriale și de anduranță, prin care dorim să familiarizăm participanții cu moștenirea spirituală a marilor Jókai, Kós, Vasvári și Bánffy, oferindu-le totodată posibilitatea de a-și depăși propriile limite și de a simți forța formatoare de colectivități a mișcării în aer liber. Fiindcă nu există experiență mai înălțătoare decât să ajungi la Rimetea pe două roți, plin de noroi și în ploaie torențială, dar cuprins de euforie, dau să admiri curcubeul de după ploaie în vârful Pietrei Secuiului, nemaivorbind de imaginea impozantă a Pietrelor albe, panorama magnifică de la Cabana Vlădeasa, secretele care se ascund între ruinele Cetății Almașului, parfumul răcoritor al brazilor, delicioasa mămăligă consumată în mediul idilic al Vilei Szentimrei, și putem continua la nesfârșit. Dacă oricare dintre programele amintite ți-au trezit interesul, nu ezita, ia-ți bețele de drumeție, șterge praful de pe bocanci, umple-ți rucsacul cu bunătăți și hai cu noi în natură!
Ieși din zona de confort!
La activitățile organizate de EKE – Kolozsvár 1891 (SCA – Cluj 1891) este binevenit oricine dorește să cunoască această regiune minunată, diversă a Transilvaniei, fiindcă regiunea oferă nenumărate destinații ideale pentru excursii. Munții Gilăului, mai domolul Meseș, Vlădeasa, Munții Pădurea Craiului cu minunatele peșteri, cascade și defilee, Valea Arieșului, Cheile Turzii, Belioara, Rimetea și Piatra Secuiului, Bedeleul și multe alte peisaje spectaculoase așteaptă să fie descoperite de turiștii dornici de aventură. Țara Călatei, vestită pentru arta populară specifică, îi delectează pe iubitorii de cultură cu monumentele și cu bisericile tipice, cu patru turnulețe în colțurile turnului, dar cei curioși pot observa și amprentele istoriei cu ocazia vizitării ruinelor romantice, printre care Cetatea Almașului, Cetatea Bologa, Cetatea Liteni, Castelul Bánffy de la Gilău. Pentru drumeții mai scurte ne stau la dispoziție pădurile din împrejurimile orașului: Făgetul, Pădurea Hoia-Baciu, Pădurea Lombului, precum și pădurea din Chinteni și Fânațele Clujului și desigur, „orașul comoară” în sine, care oferă nenumărate alte experiențe memorabile celor care îl vizitează.
Te așteptăm în echipa noastră
Este binevenită fiecare persoană care dorește să-și dedice o parte din timp voluntariatului: oferim asistență administrativă pentru organizarea de drumeții și a altor activități corespunzătoare scopurilor asociației. O mare parte dintre membrii activi fiind pensionari, avem nevoie de voluntari mai tineri care să înțeleagă și să îndrăgească spiritul EKE. Persoane care înțeleg esența voluntariatului și apreciază experiența de comunitate dată de un eveniment reușit, bucuria sinceră care însoțește succesul efortului depus. Ne adresăm și celor care au participat deja la turele noastre, o dată sau de mai multe ori: veniți alături de noi și conduceți și pe alții pe cărările descoperite cu noi, contribuiți cu experiența voastră la buna funcționare a asociației! Fii și tu membru EKE – Kolozsvár 1891 (SCA – Cluj 1891), asumă-ți sarcini care îți sunt pe plac: fii organizator sau ghid!