Mesél az EKE - 2023. június

Adás dátuma, ideje: 2023. június 22., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Kismihály Boglárka

Meghívott: Dohi Zsuzsanna (magyar-angol szakos tanárnő az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban)

  • Idén minden iskolában megszervezték a Zöld Hetet, amely során a tanulók különböző természetismereti és környezetvédelmi tevékenységben vehettek részt. Az Apáczai Csere János Elméleti Líceum tízedik és hatodik osztálya úgy döntött, hogy egy-egy nap a kolozsvári EKE-vel mozdul ki a természetbe felfedezve a Kolozsvár környéki túrahelyeket. Így esett a választás a Kis-Magurára a tízedikesek esetében és a Brüll-kilátóra a hatodikosok számára. Amikor az oszik koratavasszal kiválasztották a június közepi időpontokat, még senki nem gondolta, hogy a nyári hőség helyett őszies hangulatú, esős időben fognak majd túrázni a diákok. A hatodikosok oszija, Dohi Zsuzsánna, aki elkísérte diákjait a Brüll-kilátó túrára, következő napra egy Vlegyásza kirándulást is betervezett az osztálynak, így az elázott túracipőknek nem is volt idejük megszáradni. Kíváncsiak vagyunk, hogy Zsuzsánna miért a túrázást választotta ki főbb tevékenységként a Zöld Hét alkalmával, emellett tapasztalatairól és élményeiről is kérdezni fogjuk.

  • Miközben javában zajlik a Bánffy teljesítménytúra szervezése, egy másik fontos eseményre is készülnek a kolozsvári EKE-ben, a 30-dik EKE Vándortáborra, amelyet augusztus 1-6. között szerveznek meg Sztánán. A 25 túraprogramból álló bő kínálat már elérhető az ekevandortabor.ro weboldalon, ahol a részletes túraleírások mellett a részvétellel kapcsolatos fontos információkat is megtalálják az érdeklődők. Hamarosan a délutáni programok végleges listája is elérhető lesz kicsiknek és nagyoknak szóló izgalmas tevékenységekkel. A hét elején beindult az online regisztráció, ezért a szervezők mindenkit bátorítanak, hogy az elkövetkezendő egy hónapban éljenek az előzetes nevezés lehetőségével. A részletekről Kismihály Bogit kérdezzük.

  • A június eleji őszi hangulat után reményeink szerint júliusban már igazi nyári időben túrázhatunk a kolozsvári EKE-vel az erdő árnyékában hűsölve. A megszokott szerdai bükki túrák mellett lesz Patai-sóstó, Hója-gerinc, szászfenesi erdő, de buszos kirándulás Nagykárolyba, takarítás a csucsai EKE-házban és kétnapos  kirándulás a Szászsebeshez közeli Veres-marthoz / Vörös-szakadékhoz is. A júliusi bakancslistát Kismihály Bogi részletezi.