Mesél az EKE - 2022. január

Adás dátuma, ideje: 2022. január 20., 10:30 – 11:00

Műsorvezető/házigazda: Maksay Magdolna

Résztvevő(k) (EKE – Kolozsvár 1891 részről): Kismihály Boglárka, Pál Gyöngyi, Szima Márton

Az újév beköszöntével ismét reménységgel vágnak neki az előttük álló kihívásoknak a kolozsvári EKE-sek, abban bízva, hogy idén lassan sikerül visszatérni a normális kerékvágásba és egyre kevesebb korlátozás fog a közös túrázás útjába állni. A tervek már elkészültek 2022-re vonatkozóan, márciusban két síverseny várja a gyerekeket és a családokat, májusban Jókai, júniusban Bánffy, júliusban Vasvári, augusztusban pedig Kós emlékére teljesítménytúrázhatnak az érdeklődők jeles magyar személyiségeinkhez kötődő szépségdíjas útvonalakon, havonta pedig legalább 10-15 gyalogos, buszos, vagy kerékpáros túra színes palettájával várják a természetjárókat. Ha 2021-ben meguntuk az otthondolgozás okozta mozgáshiányt, 2022-ben kétség kívül javíthatunk életmódunkon a rendszeres túrázással, hiszen még csak alig kezdődött el az év, az EKE-ben máris beindult az élet: évnyitó túra, bagolytúra, kirándulás a Kőközi-szorosba, téli séta Sztána és Egeres között, hagyományos szerdai túrák a Bükk-erdő jól ismert ösvényein, Árpád-csúcs, Feleki-sípálya, a lista pedig folytatódik.

  • Mai adásunk első felében Pál Gyöngyi lesz a vendégünk, a kolozsvári EKE turisztikai alelnöke, önkéntes túravezető, a Szabadság mellékletének, az Erdélynek fő munkatársa és megszámlálhatatlan hangulatos túrabeszámoló szerzője, aki a rengeteg önkéntesen vállalt feladat mellett szívesen vesz részt túravezető társainak kirándulásain is. Legutóbb a Kőközi-szoros robusztus sziklafalainak birodalmában túrázott Kovács Zsuzsa vezetésével, örülve a szokatlan januári napsütésnek és csodás időjárásnak, amely felejthetetlenné tette a kirándulást a kis csapat számára. Emellett szót ejt az általa tervezett túrákról is, így fel is jegyezhetjük, hogy mikor és hol túrázhatunk vele a Kolozsvár-környéki dombokon.
  • Szima Márton aktív túravezető január első felében már két sikeres túrát is levezetett: 8-án Tóttelke – Csiga-domb – Riszeg-tető – Bánffyhunyad útvonalon bagolytúrázhattak vele a legbevállalósabbak az éjszakai hóesésben, 16-án pedig Sztána és Egeres között kalauzolt el 31 személyt a vékony hóréteggel fedett dombokon. Mialatt röviden beszámol ezekről az eseményekről, arra is próbálunk fényt deríteni, hogy miben rejlik túráinak sikere, hiszen szombat éjjel, vagy vasárnap reggel korán nem akárki indul útnak csak azért, hogy több kilométert gyalogoljon. Emellett terveiről is faggatjuk, hiszen február 19-20. között Kalotaszeg épített örökségeihez szeretné elkalauzolni az érdeklődőket, március 13-án pedig a Maros-völgyi fatörzsbarlangokhoz vezetett kirándulása debütál, ráadásként pedig további gyalogos és kerékpáros túrákkal is készül az örökmozgók örömére.
  • Utolsóként Kismihály Bogit kérdezzük a februári túratervről, amelyből már egy kis ízelítőt kaphattunk Gyöngyinek és Mártonnak köszönhetően, valamint azt is megtudjuk tőle, hogy 2021-ben kik részesültek EKE-díjban kitartó önkéntes munkájuk elismeréseként.