Túra a Pocsováliste- és a Ronki-szorosokba – 2023. április

Mezei Elemér

Szeretettel várunk minden kirándulót a Pocsováliste- és Ronki-szorosok tavaszi túrájára, a kolozsvári EKE egyik legnépszerűbb túraútvonalának felfedezésére. A túraútvonalat Mezei Elemér túravezetőnk térképezte fel néhány évvel ezelőtt, azóta pedig évente kétszer is visszajár (tavasszal és ősszel), hogy minél több természetjárónak megmutassa a táj szépségeit.

Az utazást mikrobusszal szervezzük, de amennyiben betelnek a helyek, kiskocsikkal is lehet csatlakozni. Indulás április 22-én, szombaton reggel 7:30-kor a volt FLIP üzlet (buszmegálló, Mihai Viteazul /volt Széchenyi-/ tér 9A szám) elől.
A mikrobuszban a helyek száma korlátozott, ezért előzetesen kell jelentkezni, legkésőbb április 17-én, hétfőn 12 óráig az alábbi linken.
Figyelem! Mikrobuszt csak abban az esetben tudunk indítani, ha minimum 15 személy összegyűl, ezért kérünk, minél hamarabb jelentkezzetek be, ha szeretnétek élni a lehetőséggel.
A jelentkezés a részvételi díj kifizetésével válik véglegessé.

Részvételi díj (az utazás költségeit tartalmazza): EKE-tagoknak és 18 év alattiaknak 60 lej, a többi résztvevő számára 70 lej.

Az utazási költségeket előre ki kell fizetni, legkésőbb április 18-án, kedden 18 óráig, a következőképpen:
•    készpénzben, az EKE – Kolozsvár 1891 ideiglenes ügyfélszolgálati irodájában: Kolozsvár, 1989 December 21 sugárút 116. (az udvarban, a baloldali épületben), hétköznaponként 10-18 óra között
•    banki átutalással a kolozsvári EKE bankszámlájára:

Bank neve: BCR
Számlatulajdonos: Asociatia SCA – Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO50RNCB0106107535870001
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE RUNC 2023  <résztvevő neve>

Bank neve: OTP Bank Romania
Számlatulajdonos: Asociatia SCA – Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO12OTPV200001142190RO01
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE RUNC 2023  <résztvevő neve>

Banki átutalás esetén kérjük e-mailen elküldeni az átutalási bizonylatot, az info@ekekolozsvar.ro címre.
FIGYELEM! A befizetett összegeket nem térítjük vissza; ha valaki le szeretné mondani a jelentkezését, kereshet maga helyett más személyt, akinek egyéni egyezség szerint átadja a helyét.

A gyalogtúra hossza: 14 km
Szintkülönbség: 700 m felfelé, 700 m lefelé
Minősítés: közepesen nehéz, látványos túra
Menetidő: 7 óra
Felszerelés: túrabakancs, egy kis ivóvíz (a szorosokban források vannak)
Jelzés: a Pocsováliste-szorosban kék háromszög, a Ronki-szorosban kék kereszt, a két szoros közti részen nincs jelzés.

A túra útvonala

A gyalogtúra kiindulópontja Aranyosronk (Runc) faluban van, azon a helyen, ahol a Pocsováliste-szorosba tartó kövesút indul. Ide az Aranyos-folyó mentén haladó Torda – Topánfalva főútról Nagyaklos (Ocoliș) falunál letérve juthatunk el.
Balra letérünk az aszfaltos útról, elhagyjuk a völgy főpatakát, majd házak között haladva elhagyjuk a falut és 2,5 km után a Pocsováliste-szorosba érünk.

A szoros körüli mintegy 25 hektárnyi területet a 2000. március 6-i 5.sz. törvény helyi érdekeltségű természetvédett területté nyilvánítja (megjelent a Hivatalos Közlönyben, Nr.152/12.04.2000).
A Pocsováliste-patak a Bélavár keleti oldalában ered és rövid folyása során találkozik a Vulturésze-gerinc kristályos mészkővonulatával, amelyet átvágva alakította ki a szorost. A szorosnak a vízfolyás szerinti bal oldala (nekünk felfelé menet a jobboldal) napsütésnek jobban kitett, tehát a fagyás-olvadás váltakozásának következményeként ennek az oldalnak a felső szintje tagoltabb, csipkésebb, mint a másik oldalé. A szorosban, a patak túlsó oldalán van egy jóízű és bővizű forrás.

A szoros végéhez érve elhagyjuk a völgyet és jobbra, egy szekérúton elkezdjük a tetőre való hosszú emelkedést, majd a völgyből megcsodált csipkés tarajon találjuk magunkat, jó kilátóhelyekről megcsodálhatjuk a szorost, a Vulturésze gerincének a szoros fölötti vonulatát, nyugatabbra a Bélavár tűzkár miatti csupaszabb, keleti oldalát.

Pocsováliste-szoros

A csipkés peremen tovább emelkedve (csak a völgyből látszik veszélyesnek) eljutunk a túránk legmagasabb pontjához, a kb. 1020 m tszf. magasságban levő név nélküli csúcsra. Innen ereszkedve egy sziklásabb részhez érünk, ahol balra oldalazva egy lapos füves rész felső részét vesszük célba.

Ez a csupasz plató jól látható az Ordaskőről, évekkel ezelőtt egy őszi napon innen terveztük ennek a tetőnek a bejárását, ami aztán meg is valósult. Ezen a tetőn április végén, de október végén is mindig található virágzó leánykökörcsin, tavasszal pedig néhány tucat pompás tárnicsot is meg lehet csodálni.
A plató felső részén egy erdei ösvényt keresünk, amely átvisz a meredek oldalon a Ronki-szoros fölötti sziklás részekre. Ennek az ösvénynek a végét tönkretette pár évvel ezelőtt egy szélvész. A kidőlt fatörzseken átjutva egy száraz völgy aljára érünk, ahonnan oldalazva kikapaszkodunk a Ronki-szoros fölötti sziklás peremre, ahol kiváló kilátóhelyeket találunk.

kilátópont

A kilátópontokat elhagyva egy kis emelkedő után elérjük a völgyből jól látható Urdorii nevű csúcsot (976 m). Keletre tekintve a kilátást takarja néhány fa koronája, de ha kissé elsétálunk a tető északi része felé, már kinyílik a táj, látjuk balról jobbra az egyre közelebb levő Székelykő, Ordaskő és Vidalykő hármasát, valamint a Bedellőt.

Továbbmenve a tető pereméhez, ahol óvatosan járva – mert nagyon meredek a leszakadás – az Aklos-patak völgyére nézhetünk le, igaz, hogy a kilátást a fák koronája megszűri. Jó látásviszonyok között a Létai-vár is képbe kerülhet.

ronki szoros

Visszajövünk a csúcson hagyott hátizsákjainkért, majd nyugati irányban leereszkedünk a csúcsról. Egy lapos nyergen átkelve egy kissé oldalazva elérjük aztán azt a nyerget, amely lényegében elválasztja a két szorost. Innen egy elég hosszú ereszkedő kezdődik, végig egy szekérúton haladva elérjük az Aklos-patak völgyét Lunkalárga falu első házainál, ahol jobbra fordulva a patak folyása mentén lefelé haladva rövidesen a Ronki-szorosban találjuk magunkat.

A kristályos mészkőbe vájt szorosban csupán egy hosszabb barlang van 378 m járattal. A szoros közepe táján van egy igen bővizű forrás. A szorosnak mintegy 20 hektáros környezete természetvédelmi terület (ugyanaz a törvény, mint a Pocsováliste-szoros esetében).