Gyerekbarát kerékpártúra a Székelykő körül

Branea Róbert

Szeretettel várunk minden kicsit és nagyot gyermek- és családbarát kerékpártúránkra, amelynek kalandos útvonala a Székelykő körül fog vezetni.
A túra Várfalva (Moldoveneşti) központjából indul, 2021. július 17-én, szombaton reggel 9-kor.
Várfalváig mindenkinek önállóan kell megszerveznie az utazást és kerékpárszállítást.
Lehetőleg 8:30-ra meg kellene érkezni Várfalvára, hogy legyen idő a kerékpározáshoz szükséges előkészületekre.
A részvétel ingyenes, de előzetes bejelentkezéshez kötött, ugyanis szeretnénk felmérni az érdeklődést, változás esetén pedig hatékonyabban tudjuk értesíteni azokat, akik regisztráltak. Emellett, ha valaki nem érkezik meg időben, fel tudjuk venni vele a kapcsolatot, és adott esetben meg tudjuk várni. A túrán kizárólag csak az indulhat el, aki előzetesen, vagy – kivételes esetekben – a helyszínen a túravezetőnél bejelentkezett. Bejelentkezni az alábbi linken szükséges.

Torockói bringatúra1

A túra útvonala:
Várfalva – Csegez – Székelyhidas – Oláhrákos – Rákos-patak mente – Nyírmező – Torockógyertyános – Torockószentgyörgy – Torockó – Borrév – Várfalva.
Az útvonal hossza kb. 47 km, teljes szintemelkedés/szintereszkedés: + / – 684 m, menetidő pihenőkkel: kb. 7 óra.
Nehézségi fok: közepes (gyermekeknek), könnyű (felnőtteknek).
Terepjellemzők: Várfalva – Székelyhidas szakaszon aszfalt, Székelyhidas – Oláhrákos – Nyírmező szakaszon földút, Nyírmező – Torockó – Borrév – Várfalva szakaszon aszfalt.
A túrán terepkerékpár (MTB) használata ajánlott.

Torockói brngatúra2

Mivel nem szeretnénk, hogy a 14 éven aluli gyerekek visszakerékpározzanak Torockóról Várfalvára a veszélyes országúton (ezt a törvény is egyértelműen tiltja), a reggeli várfalvai találkozáskor megszervezzük azt, hogy a 14 év alatti gyerekeket és kerékpárjaikat szállító autókat átvigyük Torockóra. Tehát a 14 éven aluli gyerekek számára Torockón ér véget a túra.

Vigyázat! Ezt senki nem ússza meg száraz lábbal! Hozzatok hát magatokkal szandált, cserecipőt, zoknit. Ha a Rákos-patak mentén való haladás során vizesek lesznek a lábaink, akár Nyírmezőnél (ha valaki a túrán is cipeli magával) vagy majd a végén, az autóban jól fog esni a száraz lábbeli!

Torockói bringatúra3

Ezen kívül ajánlott esőkabátot/nadrágot, váltóruhát is hozni, ételt pedig mindenki saját belátása szerint pakoljon magának. A közutakon láthatósági mellényt is kell viselni, gyermekeknek sisak használata kötelező.
A szükséges felszerelést illetően mindenki figyelmébe ajánljuk a teljesítménytúrák honlapján közzétett Tanácsok menüpont Mire lehet szükség a túrán? fejezetét.

Torockói bringatúra4