Gyerekbarát kerékpártúra a Dregán-tó körül (2021)

Branea Róbert

Szeretettel várunk minden kicsit és nagyot gyerekbarát biciklitúránkra június 6-án, vasárnap, amely során a Dregán-Floroiu víztározót fogjuk megkerülni. A túrára szükséges előre bejelentkezni, legkésőbb június 4-én, pénteken 20:00 óráig, az online űrlap kitöltésével.

A víztározó Kolozsvártól 88 km-re található, az út körülbelül másfél órát vesz igénybe, ezért érdemes időben elindulni Kolozsvárról (pl. reggel 8-kor). A kerékpártúra 9:30-kor kezdődik, indulás a vízgyűjtő keleti oldaláról, a gát végén levő parkolóból.

A túra hossza 29 km, teljes szintemelkedés 950 m. Teljes menetidő 5 óra, pluszban pedig 1-2 óra pihenőt is számításba kell venni. A programban van fürdéssel, szalonnasütéssel és labdajátékokkal egybekötött déli pihenő is (a hozzávalókért mindenki saját maga felel).

A nyomvonal az alábbiakban tekinthető meg, illetve le is lehet tölteni különböző formátumban:
 

Mivel elsősorban terep-kerékpározásról van szó, a szokásos felszereléssel ajánlott elindulni, lásd az alábbi linken: https://teljesitmenyturak.ekekolozsvar.ro/jokaibringa/tanacsok#tanacs1
A túra útvonala teljesen biztonságos, a tavat megkerülő makadámúton, illetve földúton vezet.
Az utazást és kerékpárszállítást mindenkinek saját magának kell megoldania, hogy időben odaérjen a gát végén levő parkolóba.

Szervező: Branea Róbert, telefonszám: 0723-400496.

Rövid útvonalismertető:
A parkolóból elIndulunk déli irányba, a tó végéig, átkelünk a Nagy-Sebes (Dregán)-patak hídján, majd egy rövid pihenő után északi irányba, a másik parton indulunk tovább. Ezután nyugat felé kanyarodunk, a tó másik ága mentén, és a nyugati ág végében tartunk egy hosszú ebédszünetet. Itt majd lehet sütögetni, pihenni, akár fürödni is. Terv szerint du. 3 óra tájban tovább indulunk, vissza a parkolóba, ahol az autókat hagytuk.

Dregán-tó panoráma