Mesél az EKE - 2023. október

Adás dátuma, ideje: 2023. október 19., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Szima Márton és Kismihály Boglárka

Meghívott: Deák László (az Országos EKE egyik alelnöke, illetve az Erdélyi Gyopár folyóirat főszerkesztője)

Október megkaphatná a természetjárók kedvenc hónapja címet, hiszen a színesbe öltöző természet látványa minden kalandort lenyűgöz. A sárga, a vörös, a barna, az arany, a narancssárga és a zöld árnyalatainak keveréke olyan egyedi köntösbe öltözteti a tájat, amelyhez foghatót egyik évszakban sem láthatunk. Az előrejelzések szerint hosszú lesz az idei ősz, így várhatóan novemberben is bőven élvezhetjük még a természet színkavalkádját.

  • Ha szívesen túráznánk az előttünk álló időszakban, de ötlet, vagy társaság híján nem merünk egyedül elindulni, kedvünkre válogathatunk a kolozsvári EKE novemberi bakancslistájából. Gerinctúrázhatunk a Dregán-tó közelében levő Nagy-hegyen, kirándulhatunk a Patai-sóstóhoz, felfedezhetjük a kincses város körüli túraösvényeket, három napon keresztül túrázhatunk a Vlegyászán Vári László emlékére, ráadásként pedig megcsodálhatjuk a Havasrekettyei-vízesés látványos zuhatagát és a Sasbérc-kilátóról elénk táruló látványban is gyönyörködhetünk november utolsó hétvégéjén. A novemberi bakancslistát bővebben Kismihály Bogi ismerteti.

  • Gyalogtúra a Dregán-tó közelében lévő Nagy-hegyen, illetve gyalogtúra a Havasrekettyei-vízeséshez és Sasbérc-kilátóhoz – két különböző EKE-túra, amelyeknek mégis van egy közös pontjuk: mind a kettőt Szima Márton fogja vezetni. Mivel a hallgatók biztosan kíváncsiak, mire számíthatnak a túrák során, Márton most ízelítőt kínál minden érdeklődő számára.

  • Az Erdélyi Gyopár az 1892 és 1948 között megjelent Erdély utódja, jelen pillanatban is az egyetlen magyar nyelvű, 1991 óta rendszeresen megjelenő, természetjárást, honismeretet és környezetvédelmet ötvöző kiadvány Erdélyben – olvashatjuk a rövid bevezetőt az országos EKE weboldalán az egyesület népszerű folyóiratáról. Az EKE tagok legalább már egyszer  biztosan kézbe vették  ezt az igényes kiadványt, amely tematikus rovatain keresztül megpróbálja közelebb hozni  a természetjárás szeretetét és ismeretét az olvasókhoz. Ez alkalommal meghívottunk, Deák László, a folyóirat főszerkesztője, és egyben az országos EKE egyik alelnöke, mesélni fog a lap történetéről a kezdetektől egészen napjainkig, hogy azok is megismerjék az Erdélyi Gyopárt, akiknek eddig nem volt szerencséjük forgatni lapjait.