Mesél az EKE - 2023. augusztus

Adás dátuma, ideje: 2023. augusztus 31., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Kismihály Boglárka

Meghívott: Kardos Zalán (EKE Vándortábor önkéntes)

  • 1178 résztvevő, ebből 129 szervező, 245 20 éven aluli fiatal és gyerek, 773 sátorozó, napi 25 túra három napon keresztül, 35 970 km gyaloglás, 2 562 km kerékpározás, 564 km lovaglás, 225 km szaladás, 26 különböző program: számokban így lehetne röviden és tömören összesíteni a jubileumi EKE Vándortábor eredményeit. A szervezéssel járó izgalmakat, a túrák végén tapasztalt eufórikus sikerélményt, a tűz körüli éneklés hangulatát, a néptánc-oktatás felhőtlen pillanatait, a vetélkedők, versenyek izgalommal teli másodperceit, az irodalmi humorest vidám kacagásait, az előadások változatos témáit, a nyitó- és záróünnepség közösségi élményét, a szombat esti buli fergeteges táncát viszont nehéz, sőt lehetetlen számokkal, vagy szavakkal kifejezni. – olvashatjuk a múlt pénteken megjelent Erdélyben a 30. EKE Vándortáborról szóló élménybeszámoló felvezetőjét. A kolozsvári EKE idei legnagyobb eseményét több hónapos megfeszített munka előzte meg, amelyről több alkalommal is beszámoltunk a Mesél az EKE-ben. Júliusi adásunkban az utolsó 100 méter izgalmairól kérdeztük Kismihály Boglárkát, most pedig arra vagyunk kíváncsiak, milyen hangulatban telt a jubileumi EKE Vándortábor a Szilágy megyei Sztánán.
  • Amint hallhattuk, a 129 önkéntesből egy kis csapatnyi lelkes fiatal is hősiesen helytállt, sőt, elhivatottságukat és kitartásukat sokan megirigyelhetnék. A fiatalokból álló ügyes csapatnak az egyik alapembere Kardos Zalán volt, aki ha kellett, napi 14 órán keresztül állta a sarat. Amellett, hogy segített a sátorhelyek felosztásában, türelemmel és kitartással irányította az érkező autókat, fenntartotta a rendet a parkolóknál, kellékeket cipelt A-ból B-be, reggeltől estig talpon volt, ráadásként pedig túrát is vezetett. Hogy milyen élményekkel, tapasztalatokkal és emlékekkel tért haza, arról ő maga fog mesélni.
  • Ady Endre emléktúrák Csucsa központtal, erdei gyümölcs-szedegetés Sztána környékén, sötétedés utáni bagolytúra Isztolnán, gyalogtúra az Őzek völgyébe, valamint hagyományos szerdai túrák a Bükk jól ismert ösvényein: a szeptemberi bakancslistából Kismihály Bogi nyújt ízelítőt.