Mesél az EKE - 2023. szeptember

Adás dátuma, ideje: 2023. szeptember 21., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Szima Márton és Kismihály Boglárka

Meghívott: Székely Árpád (a Tündérvár és istenháza című fotóalbum szerzője)

  • Már csak két nap választ el az őszi napéjegyenlőségtől (szeptember 23.), így egyre jobban közeledik október, a természetjárók által leginkább kedvelt hónap, amikor színes köntösbe öltözik a természet. Ilyenkor a túrázóknak fel sem tűnik, hogy a nappalok egyre rövidebbek, hiszen a természet látványos átalakulása mindenért kárpótolja őket. A kolozsvári EKE-ben is aktív időszak jellemzi az októbert: idén is megszervezik a látványos Ronki- és Pocsováliste-szorosok túráját, lesz kerékpározás és fürdőzés Bogács környékén, vonatos kirándulás a Vársonkolyosi-szorosba, Öreghavas és Zengőkövek kiskocsikkal, ajándék-túra a Vándortábor szervezőcsapatának, ráadásként pedig könyvbemutatón is részt vehetnek az érdeklődők.
  • Székely Árpádot pontosan egy éve kérdeztük akkoriban megjelent, Tündérkert a hegyek között című fotóalbumáról, amelyet tavaly októberben mutatott be a kolozsvári közönségnek. Árpád idén ismét ellátogat a kincses városba, október 3-án, hogy egy hasonló kötetet mutasson be, ám ez alkalommal a természeti kincseink helyett az épített értékeinkre hívja fel az olvasók figyelmét. A Tündérvár és istenháza című nagyméretű fotóalbum a történeti Erdély és környékének (Máramaros, Bukovina, Olténia) kiemelt és kevésbé ismert épített örökségét: ódon templomait, festői hegykeretű várait és pompás várkastélyait foglalja össze 438 felvétel segítségével 348 oldalon. A fotóanyag témakörökbe csoportosított és a román korra, gótikára és reneszánszra irányuló, alapos betekintést nyújtó leírások és korabeli idézetek sokaságával párosul. A részletekről a szerzőt kérdezzük.
  • Amint a műsor elején már említettük, igencsak mozgalmas október elé néznek a kolozsvári EKE-sek, hiszen minden hétvégére jut legalább egy túra, a gyalogosok mellett pedig a kerékpárosok számára is készülnek programokkal. A havi bakancslistát Kismihály Boglárka ismerteti.
  • Kerékpáros palacsinta túra a pusztatopai palacsinta-sütödéhez, Kerékpározás és fürdőzés Bogács környékén, Gyalogtúra a Dregán-tó közelében lévő Nagy-hegyen, Gyalogtúra a Havasrekettyei-vízeséshez és Sasbérc-kilátóhoz – négy különböző EKE-túra októberben és novemberben, amelyeknek mégis van egy közös pontjuk: mind a négyet Szima Márton fogja vezetni, és hármat ezek közül minden évben megszervez. Mivel a hallgatók biztosan kíváncsiak, mire számíthatnak a túrák során, Márton most ízelítőt kínál minden érdeklődő számára.