A Ronki- és a Pocsoválistei-szorosok tavaszi körtúrája – 2024

Mezei Elemér

Szeretettel várunk minden kirándulót a Ronki- és Pocsoválistei-szorosok látványos tavaszi körtúrájára. 

A gyalogtúra hossza: 15 km
Szintkülönbség: 700 m felfelé, 700 m lefelé
Minősítés: közepesen nehéz, látványos túra
Menetidő: 7-8 óra
Felszerelés: túrabakancs, egy kis ivóvíz (a szorosokban források vannak)
Jelzés: a Ronki-szorosban kék kereszt, a Pocsováliste-szorosban kék háromszög, a két szoros közti részen nincs jelzés

Indulás: április 20-án, szombat reggel 7:30-kor a volt FLIP üzlettel (buszmegálló, Mihai Viteazul (volt Széchenyi) tér 9A szám) szembeni parkolóból. A buszban a helyek száma korlátozott, ezért előzetesen kell jelentkezni, legkésőbb április 15-én, hétfőn 18 óráig az alábbi linkre kattintva.

részvételi hozzájárulás EKE-tagoknak és 18 éven aluliaknak 60 lej, a többi résztvevő számára 70 lej.

A részvételi hozzájárulást előre ki kell fizetni, legkésőbb április 16-án, kedden 18 óráig, a következőképpen:
•   készpénzben, az EKE – Kolozsvár 1891 ideiglenes ügyfélszolgálati irodájában: Kolozsvár, 1989 December 21 sugárút 116, az udvaron, baloldali épület, hétköznaponként 10-18 óra között
•    banki átutalással a kolozsvári EKE bankszámláinak egyikére:

Bank neve: Banca Transilvania
Számlatulajdonos: Asociatia SCA - Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO54BTRLRONCRT0667894901
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE RUNC 2024 <résztvevő neve>

Bank neve: BCR
Számlatulajdonos: Asociatia SCA – Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO50RNCB0106107535870001
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE RUNC 2024  <résztvevő neve>

A gyalogtúra kiindulópontja Aranyosronk (Runc) faluban van, azon a helyen, ahol a Pocsováliste-szorosba tartó köves út indul (ezen a köves úton fogunk visszatérni).

térkép

Az Aklos-patak mentén indulunk el észak irányban Aranyosronk falu házai között, és rövidesen a Ronki-szorosba érünk. A szorost kétoldalt kristályos mészkőből álló magas sziklafalak szegélyezik, az ilyen mészkőben kevés a barlang (itt csupán egy ismert) és a falak sem függőlegesek. 

sziklafal

     
A sima és meredek sziklaoldalakon inkább csak a fű képes megkapaszkodni, a tagoltabb részeken már változatosabb a növényzet. A sziklafalak tagolt, csipkés teteje szép látványban részesít. A menetirány szerinti baloldalon levők barátságosabbak, azokra fogunk feljutni.
A szorosból kijutva, fél km után, Lunkalárga (Lunca Largă) falu első házai között elhagyjuk a köves utat (és a kék kereszt turistajelzést, amely kicsivel fennebb a faluban hagyja el a völgyet egy köves út mentén és visz fel a Bélavárára), átkelünk a patakon és egy szekérúton előbb keményen emelkedünk, majd amikor enyhül a meredekség, szünetet tartunk. 
Nem fárasztó, de hosszabb emelkedő után elérkezünk egy füves nyeregbe, ahonnan visszanézve szép kilátás nyílik az Aklos felső völgyére, a másik irányban pedig már rálátunk a Pocsováliste-szorost övező sziklás gerincekre.

sziklás gerinc

Egy megérdemelt pihenő után kelet irányban követjük a gerincet enyhén oldalban, majd egy rövid kapaszkodó után fent vagyunk egy csúcson (Vf. Urdorii, 976 m), amely egy kelet irányban enyhén lejtős, nyugat felé pedig meredeken leszakadó, észak-dél irányban elnyúló tető. Erről a pontról már jól látható a Bélavára keleti oldala. 
Keletre tekintve a kilátást takarja néhány fa koronája, de ha kissé elsétálunk a tető északi része felé, már kinyílik a táj, látjuk balról jobbra az egyre közelebb levő Székelykő, Ordaskő és Vidalykő hármasát és a Bedellő vonulatát. 

A Székelykő, Ordaskő és Vidalykő hármasa

Tovább menve a tető pereméhez az Aklos-pataknak a völgyére nézhetünk le, ám a kilátást a fák koronája akadályozza.
Visszajövünk a csúcson hagyott hátizsákjainkért, majd az enyhe lejtésű oldalon beereszkedünk egy kicsit, amíg elmaradnak a tetemes koronájú fák és előttünk a Ronki-szorosban kígyózó út pántlikáját csodálhatjuk meg, de inkább a szoros szemközti oldalát szegélyező sziklás képződményekben gyönyörködünk.

gyönyörű kilátás

Innen délnyugati irányban ereszkedünk, majd a nagyon meredek erdős oldalt egy régen járt ösvényen keresztezzük (sok az ösvényre kidőlt fa, egy kicsit körülményes az áthaladás, majd egy délkelet irányban lejtős, nagy kiterjedésű csupasz platóra jutunk, amelyet három oldalról meredek leszakadások öveznek. Itt ebédszünetet tartunk és körbe járhatjuk a platót. A peremen levő kiszögellésekről rácsodálkozhatunk a Ronki-szorosra és megcsodálhatjuk a sajátos növény- és állatvilágát ennek a helynek (viperaveszély!).

kilátás a platóról

A hosszabb pihenő után erről a helyről kezdetét veszi a visszafelé út, előbb a Pocsováliste-szorost szegélyező sziklás oldal tetején egy kicsivel 1000 méter feletti pontig emelkedünk, majd ereszkedünk (nagyon jó kilátóhelyekkel).
Innen erdőben, friss nyíresben, majd kaszálón ereszkedünk be a Pocsováliste-patak völgyébe, közben végig a szemközti sziklás oldalban gyönyörködhetünk.
A völgy aljára érve a Pocsováliste-szoros elején találjuk magunkat. A szoros kb. másfél km hosszú, kövesút van robbantva benne, ezen ereszkedünk kényelmesen a tájban gyönyörködve és fürkészve azokat a kiszögelléseket, amelyeken nem olyan régen jártunk. A szoros után még vár egy kis levezető séta (másfél km), amíg beérünk Aranyosronk faluba.

az út vége

Összeállította: Mezei Elemér