2021. decemberi bakancslista

Végre nem patakzik rólunk a víz a legkisebb emelkedőn, a hűvösebb pillanatokon könnyedén átsegít a termoszos forró tea, minden adott hát, hogy decemberben is kiránduljunk. A kolozsvári EKE-vel ismét meglátogatjuk dési túratársainkat, a déscichegyi közös ebéd előtt megnézzük a mozdonymúzeumot. Marosvásárhelyen az EKEArt fotóbiennálé, Hunyad megyében két teljes napig történelmi látványosságok egész sora vár. Reketótól Hidegszamos Üzemig ünnepelhetjük a Nemzetközi Hegy Napot, és könnyed erdei séták sokaságából válogathatunk egész hónapban.

December 1. (szerda):

 • Hagyományos séta a Páter-gerincen (7 km). Találkozás 10 órakor a monostori végállomáson. Szervező: Szabó János.

December 4. (szombat):

 • Mikulás-túra Désen. Reggel látogatás a dési mozdonymúzeumban, majd a déscichegyi Transilvania Kempingben találkozunk a dési túratársakkal, közös séta a környéken, utána Mikulás-járás és közös ebéd a kemping területén. Utazás mikrobusszal, indulás 7.30-kor a Fliptől. Részletek és jelentkezés a honlapon. Szervező: Kovács D. Zsuzsa

December 5. (vasárnap):

 • Mikulás-túra a Rejtett-forráshoz (7 km). Találkozás 10 órakor a monostori végállomáson. Szervező: Kovács D. Zsuzsa.

December 7. (kedd):

 • Figyelem, programváltozás! Nemrég értesítettek a Bernády háztól, hogy lerövidítették az EKEArt fotókiállítás látogatási időszakát, így december 7-én már nem lesz megtekinthető, helyette viszont megcsodálhatjuk a Magyar Fotóművészek Világszövetségének kiállítását. Megértéseteket előre is köszönjük.
  Buszos kirándulás Marosvásárhelyre a IX. EKEArt fotóbiennáléra (Bernády ház galériája), további látványosságok. Utazás busszal, előzetes bejelentkezés kötelező. Részletek a honlapon. Szervező: Kovács D. Zsuzsa.

December 8. (szerda):

 • Hagyományos séta az István-forráshoz (9 km). Találkozás 10 órakor a monostori végállomáson. Szervező: Szabó János.

December 11. (szombat):

 • Nemzetközi Hegy Nap kiskocsikkal: Reketó – Izsár – Pape – Hidegszamos Üzem (16 km, 700 m szintkülönbség, menetidő 6 óra). Szervező: Kiss János. Bejelentkezni telefonon.
 • Gyalogtúra a szászfenesi Leányvárhoz, két útvonalon. Leányvár – Tótfalusi-hágó – Gorbó-gerinc (15 km) vagy Leányvár – Tótfalusi-hágó – Szászfenes (10 km). Találkozás 9.30 órakor az M21-es autóbusz Bucium utcai megállójában (autóbusz 9.40 órakor indul). Szervezők: Csorba Anna (15 km) és Pál Gyöngyi (10 km).

December 11–12. (szombat–vasárnap):

 • Hunyad megyei látványosságok nyomában. A kétnapos buszos kiránduláson a következő történelmi jelentőségű helyszíneket fedezzük fel: Soborsin, királyi kastély és múzeum, Déva vára, Vajdahunyad vára, Őraljaboldogfalva református temploma, Kolcvár, Malomvízszuszény, a Kendeffy család által építtetett 14. századi kápolna, Sarmisegethuza (dák erődítmény), Demszus, Szent Miklós templom, Zeykfalva, Istenszülő elszenderedése templom. Előzetes bejelentkezés online vagy telefonon az ügyfélszolgálati irodánál. Részletek a honlapon. Szervező: Szima Márton.

December 15. (szerda):

 • Hagyományos séta a Cérna-forráshoz (8 km). Találkozás 10 órakor a monostori végállomáson. Szervező: Szabó János.

December 18. (szombat):

 • Hagyományos borforraló túra a Bácsi-torokban (10 km). Találkozás 9 órakor a Törökvágás tetején a falumúzeum előtt. Szervező: Szilágyi András.

December 19. (vasárnap):

 • Gyalogtúra: Nádasszentmihály – Nagyszegű-bérc – Kék Lagúna – Egeres, vasútállomás (19 km). Találkozás 9 órakor a Beta távolsági autóbusz-állomáson. Minden könnyű erdei sétát szeretőt szívesen látunk. Szervező: Szima Márton. Bejelentkezni az alábbi linken szükséges.

December 22. (szerda):

 • Hagyományos séta a Rejtett-forráshoz (7 km). Találkozás 10 órakor a monostori végállomáson. Szervező: Szabó János.

December 27. (vasárnap):

 • Karácsonyi séta a Sáros-bükkben (15 km, 250 m szintkülönbség). Találkozás 8.45 órakor az M16-os (40-es) autóbusz Román Opera melletti megállójában. Szervező: Kiss János.

December 29. (szerda):

 • Hagyományos séta a Páter-gerincen (7 km). Találkozás 10 órakor a monostori végállomáson. Szervező: Szabó János.

Figyelem! Mindenkit megkérünk, hogy a túrákon tartsa be a közegészségügyi óvintézkedéseket, valamint a hatóságok és egészségügyi szervek utasításait! Mivel járványügyi szempontból a következő időszakot is a bizonytalanság fogja jellemezni, és bármikor életbe léphetnek újabb korlátozások, a változtatás vagy a túrák lemondásának jogát mindvégig fenntartjuk. Minden túrára szükséges előre bejelentkezni a túravezetőknél vagy az alábbi online űrlap kitöltése által. Azokra a rendezvényekre, amelyek nem szerepelnek a listán, külön űrlap kitöltése által kell feliratkozni.

Túravezetők, szervezők elérhetősége