Gyerektúra a Riszeg-tetőre – lovas meglepetéssel (2014. május 10.)

A május 12-i EKE-nap alkalmából, valamint a kolozsvári Születés Hete rendezvény keretében 2014. május 10-én, szombaton gyerektúrát szervezett Sztánára, a Riszeg-tetőre az Erdélyi Kárpát Egyesület – Kolozsvár 1891, illetve az Életfa Családsegítő Egyesület.

A jó idő és a vonatozás híre nem remélten magas részvételt eredményezett: 69-en indultunk útnak, 34 felnőtt és 35 gyerek, 9,5 hónapos kortól 15 évesig. A legkisebb résztvevő-címért kemény versengés folyt, ezért név szerint említjük a legkisebb, édesanyjuk/édesapjuk hátán kirándulókat: Soós Anna (9,5 hónapos), Veres Máté (10 hónapos), Bajkó Kata (1 éves 1 hónapos), Miklós Sugár (1,5 éves) és Szőcs Lili (2,5 éves).

Kolozsvárról 7.50-kor kellett volna indulnunk a Nagyvárad felé tartó vonattal, ám nagy csodálkozásunkra a nagyon emberséges kalauznak köszönhetően a vonat 5 perccel később indult: megvárta a késve érkező kisgyerekeseket. 9 órakor Zsobokon leszállva a 754 m magas Riszeg-tető felé tartottunk, végig enyhén emelkedve. 1,5 órás lassú menetelés után letelepedtünk a tetőn, élveztük a még virágzó riszegvirág bódító illatát, a felnőttek tüzet raktak, a kicsik pihentek, játszottak, szalonnát sütöttünk, és mindenki izgatottan várta a már előre beígért meglepetést, mely meg is érkezett dél táján: a dr. De Martin Lajos által vezetett sztánai hagyományőrző lovascsapat képviseletében Mihaela asszony segítségével három lovon (Ciklon, Ezüst Nyíl és Sári) próbálhatták ki a gyerekek és felnőttek a lovaglást. Ezután elénekeltük a gyerektúrák „indulóját”, a Somvirággal, kakukkfűvel c. éneket (Kányádi Sándor versét a Kaláka együttes zenésítette meg), de más gyerekdalokat is.

A csoportkép elkészítése után du. 2 órakor indultunk le Sztána felé, és ráérős menetben du. 4 órakor érkeztünk meg Kós Károly Varjúvárához. A gyerekeknek nem fogyott el az erejük, és érdeklődve kérdezték, mikorra várható a következő kirándulás.

A román vasúti társaság délutánra is tartogatott meglepetést: pont a mai, május 10-i dátummal visszaállította a délutáni járatot Kolozsvár felé, mely Sztánáról 17.39-kor indult (mi eredetileg a 17.54-kor induló Transferoviar-járatra számítottunk).

Sikerrel, rekord-létszámmal és nagyon jó hangulatban zárult tehát a kolozsvári gyerektúrák negyedikje, így feltétlenül sor kerül a folytatásra, szeptemberben. De addig is lesz gyerektúra, legközelebb Kövenden, 2014. július 29. – augusztus 3. között a tordai EKE által szervezett XXIII. EKE Vándortáborban.