Kirándulás a Szolcsvai-búvópatakhoz

Kovács D. Zsuzsa

Szeretettel várunk minden érdeklődőt buszos kirándulásunkra, amely során a Szolcsvai-búvópatak barlangját és a látványos Vânătările Ponorului-vízesést fogjuk megcsodálni. Egy kellemes, 14 km-es túrára lehet számítani 400 m szintkülönbséggel. A kiránduláshoz túracipő kötelező, túrabot ajánlott.

Az utazást mikrobusszal szervezzük. Indulás május 1-jén, hétfőn reggel 7:00-kor a volt FLIP üzlet (buszmegálló, Mihai Viteazul /volt Széchenyi-/ tér 9A szám) elől.
A mikrobuszban a helyek száma korlátozott, ezért előzetesen kell jelentkezni, legkésőbb április 26-án, szerdán 12 óráig az alábbi linken.
A jelentkezés a részvételi díj kifizetésével válik véglegessé.

Részvételi díj: EKE-tagoknak és 18 év alattiaknak 60 lej, a többi résztvevő számára 70 lej.

Az utazási költségeket előre ki kell fizetni, legkésőbb április 26-án, szerdán 18 óráig, a következőképpen:
•    készpénzben, az EKE – Kolozsvár 1891 ideiglenes ügyfélszolgálati irodájában: Kolozsvár, 1989 December 21 sugárút 116. (az udvarban, a baloldali épületben), hétköznaponként 10-18 óra között
•    banki átutalással a kolozsvári EKE bankszámlájára:

Bank neve: Banca Transilvania
Számlatulajdonos: Asociatia SCA - Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO54BTRLRONCRT0667894901
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE VANATARILE PONORULUI 2023 <résztvevő neve>

Bank neve: BCR
Számlatulajdonos: Asociatia SCA - Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO50RNCB0106107535870001
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE VANATARILE PONORULUI 2023 <résztvevő neve>

Bank neve: OTP Bank Romania
Számlatulajdonos: Asociatia SCA - Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO12OTPV200001142190RO01
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE VANATARILE PONORULUI 2023  <résztvevő neve>

Banki átutalás esetén kérjük e-mailen elküldeni az átutalási bizonylatot, az info@ekekolozsvar.ro címre.
FIGYELEM! A befizetett összegeket nem térítjük vissza; ha valaki le szeretné mondani a jelentkezését, kereshet maga helyett más személyt, akinek egyéni egyezség szerint átadja a helyét.

A Szolcsvai-búvópatak barlangja (románul: Peștera Huda lui Papară) a Torockói-hegységben, Alsószolcsva vidékén található.
Gyalogtúránkat Alsószolcsvánál kezdjük, egy lengőhídon átmegyünk az Aranyos jobb partjára, utunkat a kék kereszt jelzi. Az Aranyos árterén fekvő nyílt mezőn át keskeny gyalogösvény vezet a Malom-patak mentén húzódó szekérúton, amely a búvópatak kijáratához vezet. A Malom-patak sebes folyású és bővizű, nevét onnan kapta, hogy völgyében még 40-50 évvel ezelőtt vízimalmok sorakoztak. Sajnos a tulajdonosok ezeket napjainkra lebontották, még hírmondónak se maradt belőlük egy sem. A barlang szája 4 m széles, 35 m magas, kissé elferdült, hatalmas gótikus kapura emlékeztető nyílás, felette pedig 50-60 m magas sziklafal emelkedik. Félelmetes benyomást tesz a látogatóra. Már kb. 10 m-rel a bejárat előtt megcsap a kiáramló hideg levegő. A barlang szinte egész szélességét kitölti a sziklaomladékok közt zúgó patak. Mindezek mellett a komor hangulatot fokozza a sziklafalak szürke fénye és az uralkodó félhomály. Felszerelés és szakképzett vezető nélkül a barlangba való behatolás nem tanácsolt. 
A barlangkijárattól keskeny, hirtelen emelkedő gyalogösvényen folytatjuk utunkat a nyeregig, majd tovább a vízesésig. A három patak vize, a Szárazvölgy-, a Poieni- és a Ponor-pataké egy 3 m széles szifonnyílásban tűnik el. A víznyelő fölé egy 60-70 m magas, ernyőszerűen előre hajló, szürkéskék színű sziklafal emelkedik, erről zuhan le a Poieni-patak, csodálatos vízesést alkotva. Vize tulajdonképpen csak a barlangüregben találkozik a Szárazvölgy- és Ponor-patak vizével. A sziklafallal szemben kilátó épült, erről csodálhatjuk a vízesést, ez a túránk célpontja. Ha az időjárás kedvező, lemehetünk a tulajdonképpeni víznyelőhöz, ahol eltűnik a három patak vize. Nem túlságosan barátságos a befolyás vidéke sem. A víznyelő előtt álló turistának az az érzése, hogy a sziklafal bármelyik pillanatban rászakadhat.