Kirándulás Székre a Bertalan-nap alkalmából – 2022

Kovács D. Zsuzsa

Augusztus 24-én, szerdán, buszos kirándulást szervezünk Székre a Bertalan-napi ünnepség alkalmából.

Indulás: augusztus 24-én, szerda reggel 8:00-kor a volt FLIP üzlet (buszmegálló, Mihai Viteazul (volt Széchenyi) tér 9A szám) elől.
A buszban a helyek száma korlátozott, ezért előzetesen kell jelentkezni, legkésőbb augusztus 17-én, szerda éjfélig az alábbi linkre kattintva. Amennyiben a helyek hamarabb betelnek, a regisztrációt le fogjuk zárni.
A buszban a helyek a jelentkezés sorrendjében telnek be, tehát minél hamarabb regisztrál valaki, annál előrébb fog helyet kapni.

Figyelem! A jelentkezés a részvételi hozzájárulás kifizetésével válik véglegessé. A részvételi hozzájárulás 70 lej/fő.

A részvételi hozzájárulást előre ki kell fizetni, legkésőbb augusztus 18-án, csütörtökön 18 óráig, a következőképpen:
•   készpénzben, az EKE – Kolozsvár 1891 ideiglenes ügyfélszolgálati irodájában: Kolozsvár, 1989 December 21 sugárút 116, az udvaron, baloldali épület, hétköznaponként 10-18 óra között
•    banki átutalással a kolozsvári EKE bankszámláinak egyikére:

Bank neve: BCR
Számlatulajdonos: Asociatia SCA – Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO50RNCB0106107535870001
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE SIC 2022 <résztvevő neve>

Bank neve: OTP Bank Romania
Számlatulajdonos: Asociatia SCA – Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO12OTPV200001142190RO01
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE SIC 2022 <résztvevő neve>

Banki átutalás esetén kérjük e-mailen elküldeni az átutalási bizonylatot.
FIGYELEM! A befizetett összegeket nem térítjük vissza; ha valaki le szeretné mondani a jelentkezését, kereshet maga helyett más személyt, akinek egyéni egyezség szerint átadja a helyét.

A Mezőség az Erdélyi-medence központi vidéke, a Kis- és Nagy-Szamos, a Maros, a Sajó és az Aranyos között terül el. A honfoglalás óta magyarlakta vidék. Lakosságát a török háborúk és a tatárdúlások megritkították, települései ma szigetszerűen szétszóródva, román falvak között helyezkednek el. A Mezőség nevezetes magyar községe a sóbányász hagyományokkal rendelkező, kb. 2500 lélekszámú Szék. 
A település keletkezéséről nincsenek pontos adatok, valószínűleg már honfoglaló őseink megtelepedtek itt, de sóbányái a dokumentumok szerint 1002-ben már működtek. Mivel a só állami monopólium volt és közvetlenül a király rendelkezett vele, Szék hamarosan szabad királyi város lett. Így említik a krónikák már 1291-ben, III. Endre király idejében, majd egy 
1471-es okiratban Mátyás király a várost régi jogaiban megerősítette.
Bár elszigetelt fekvésű, nehezen megközelíthető város volt, a lakosság gazdagsága vonzotta a rabló seregeket. 1717-ben, egy tatárbetörés alkalmával, csaknem teljesen megsemmisült a város. Abban az évben pestis járvány is pusztított, a városban alig maradt száz lélek. Azóta a falu mindenkori lakói augusztus 24-én, Szent Bertalan napján háromszori istentisztelettel és böjttel emlékeznek a véres eseményekre. Erre a megemlékező ünnepségre látogatunk el kirándulásunk során mi is. Az 1241-ben épült, gótikus stílusú, ma református templomban történt a Bertalan-napi vérengzés, itt tarják a megemlékezést is, a falu lakói ekkor gyönyörű népviseletüket öltik magukra. A női viselet uralkodó színe a tatárpusztítás óta a fekete és piros – gyász és vér –, ez ihlette Kányádi Sándor „Fekete-piros” költeményét.