Kirándulás Marosvásárhelyre: történelmi múzeum, természetrajzi múzeum és állatkert

Kovács D. Zsuzsa

Figyelem! Mivel nagyon kevesen jelentkeztek be a kirándulásra, elhalasztjuk július 6-ra! További információért a túravezetőt, Kovács Zsuzsát lehet keresni.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt marosvásárhelyi buszos kirándulásunkra, amely során felkeressük a Maros Megyei Múzeum Történeti Osztályát, majd megtekintjük a Maros Megyei Múzeum nemrégiben felújított Természettudományi Osztályának új időszaki kiállítását, végezetül pedig meglátogatjuk a Somostetőn található Állatkertet.

Az utazást busszal szervezzük. Indulás: június 15-én, szombat reggel 7:00-kor a volt FLIP üzlettel (buszmegálló, Mihai Viteazul (volt Széchenyi) tér 9A szám) szembeni parkolóból. A buszban a helyek száma korlátozott, ezért szükséges előzetesen jelentkezni, legkésőbb június 7-én, pénteken 18 óráig az alábbi linkre kattintva. 

A jelentkezés a részvételi hozzájárulás kifizetésével válik véglegessé.

Részvételi hozzájárulás EKE-tagoknak és 18 éven aluliaknak 60 lej, a többi résztvevő számára 70 lej. A belépődíjakat a helyszínen fogja összegyűjteni a szervező.

A részvételi hozzájárulást előre ki kell fizetni, legkésőbb június 10-én, hétfőn 18 óráig, a következőképpen:
•   készpénzben, az EKE – Kolozsvár 1891 ügyfélszolgálati irodájában: Kolozsvár, 1989 December 21 sugárút 116, az udvaron, baloldali épület, hétköznaponként 10-18 óra között
•    banki átutalással a kolozsvári EKE bankszámláinak egyikére:

Bank neve: Banca Transilvania
Számlatulajdonos: Asociatia SCA - Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO54BTRLRONCRT0667894901
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE TARGU MURES 2024 <résztvevő neve>

Bank neve: BCR
Számlatulajdonos: Asociatia SCA – Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO50RNCB0106107535870001
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE TARGU MURES 2024  <résztvevő neve>

Átutalás esetén kérünk, küldjétek el az átutalási bizonylatot az alábbi e-mailcímre: info@ekekolozsvar.ro!

 

marosvasarhely-2024.png

Kirándulásunk során elsőként a Maros Megyei Múzeum Történeti Osztályát keressük fel, ahol Az erdélyi református kollégiumok 400 éve című kiállítást fogjuk megnézni, amelyet a Haáz Rezső Múzeummal (Székelyudvarhely) és az Erdélyi Református Múzeummal (Kolozsvár) közösen szerveztek. Az erdélyi református oktatás legfelsőbb szintjét a 17–19. században egymás után megalakuló kollégiumok jelentették. A felsőoktatás létrejöttének első lépéseit Bethlen Gábor fejedelem tette meg, amikor 1622-ben az országgyűlés elé vitte a kollégium-alapítás kérdését. Ezt követően nyitotta meg kapuit Gyulafehérváron az első erdélyi református kollégium, ezt menekítették később Nagyenyedre. További református kollégiumokat alapítottak Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Székelyudvarhelyen és Szászvárosban. A 400 éves múltat áttekintő kiállítás e kollégiumok szerkezetét, történetét és gyűjteményeit mutatja be.
Utána a Maros Megyei Múzeum nemrégiben felújított Természettudományi Osztályának új időszaki kiállítását, Az utolsó dinoszauruszok Erdélyben címűt fogjuk megnézni. A kiállítás négy életnagyságú rekonstrukciót mutat be a kréta kor végén Erdélyben élt hüllőkről. A közönség megismerkedhet az endemikus állatvilágáról világszerte ismert Hátszeg-szigettel is. Ez a terület a mezozoikum idején a mai Erdély területét fedte le. Lakói közül kiemelkednek a „törpe” dinoszauruszok, amelyeket először Nopcsa Ferenc báró írt le a 19. század végén. Az itt bemutatott állatvilág mintegy 70 millió évvel ezelőtt lakta ezt a (valószínűleg) szigeti területet. A kiállításban csontvázmaradványok és dinoszaurusz tojások is várják a látogatókat.
A múzeumok után a Somostetőn kialakított Állatkertet látogatjuk meg, amely sokak szerint Románia legnagyobb és legszebb állatkertje. Manapság mintegy 750 állat él itt, több mint 150 helyi és egzotikus fajt képviselve. Amellett, hogy ez az ország legnagyobb területen fekvő állatkertje, ez az egyetlen, amelynek elefántja, zsiráfja és gibbonja is van. Az állatkert a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően minden évben újdonsággal is szolgál a látogatóknak.