Kirándulás a Berettyó-forráshoz a debreceniekkel

Kovács D. Zsuzsa

Szeretettel várunk minden kirándulót buszos kirándulásunkra, amely során a Berettyó-forrást fogjuk meglátogatni debreceni túratársainkkal együtt. Ezen a vidéken az utak minősége nagyon gyorsan változik, ezért előtte 1-2 héttel szoktuk megkeresni az éppen járható utat. Ha közel tudunk menni a forráshoz, akkor megpótoljuk egy Berettyó-menti sétával.
Mindenképpen számítani kell egy kb. 8-10 km-es gyaloglásra, 200-300 m szintkülönbségre. Túrabakancs kötelező, de jó szolgálatot tehet a túrabot is.

Az utazást mikrobusszal szervezzük. Indulás április 29-én, szombaton reggel 7:30-kor a volt FLIP üzlet (buszmegálló, Mihai Viteazul /volt Széchenyi-/ tér 9A szám) elől.
A mikrobuszban a helyek száma korlátozott, ezért előzetesen kell jelentkezni, legkésőbb április 24-én, hétfőn 12 óráig az alábbi linken.
A jelentkezés a részvételi díj kifizetésével válik véglegessé.

Részvételi díj: EKE-tagoknak és 18 év alattiaknak 70 lej, a többi résztvevő számára 80 lej.

Az utazási költségeket előre ki kell fizetni, legkésőbb április 25-én, kedden 18 óráig, a következőképpen:
•    készpénzben, az EKE – Kolozsvár 1891 ideiglenes ügyfélszolgálati irodájában: Kolozsvár, 1989 December 21 sugárút 116. (az udvarban, a baloldali épületben), hétköznaponként 10-18 óra között
•    banki átutalással a kolozsvári EKE bankszámlájára:

Bank neve: BCR
Számlatulajdonos: Asociatia SCA – Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO50RNCB0106107535870001
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE IZVOARELE BARCAULU 2023  <résztvevő neve>

Bank neve: OTP Bank Romania
Számlatulajdonos: Asociatia SCA – Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO12OTPV200001142190RO01
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE IZVOARELE BARCAULUI 2023  <résztvevő neve>

Banki átutalás esetén kérjük e-mailen elküldeni az átutalási bizonylatot, az info@ekekolozsvar.ro címre.
FIGYELEM! A befizetett összegeket nem térítjük vissza; ha valaki le szeretné mondani a jelentkezését, kereshet maga helyett más személyt, akinek egyéni egyezség szerint átadja a helyét.

A Berettyó forrása Szilágy megye szegletében, a Bihar-, Kolozs- és Szilágy-megye találkozási pontjának közelében van. A Körösök vízgyűjtőterületéhez tartozó Berettyó a Réz-hegység északkeleti részén ered a 882 m magas Almácska-tető közelében. Itt a legrégibb kristályos palára, a perm-kori homokkő fölé mészkő ülepedett, amelynek vízáteresztő, illetve víz által oldódó kőzeteinek köszönhetően jellegzetes karsztképződmények – dolinák, víznyelők, vízkitörések, barlangnyílások – alakultak ki. A folyó a kisebb forráságak – Ökrös-, Toplica-, Tusza- és Ponor-patakok – egyesülése után Tuszatelke község alatt kapja a Berettyó nevet. A Nagy-karsztforrástól tulajdonképpen fő ága, a Toplica indul. A föld alatti üregekben összegyűlt, nagymennyiségű víz hirtelen a felszínre tör, egy kőszikla tetejéről, több ágra szakadva zúdul alá egy kisebb vízesést alkotva, majd a kövek közt bukdácsolva vizének egy része rövid időre újból eltűnik, de csak azért, hogy innen újból a felszínre törjön, most már jóval nagyobb mennyiségben (hozama kb. 80 l/sec), és jóval magasabbról, egy meredekfalú, mohával benőtt mésztufa dombról több mint tízméteres vízeséssel zuhan alá sok-sok ágra szakadva, lenyűgözően szép vízesést alkotva.