A leghűségesebb folyó mentén jártunk

Rég nem jártunk már a Nyárád mentén, ezért választottuk szeptember 11-i kirándulásunk úticéljául ezt a gyönyörű vidéket. A Nyárád Orbán Balázs szerint a leghűségesebb folyó, hisz „egyedüli székelyföldi folyóink között, mely eredetétől fogva a Marosba szakadásáig mindenütt székely partokat mos...” A Nyárád mentén nagy a falu-sűrűség, 79 km-en 63 település található.

Szentgerice nemcsak gótikus templomának a 17. században készült különlegesen szép kazettás mennyezetéről híres, hanem egykori tanítómesterének, Tiboldi Istvánnak a Bacchus Szent Gerlicei utazása című, 1841-ben megjelent, pár évvel ezelőtt újból kiadott verses művéről is, amely a szentgericei bort dicsőíti. Nyárádszentlászló temploma a legenda szerint azon a helyen épült, ahol egykor Szent László király sátra állt, szentélyében jó állapotban lévő középkori freskókat láthattunk.
Nyárádszereda a Nyárád mente egyetlen városa, itt választották 1605-ben Bocskai Istvánt Erdély fejedelmévé. Ennek emlékére a város 1906-ban a templom előtti téren felállította a fejedelem szobrát, amit a hatalom már kétszer levétetett. 1998 őszén a szobrot országos ünnepség keretében visszahelyezték az eredeti talapzatra, remélhetőleg most már véglegesen.
Nyárádszentmárton temploma a 13. században épült. Több mint háromszáz éves, növényi eredetű festékkel díszített kazettás mennyezetét még soha nem restaurálták, mégis gyönyörű.
Mikházán a ferences kolostor és templom a fejedelemség idején a Nyárád menti katolikus élet központja volt. A 17. században épült templomot Szent István tiszteletére szentelték, olyan értékes kincseket rejt, mint a máriazelli főoltárkép, vagy a Szent István korából származó keresztelő medence, amit most szenteltvíz tartóként használnak. Kriptájában a rendházat és a templomot támogató nemesi családok gyönyörű sírköveit láthattuk. Nyárádremete 200 éves templomában gyönyörű feszület található, amelyet Weit Stoss faragott 1486-ban, a reformáció idején menekítették ide a marosvásárhelyi Vártemplomból.
Nyárádszentimre 13. században épült gótikus temploma Árpád-kori műemlék. A templomkertben a falu névadójának, Szent Imre hercegnek állítottak szobrot 2007-ben. Berekeresztúron áll a Nyárád mente legrégibb (14. századi) épen maradt temploma, szentélyében középkori feliratokkal.
Ezen a kiránduláson csak ízelítőt kaptunk a Nyárád mente érdekességeiből, igyekszünk mielőbb újra erre járni.

Kovács D. Zsuzsa