Kirándulás a Farcu-kristálybarlanghoz és a Fehérkő-sziklaszoroshoz

Kovács D. Zsuzsa

Október 10-én, vasárnap buszos kirándulást szervezünk a különleges szépségű Farcu-kristálybarlanghoz és a Fehérkő-sziklaszoroshoz. A kiránduláshoz kötelező a túracipő viselete, túrabot pedig ajánlott. Először a kristálybarlangot látogatjuk meg, ahova a belépődíj felnőtteknek 25 lej, gyerekeknek pedig 15 lej, ezután pedig végigsétálunk a sziklaszoroson.

Indulás: október 10-én, vasárnap reggel 7:00-kor a volt FLIP üzlet (buszmegálló, Mihai Viteazul (volt Széchenyi) tér 9A szám) elől.
A buszban a helyek száma korlátozott, ezért előzetesen kell jelentkezni, legkésőbb október 4-én, hétfőn 16 óráig az alábbi linkre kattintva. Amennyiben a helyek hamarabb betelnek, a regisztrációt le fogjuk zárni.
A buszban a helyek a jelentkezés sorrendjében telnek be, tehát minél hamarabb regisztrál valaki, annál előrébb fog helyet kapni.
Az első 20 jelentkező számára biztosított a hely a mikrobuszban, második buszt pedig csak akkor tudunk indítani, ha legalább még 15 személy összegyűl.

Figyelem! A jelentkezés a részvételi díj kifizetésével válik véglegessé.
A részvételi díj EKE-tagoknak és 18 éven aluliaknak 55 lej, a többi résztvevő számára 65 lej. Az összeg nem tartalmazza a belépődíjat a barlangba.

A részvételi költségeket előre ki kell fizetni, legkésőbb október 5-én, kedden 18 óráig, a következőképpen:
•   készpénzben, az EKE – Kolozsvár 1891 ideiglenes ügyfélszolgálati irodájában: Kolozsvár, 1989 December 21 sugárút 116, az udvaron, baloldali épület, hétköznaponként 10-16 óra között
•    banki átutalással a kolozsvári EKE bankszámláinak egyikére:

Bank neve: BCR
Számlatulajdonos: Asociatia SCA–Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO50RNCB0106107535870001
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE ROSIA 2021  <résztvevő neve>

Bank neve: OTP Bank Romania
Számlatulajdonos: Asociatia SCA–Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO12OTPV200001142190RO01
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE ROSIA 2021  <résztvevő neve>

Banki átutalás esetén kérjük e-mailen elküldeni az átutalási bizonylatot.
FIGYELEM! A befizetett összegeket nem térítjük vissza; ha valaki le szeretné mondani a jelentkezését, kereshet maga helyett más személyt, akinek egyéni egyezség szerint átadja a helyét.

Kirándulásunk célpontja, a Bihar megyei falu, Biharrósa, a Király-erdő déli oldalán fekszik. Az 1800-as évekig a falu határában rézbányák működtek. Ma a Rossia-patak szurdokvölgyében több kisebb-nagyobb, érdekes barlang található, ezek egyike a kristálybarlang, ezt fogjuk meglátogatni.
A legújabb technológiával berendezett és kivilágított Farcu-kristálybarlang 2012. aug. 18-án nyílt meg. A kristálybarlangot 1987-ben fedezték fel egy robbantás során egy már elhagyatott bánya járataiban, de a bányászatot csak 1998-ban állították le. Jelenleg a bauxitbánya járatában haladva, pár perces sétával érkezünk a barlang bejáratához. A járatokat a korábbi omlások nyomán keletkezett természetes légaknák miatt folyamatosan friss levegő járja át. Az útvonalat szépen kivilágították hideg fényű LED-lámpákkal, hogy még csak az izzók által leadott hő se avatkozzon bele a kristálykinézetű kövek növekedésének kedvező klímába. Az útvonal legszebb része a kristálygaléria. A 265 m hosszúságú barlangban a kristályok a mennyezetről csüngnek alá. A kristályok a föld alatt tündökölnek a legszebben. Ezek a képződmények csupán természetes környezetükben ragyognak sápadt fényű kristályként, a szabad levegőre érve hamar oxidálódnak, és elvesztik varázsukat. A barlang újdonsága a kis bányamúzeum, amely bemutatja a kíváncsi érdeklődőnek a földalatti munka eszközeit. Láthatjuk a kisebb szobányi villanymotoros csillemozgatót, amely 150 méteres lejtőn húzta fel a kocsikat, ahol kézi erővel esély sem mutatkozott volna erre; régi tartóoszlopokat, víztartályt, a kitermelt kőzet rakodásához használt kosarat, és valódi csillét is.
A Fehérkő-sziklaszoros a biharrósai medence felső részében található, félúton Biharrósa település és a kristálybarlang között. Mélysége 60-100 m között változik, számtalan barlangnak, karsztforrásnak, víznyelőnek nyújt menedéket. A völgy 2,1 km teljes hosszából mindössze 1,3 km jelenti a tényleges szorost. A szoros ismertebb barlangjai: Beszakadt-barlang, Denevérek barlangja, Éneklő-barlang, Dobos-barlang, Hideg-barlang.

.