Mesél az EKE - 2019. október

Adás dátuma: 2019. október 24.

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő(k) (az EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Branea Róbert, Kismihály Boglárka

Meghívott(ak): Daray Erzsébet (a Bánffy-séta szervezője)

Ősz van, ezt láttuk errefelé jövet is, az útmenti fák levelein, erdei sétáink során. Hihetetlen színkavalkáddal kényeztet a természet. A kolozsvári EKE is sejthette, hogy csodás októberi időnk lesz, hiszen változatos túrakínálattal készültek az év legszínesebb hónapjára.

Mai műsorunk első részében az október 19-i népszerű Ronki- és Pocsoválistei-szorosok körtúrájáról számol be Branea Róbert, amelyen 67-en vettek részt. Amint az elmúlt műsorunkban megtudtuk, Mezei Elemér minden évben kétszer szervezi meg ezt a túrát, tavasszal és ősszel, az útvonalat pedig változtatja: egyszer a Ronki-szoros felé indul a csapat, máskor a Pocsoválistei-szoros felé. A rákövetkező napon Szima Márton kerékpáros túrát szervezett a pusztatopai palacsinta-sütödéhez, erről az eseményről szintén Branea Róbertet kérdezzük.

Október 20-án, egy délutáni séta során, családi események, találkozások, szakítások, szövetségkötések, vendégfogadások, közéleti szereplések színtereit járhatták végig az érdeklődök, és közben olyan történetekkel ismerkedhettek, amelyek által közelebb kerülhettek ahhoz a férfihoz, aki fiatalkori szerelmével ötvenöt éven keresztül barátságban élt, életképes könyvkiadói politikát talált ki az Erdélyi Szépmíves Céhnek, megszervezte erdélyi írók bukaresti, brassói, budapesti bemutatkozását és még folytathatnánk a sort. A Bánffy Miklós életéról szóló tematikus séta részleteiről annak vezetője, Daray Erzsébet mesél.

Végezetül a novemberi túrakínálatot ajánlja a hallgatók figyelmébe Kismihály Boglárka.