A csucsai kulcsosházról

Házat vásárolt Csucsán az EKE Kolozsvár 1891, a vonatállomástól 800 méterre, 15 percnyi gyaloglásra. A 2013. november eleji vásárlást több hónapos fontolgatás előzte meg, míg a közgyűlés végül úgy döntött: kell egy ház, némileg pótolandó a sokszor emlegetett múltat, az államosított ingatlanokat, a sokszor visszasírt egykori tordai-hasadéki és bükki menedékházat. A csucsai ház pompás tervek otthona lehet, az önkéntes felújítást már el is kezdték.

Az elmúlt években többször felmerült: jó volna egy hétvégi ház könnyen megközelíthető helyen, környékén szép kirándulóhelyekkel. A választás Csucsára esett – a környék valóban szép, a Meszes- és a Réz-hegység találkozásánál, a Sebes-Körös partján fekszik. Kolozsvárról 72 km-re található, másfél óra alatt elérhető vonattal vagy autóbusszal, kiskocsival még hamarabb.

2012 őszén látogatott Csucsára a kolozsvári EKE-sek egy csoportja, majd 2013 májusában kétszer is. A tagság több hónapig fontolgatta az ötletet, majd megszületett a döntés: a közgyűlés megszavazta a ház megvásárlását az évek során kigazdálkodott egyesületi pénzkeretből. Ismét hónapok teltek el, míg rendeződtek a papírok, és megtörtént az adásvétel. A telken egy nagyobb (két szoba-konyha) és egy kisebb ház (szoba-konyha), illetve gazdasági épület található. Udvar és elég nagy gyümölcsös tartozik hozzá alma-, szilva- és diófákkal.

Ahhoz, hogy használható legyen, a ház természetesen felújításra szorul. A novemberi közgyűlés Bagaméri Tibort bízta meg a kulcsosházhoz kapcsolódó munkálatok megszervezésével. Az EKE-gépezet már be is indult: egyik tagtársunk cserepeket adományozott, a másik léceket, egy csapat pedig már ki is javította a tetőzetet. A házban már adományként kapott bútorok is vannak. Javítani kell az ajtókat, ablakokat, lakhatóvá tenni a szobákat, majd a házat kényelmessé és otthonossá „csinosítani”. Fontos lenne mielőbb a nagyobbik ház használatának (villany, víz, fekvőhelyek) megoldása, hiszen a gyűlésen felvetődött egy síszakosztály létrehozása, és a börvényi (Vânători) sípálya mindössze pár kilométerre van. Szó volt egy kerékpár-szakosztály megalakításáról is, tavasztól őszig kitűnő lehetőségek vannak biciklis túrák számára, megközelíthető a Drăgan-völgye, Jád-völgye, Sebesvár, a Királyhágó, a tuszatelki úton a Berettyó-forrásához is el lehet jutni. A gyalogtúrázóknak is számtalan lehetőség kínálkozik. A környéken nincsenek jelzett túraútvonalak, így felfedező túrákra is szükség van. Elsősorban ott a Meszes-gerinc, a Perjei Magura csúcs (988 m), a Cornu, Greben és Dosul Fildului csúcsok – az utolsó három nem ismeretlen számunkra, többször jártunk arra, Kissebes (Poieni) vagy a Drăgan-völgyi vonatállomás felől közelítettük meg. Kőrösfeketetóról (Negreni) a Ponor rétre juthatunk el, nem messze van egy szép tőzikerét. Kisebb séták is tehetők a környéken, mindenkinek ízlése és fizikai képessége szerint.

A csucsai kulcsosház konkrét házirendjéről a választmány és a tagság dönt. A kulcsosház általános jellegzetessége, hogy itt nincs állandó személyzet, félig-meddig önellátó intézmény. Felszereléséhez tartozhatnak ágyak (általában emeletes, priccs), kályhák, konyha, közös helyiség. Kevés kivétellel ma már általában villanyvilágítás is van. Élelmiszer nincs a házban, legfeljebb néhány nem romlandó alapanyag (só, cukor, fűszerek, teafű stb.), mindenkinek magával kell tehát hoznia a szükséges élelmet. A vendéget általában a falra függesztett házirenden kívül az várja, amit az előző csoport otthagyott. Ebből következik a legfontosabb írott-íratlan házszabály: a házat mindenki olyan állapotban hagyja, amilyen állapotban maga is szívesen találná. E szabályok betartása közös érdek, azt szolgálja, hogy a kulcsosházat még sokan, sokáig kedvükre használhassák.

Természetesen a kolozsvári tagság továbbra is szervez kirándulásokat más festői tájakra, részt vesz a többi EKE egyesülettel közös rendezvényeken, a vándortáborokban is mindig szép számban ott vagyunk. Remélhetőleg a csucsai ház új tájak megismerését teszi lehetővé, részben kárpótol majd a város terjeszkedése miatt Kolozsvár környékén elvesztett kirándulóhelyeinkért (Plecska-völgye, Szent János kút, Gorbó-völgye, Bükki telep stb.), és itt minden korosztály megtalálja a számára legmegfelelőbb kikapcsolódást a mindennapi élet monoton hétköznapjaiból.

A kulcsosház megközelítése:

Cím: Csucsa 62. szám, GPS-koordináták: N:46 57,270 – E:22 49,000

1. Kolozsvár irányából autóval haladva a DN1/E60-as országúton: miután elérjük a települést, elhaladunk a jobboldalt található Goga-kastély (Ady-emlékház) előtti parkoló mellett, majd 400 méter után átkelünk a Poicu-patak hídján és egy útelágazáshoz érünk. Jól látható közúti tábla jelzi, hogy jobbra lehet térni a DJ108A megyei úton, Românași (Alsóegregy) település felé. 300 métert haladunk a DJ108A úton, majd, ahol utunk jobbra kanyarodik, balról egy kisebb patak ömlik a Poicu-patakba és ennek mentén (balra) leválik egy mellékút a főútról. Innen gyalogosan a betonozott patakmeder melletti járdán, baloldalt, vagy, autóval, a jobb oldali parton lehet haladni. Kb. 80 m után autóval le kell térni balra, a patakmederbe, ott lehet haladni még kb. 80 métert, majd balra fel kell térni, meredeken és az EKE-ház telkének kerítése mentén haladva, kb. 20 m után meredek aszfaltos feljáró vezet az ingatlan udvarába.
2. Ha Nagyvárad irányából jövünk a DN1/E60-as országúton: elhagyjuk Csucsa jobb oldalunkon levő vasútállomását, innen 300 méterre, balra lesz a DJ108A megyei út elágazása. Ezen az úton balra térünk és a fentebb leírtak szerint folytatjuk utunkat az EKE-házig.

A Bethlen Gábor Alap támogatása segítségével 2014 áprilisa és decembere között kijavítottuk, gitteltük, kívül-belül lefestettük az ablakokat és az ajtókat. Mind a két ház tetőszerkezetét felújítottuk, kicseréltük a cserepeket, a beltér mennyezetét sikerült gipszkartonnal kijavítani, mindkét házban kijavítottuk és újrafestettük a falakat. Rendbe tettük a konyhát: kijavítottuk és lefestettük a falakat, megvásároltunk és beszereltünk egy kemencét. A meglévő ágyakhoz matracokat vettünk, így jelenleg 26 fő szállásolható el a két házban. A régi csatornát leszereltük, helyére feltettük az újat, a kerítés megépítése is megtörtént. Eső- és szennyvízelvezető csatornákat szereltünk be a földbe. Rendbetettük a villanyhálózatot. A munkálatokat az egyesület tagjai végezték közmunkában, pár szakember irányítása alatt. Köszönjük ezennel a Bethlen Gábor Alap támogatását.