Túrabeszámolók Túrabeszámolók

EKE Jókai-Vasvári-Kós TT 2017

Elsősorban azoknak, akik résztvevőként vagy szervezőként jelen voltak a 2017-ben szervezett gyalogos és kerékpáros teljesítménytúráinkon, de amúgy MINDENKINEK figyelmébe ajánljuk az alábbi linken elérhető képes-zenés bemutatót, amely reményeink szerint szép emlékeket ébreszt fel egyesekben, és mindenkit ösztönöz majd az idei Jókai-Vasvári-Kós túrasorozaton való részvételre. Fogadjátok szeretettel bemutatónkat!

 

Köszönjük szépen a Kowalsky meg a Vega zenekarnak, hogy hozzájárultak a „Mit mondjak még?” című daluk zenei aláfestésként való felhasználásához.

Kastélylátogató kirándulás

2018. március 4-én az EKE – Kolozsvár 1891 kastélylátogató honismereti kirándulást szervezett a Maros mentén. A túraszervező Szima Mártont, a kolozsvári EKE elnökét is meglepte a várakozásokat talán felülmúló érdeklődés az esemény iránt. Összesen 64 résztvevő indult az autóbuszos-személygépkocsis túrán, amelynek során meglátogatták a a gernyeszegi Teleki-kastélyt, a görgényszentimrei Rákóczi-Bornemissza-kastélyt, majd a marosvécsi Kemény-kastélyt is. Dicséretes a FŐTÉR.RO kezdeményezése: forgatócsoportjuk részt vett a kiránduláson, és filmet is készített az eseményről.

 

XI. EKE-gyereksíverseny – ismét Kisbányán

Tizenegyedik alkalommal vehettek részt a 14 év alatti gyerekek az EKE-síversenyen, melyet január 24-én, szombaton szervezett meg az EKE–Kolozsvár 1891, ezúttal ismét Kisbányán.

Nem kényeztetett el ideális hóviszonyokkal a természet, mégis sikerült megfelelő körülmények között megszervezni az idei síversenyt a régi sípálya fenti részén, kb. 150 m hosszban. Az egy futamból álló, Zöld Imre gyergyószentmiklósi síedző által kitűzött műlesiklás rajtjánál 82 gyerek várta izgatottan az indítást, Aranyosgyéresről (1), Gyergyószentmiklósról (11), Kalotaszentkirályról (1), Kolozsról (1), Kolozsvárról (59), Maroshévízről (1), Szentlászlóról (2) és Székelyudvarhelyről (6). Idén legtöbben a 7–8 éves fiúk korcsoportjában indultak (17-en), valamint a 9–10 éves lányoknál (12-en). A legkisebb versenyző a 3 éves székelyudvarhelyi Balogh Lőrincz Mátyás volt. Ízelítőt kaptunk hódeszkázásból is, a 8 éves Fülöp Péter (Kolozsvár) ugyanis nem síléccel, hanem hódeszkával ereszkedett le a kitűzött kapuk között.

Bővebben: XI. EKE-gyereksíverseny – ismét Kisbányán

Az újév első túrái – irány az Árpád csúcs

Az EKE-Kolozsvár 1891 turista egyesület tagjai, nem ijedtek meg a új évi fagyos, téli időtől. Most is mint minden évben, január 2-án megtartottuk a hagyományos évnyító, úgynevezett “józanító túránkat a Rejtett forrás tisztásán, a Monostor negyedi végállomásról indultunk 46-an Bagaméri Tibor vezetésével.

Január 3-án az újév első szombatján az Árpád csúcsra két kirándulás is indult, ez egy jó bemelegítő túra a 2015-ös évre. Az egyik Kiss János hagyományos újévi túrája, a Monostor negyed végéről indult a Dumbrava gerinc, az Árpad csúcs és a Hajnal negyed felé, 12-en vettek részt, az útvonal hossza kb. 22 km. Egy másik csopor is indult, 10-en gyűltünk össze a 40-es autóbusz megállójában, a tervezett útvonal a Sáros-bükk, Árpád csúcs, Monostor negyed (kb.18 km). Figyelembe kell vegyük, hogy tél van, a hőmérséklet jóval 0 fok alatt, 10 – 30 cm között van a hóréteg vastagsága és 17 órakor már besötétedik, egyik út sem nevezhető könnyű sétának.

Bővebben: Az újév első túrái – irány az Árpád csúcs

Beszámoló a 2014-es Vasvári Pál Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúráról

Az EKE-Kolozsvár 1891, immár XIV. alkalommal szervezte meg július 5-én a Vasvári Pál kerékpáros emlék és teljesítménytúrát. A kerékpárosok Kolozsvártól indulva Gyalun, a Funtineli tetőn, Jósikafalván,Bánffyhunyadon, Kőrösfőn keresztül vissza Kolozsvárig 150 kilométert tekernek le, amiből a kimondott  teljesítménytúra 90 km, a gyalui letérőtől Körösfőig.

A résztvevők túrafüzetet, kitűzőt és elismerő oklevelet, valamint reklámpolót  (a teljesítménytúra,  kolozsvári EKE, illetve a támogató jelképeivel) kapnak.

Bővebben: Beszámoló a 2014-es Vasvári Pál Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúráról

XI. Kós Károly Emlék- és Teljesítménytúrák

Az 5. Kolozsvári Magyar Napok keretében szervezte meg az Erdélyi Kárpát Egyesület–Kolozsvár 1891 és a Szentimrei Alapítvány az 50, 25 és 10 km-es XI. Kós Károly Emlék- és Teljesítménytúrákat augusztus 16-án.

A teljesítménytúrázás a természetjárás egyik extrémebb formája, lényege hogy adott időkorláton belül végig kell haladni egy adott útvonalon az ellenőrzőpontok érintésével. A cél nem feltétlenül a leggyorsabb célbaérkezés vagy a versenylehetőség, inkább az erdő és a táj szeretete hajtja a túrázókat egy olyan megmérettetésre, melyen önmagukat kell legyőzniük, saját ügyességüket, kitartásukat, fizikai erőnlétüket mérik fel vele. A teljesítménytúrák általában szép vidékeken haladnak át, így az egészséges testmozgás mellett alkalmat adnak a táj megismerésére is. Egy tájat akkor ismerhetünk meg legalaposabban ha gyalogosan lépésről-lépésre bejárjuk.

Bővebben: XI. Kós Károly Emlék- és Teljesítménytúrák

Beszámoló a 2014-es Jókai Mór Teljesítménytúráról

Május 3-án, a már tradícióvá vált május első szombatján 17. alkalommal szervezte meg a kolozsvári EKE a Jókai Mór teljesítménytúrát. A Magyar Unitárius Egyház Püspöki Hivatala támogatásának köszönhetően az egész útvonalon felújítottuk a turistajelzéseket. A Kolozsvári Megyei Tanács és a Kolozsvári Helyi Tanács és Polgármesteri Hivatal támogatásával pedig sikerült megszervezni a résztvevők szállítását, kinyomtatni a túrafüzeteket, jelvényeket, megoldani a túrázók ellátását.

Bővebben: Beszámoló a 2014-es Jókai Mór Teljesítménytúráról

2014 december - hagyományos ’’boros’’ évzáró túráik

Itt az év vége, a hagyományos évzáró kirándulásokon már érződik a közeledő ünnepek hangulata. Több mint 20 éve Szilágyi András megszervezi a borforraló túrát a Bácsi torok egyik tisztásán. December 13-án, reggel 9 órakor indultunk a Törökvágás tetejéről a Bácsi torok felé 12-en Szilágyi András túravezetővel, Márton Erzsikével több mint 40-en jöttek a 31-es autóbusszal Kisbácsig, ők 10 órakor indultak. A Hója erdő fái közt sűrű köd fogadott, az utak sárosak az esőzésektől, a bakancsokra és gumicsizmákra tapadó sár megsokszorozta a cipőnk súlyát. A köd nem szállt fel délben sem, sőt még sűrűbb lett. Nehéz volt tüzet gyújtani a sok eső után. Végül csak sikerült és felkerült az üst a borral. A tűz mellett, a parázson szalonnát és kolbászt sütöttünk, aki nem, az az otthonról hozott szendvicsét fogyasztotta el. A zord hideg idő ellenére kellemes a hangulat, közben felforrt a bor és megjött a nótázó kedv is. Az idő kellemesen telt, de déli 2 óra körül már készülődtünk haza, a tüzet eloltottuk és szemetet sem hagytunk magunk után. A téli napok rövidek, hamar sötétedik, egyesek a Hajtás-völgy és a Donáth út felé indultak hazafelé, mások a Bácsi-torkon keresztül, az autóbusz megállóhoz.

Bővebben: 2014 december - hagyományos ’’boros’’ évzáró túráik

Őszi gyerektúrák Kolozsvár környékén

A májusi népszerű Riszeg-tető-túra után ősszel is folytatódott a kolozsvári gyerektúrák sorozata.

Szeptember 27. reggelén ragyogó napsütésben 61 fő (köztük 31 gyerek, 2–9 év között) kapaszkodott fel Váralmásról az Almási (vagy Dezső) várhoz, pontosabban ennek ma is látható romjához, ahol Lukács József történész, az EKE egykori országos elnöke bemutatta nekünk a vár történetét. Ezután a vár alatt levő tisztáson került sor a gyerekek által különösen kedvelt tűzrakásra, szalonnasütésre, focizásra, játszásra, sőt, egy békés imádkozó sáska hosszú perceken át történő alapos megfigyelésére is. Falatozás után a gyerekeknek kis tasakokba zárt magvakat, diót, mogyorót, kukoricát kellett felismerniük, tapintás alapján.

Bővebben: Őszi gyerektúrák Kolozsvár környékén

EKE-napok Csucsán 2014-ben

Egy évvel ezelőtt május 12-én 33-an indultunk Kolozsvárról a reggeli vonattal, hogy Csucsán ünnepeljük meg az EKE-napot. Miért éppen Csucsára esett a választás? Sokszor felmerült az a gondolat, hogy jó volna egy hétvégi ház szép helyen, hegyek közt és könnyen megközelíthető legyen. A választás egy csucsai házra esett – a környék valóban szép, a Meszes- és a Réz-hegység találkozásánál, a Sebes-Körös völgyében. Kolozsvárról másfél óra alatt elérhető vonattal vagy autóbusszal, kiskocsival még hamarabb. Akkor még bizonytalan volt minden, de nagyon szerettük volna hogy ez az álom valóra váljon, hogy pótojuk a sokszor emlegetett múltat, az államosított ingatlanokat, az egykori tordai-hasadéki és bükki menedékházat. Szerettünk volna egy kulcsosházat, ahonnan csillagtúrák formájában be lehet járni a környéket, rövidebb-hosszabb túrákat szervezhetünk, hogy minden EKE-tag megtalálja a korának, érdeklődésének és fizikai erőnlétének megfelelőt időtöltést. Ahol azok is élvezhetik a táj szépségét és a friss levegőt, akik idős koruk vagy egészségi gondjaik miatt már nem túrázhatnak. Az álmok talán valóra válhatnak, de kell higyjünk bennük és bízzunk önmagunkban.

Bővebben: EKE-napok Csucsán 2014-ben