A fotóklub 2003 nyarán alakult, Vas Géza fotóművész kezdeményezésére. Négy évig õ vezette a klub tevékenységét, majd az irányítást egy négytagú csoport vette át, név szerint Bozsoki Adrienn elnök, Lõrinczi István technikai vezetõ, Jójárt Endre Tibor, aki a kiállítandó fotók keretezését és szállítását vállalta, valamint Kalló Márta titkárnõ.

A klubtevékenységre hetente egyszer kerül sor. Minden kedden délután 5 órakor az EKE székházában találkozunk..

Veress Bendegúz jóvoltából egy számítógépet kaptunk, ami nagyon megkönnyítette munkánkat.

Az elmúlt 12 év alatt 40 kiállítást szerveztünk, többnyire csoportosat, de néhány tagtársunknak (Vass Géza, Deák József, Kalló Márta, Bozsoki Adrienn) egyéni kiállításai is voltak.

Vendégszerepeltünk Margittán, Torockón és Nagyváradon. Kolozsváron olyan kiállító termeket kerestünk, ahol szívesen láttak bennünket és ahova bármikor visszatérhettünk.Ezen színhelyek között szerepel a  Pata utcai református templom Fehér Galériája, a Központi Egyetemi Könyvtár elõcsarnoka, a Magyar Opera, a Korunk Galéria, az Unitárius templom gyűlésterme, a Hidelvei református templom gyülekezeti terme, a Donát úti református templom gyülekezeti terme, a Györkös Mányi Albert emlékház, az Apáczay Csere János Iskola, az Octavian Goga Megyei Könyvtár. Madzagos kiállításaink is voltak  Csucsán, de számtalan kirándulás alkalmával a Bükk tisztásain is kiállításokat rögtönöztünk.

A fotóklub tagjai rendszeresen részt vettek különbözõ pályázatokon, ahol okleveleket és díjakat is sikerült szerezniünk. Fotóik bejutottak rangos nemzetközi versenyekre, kiállításokra, albumokba, mint például: a budapesti "Utazás a világ körül", a budapesti Prizma kör versenyei, a Digifoto Galánta szlovákiai verseny, a csíkszeredai "A 100 legjobb" című verseny, EKE Foto Art marosvásárhelyi fotó-biennálé, az Aradi Fotóklub versenyei, a nagyváradi Tavirózsa Klub "Premfoto" versenye, a Szathmáry Papp Károly emlékére meghírdetett fotóverseny, valamint a különbözõ kolozsvári  fotóversenyek, melyeket a Kelemen Lajos Műemlékvédõ Társaság, és a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal évente meghírdet.

2013 novemberében rendeztük meg a "Múló idõk" című fotókiállításunkat a Hidelvei református templom gyülekezeti termében. Ezt a képanyagot nagy sikerrel bemutattuk a Pata utcai Református templom, valamint a Donáth úti Református Templom gyülekezeti termében is.

2014 januárjában kiállításunk nyílt a Központi Egyetemi Könyvtár halljában "Színek és formák" címen.

2014 májusában 15 résztvevõ 70 képét állított ki "Vadvirágok" címen a Györkös Mányi Albert emlékházban. Mivel rengeteg virágfotónk gyűlt össze, a kimaradottakból másnap, Csucsán, madzagos kiállítást rendeztünk az EKE napok alkalmából. A "Vadvirágokat" május végén a Hidelvei református templom dísztermében is  bemutattuk.

2014 július 5-én Bonyhán, a Bethlen kastélyban,.a falu napja alkalmából gyógynövényeket ábrázoló képeinket állították ki.

A "Vidéki életképek" című összeállításunkat a Fehér Galériában mutattuk be 2014 augusztus 17-én, a Kolozsvári Magyar Napok keretén belül, elhunyt tagtársunkra, Deák Józsefre emlékezve. A nagy érdeklõdésre való tekintettel, ezt a képanyagot  szeptember 23-án az Unitárius templom gyülekezeti termében is kiállítottuk. Két tagtársunknak sikerült bejutnia egy-egy képpel az EKE falinaptár fotópályázatára.

A fotóklubunknak az évek során tagja volt:Vas Géza, Veress Bendegúz, Naphegyi Kinga, Varga Noémi, Ferenczi Árpád, Balogh Ferenc, Szász Attila, Veress Miklós, Szõcs Miklós, Korom József, Wéber László és Deák József.

A fotóklub jelenlegi tagjai: Ambrus Tibor, Bagaméri Tibor, Bozsoki Adrienn, Fazakas Ferenc, Jánky Mária, Jójárt Endre Tibor, Kalló Márta, Korom Mária, Lõrinczi István, Mezei Elemér és Petra Stefan Zoltán.

Csendeletek 2015 jan mini