Az Erdélyi Kárpát Egyesület – Kolozsvár 1891 alapszabálya szerint (IV. fejezet, 13. cikkely) az egyesület rendes tagja lehet bármely felnőtt (18. életévét betöltött) személy, nemtől, nemzetiségtől vagy vallástól függetlenül.
Új tagok felvételét a választmánynak kell jóváhagynia. A tagfelvételt vagy ennek megtagadását nem kötelező megindokolni.

Hogyan válhat valaki tagunkká?

Ha valaki az egyesület tagja szeretne lenni, ki kell töltenie a Tagfelvételi kérelem című űrlapot.
Az űrlaphoz a következőképpen lehet hozzájutni:
•    igényelhető az egyesület székhelyén vagy az ideiglenes ügyfélszolgálati irodában, a honlapon közzétett nyitvatartási időben.
•    letölthető innen: Tagfelvételi kérelem
A letöltött űrlapot lehetőleg kétoldalas formában (színe-visszája) kell kinyomtatni, majd részletesen és helyesen kitölteni. Az űrlapon megadott információkat bizalmasan kezeljük és kizárólag az EKE belső céljaira fogjuk felhasználni.
A kitöltött kérelemmel együtt szükség van 2 db. (egy 3 x 4 cm-es és egy 4 x 5 cm-es) nyomtatott igazolványképre, amelyek majd felkerülnek a tagfelvételi kérelemre és a tagsági könyvre. Ha éppen nincs rendelkezésre álló nyomtatott fénykép, el lehet e-mailen is küldeni digitális formában és mi majd foglalkozunk a fényképek megfelelő méretben való kinyomtatásával.
Szükség van még két, kolozsvári EKE–tagsággal jelenleg már rendelkező személy ajánlására. Ha valaki ismer ilyen személyeket, kérje meg őket, töltsék ki és írják alá az űrlap megfelelő részét. Amennyiben nem, segítünk mi az ajánló személyek ügyében.
A kitöltött űrlapot és – esetenként – a fényképeket eredetiben el kell hozni a székhelyre vagy az irodába, ahol ki lehet készpénzben fizetni a tagsági díjat.

Tagsági díj

Az egyesület rendes tagjainak tagsági díjat kell fizetniük.
A tagsági díjat évente egy összegben kell fizetni, attól függetlenül, hogy az év melyik időszakában iratkozik be valaki.
A tagsági díjat a következőképpen lehet kifizetni:
•    készpénzben, az egyesület székhelyén vagy irodájában
•    készpénzbefizetéssel (illetékmentesen!) vagy átutalással az egyesület bankszámlájára:
        Bank neve: OTP Bank Romania
        Számlatulajdonos: ASOCIATIA ERDELYI KARPAT EGYESULET-KOLOZSVAR 1891
        IBAN: RO12OTPV200001142190RO01
        Befizetés célja (detalii): COTIZATIE EKE <folyó naptári év, tag neve>
     FIGYELEM! A <folyó naptári év, tag neve> adatokat fontos kitölteni, a pontos tagdíj-nyilvántartás elősegítése és a félreértések elkerülése céljából.
     Banki átutalás esetén kérjük e-mailen elküldeni az átutalási bizonylatot, az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

A tagsági díj éves összege 2018-ban* 2019-től**
Dolgozó felnőtt személyeknek 24 lej 50 lej
Nyugdíjasoknak 20 lej 30 lej
18. életévüket betöltött diákoknak 10 lej 20 lej


*     2018-ban a beiratkozásnál ki kell még fizetni a tagsági könyv árát (5 lej), ezt 2019-től kezdve nem kell külön fizetni, a tagsági díj magába foglalja.
**   a 2018. novemberi közgyűlés határozata szerint
*** A diákkedvezményes tagdíj attól az évtől kezdve értendő, amelyikben a diák betölti a 18. életévét, egészen addig a naptári évig, amíg 26. életévét be nem tölti.

Tagsági igazolvány          

A tagok fényképes tagsági igazolvánnyal rendelkeznek, ebben igény esetén megfelelő helyen bélyegzővel igazoljuk egy adott naptári évre szóló tagsági díj befizetését. Igény esetén tagsági igazolást is kibocsátunk a tagsági minőség igazolásának céljából, ezt e-mailen is lehet igényelni. 
A tagsági minőség NEM függ a tagsági könyv megfelelő helyen való lebélyegzésétől, ezt a tagsági díj befizetésének bizonylatai és az erre vonatkozó számítógépes nyilvántartások igazolják.

Tagsági minőség, kedvezmények

Az EKE–tagok kedvezményekben részesülnek az EKE bármely tagszervezetének rendezvényein, de egyéb szervezetek is esetenként nyújtanak EKE–tagoknak kedvezményeket rendezvényeiken való részvétel esetén. Egyes kereskedelmi egységek is biztosítanak kedvezményeket EKE–tagok részére szolgáltatásaik vagy termékeik vásárlása esetén.
Az EKE–tagsági minőség bizonyítása a megfelelően lebélyegzett tagsági könyvvel, illetve az egyesület által kibocsátott tagsági igazolással lehetséges.

Azoknak a tagoknak, akik az előző naptári évre nem fizették be a tagsági díjat, minden naptári év első 10 napjában helyzetükről írásos értesítést (e-mail, Facebook–üzenet) küldünk. Egyúttal tagsági minőségüket ideiglenesen felfüggesztjük, ezáltal jogaik (választás/szavazás, megválaszthatóság, kedvezmények) megvonásával szembesülnek, mindaddig, amíg ki nem fizetik az elmaradt összeget. A kérdéses tagsági díj kifizetése automatikusan maga után vonja a fent említett tagsági minőség és a jogok visszaállítását.

Minden év december 1–15-e között az előző évre tagsági díjukat be nem fizetett személyeknek írásos figyelmeztetést (e-mail, Facebook–üzenet) küldünk arról, hogy amennyiben továbbra sem fizetik be a tagsági díjat, a következő naptári év elsején tagsági minőségüket elveszíthetik.

Azok a tagok, akik a két előző naptári évre nem fizették be a tagsági díjat, választmányi döntés nyomán elveszíthetik tagsági minőségüket. Ezt követően már nem lehet visszamenőleg befizetni az elmaradt tagsági díjakat, hanem esetleg újra kell kérvényezni a tagfelvételt.