Home Jókai Mór Teljesítménytúra

A kilencvenes évekkel új lehetőségek adódtak az Erdélyi Kárpát Egyesületnek. A határok megnyíltak, külföldi turista egyesületekkel vettük fel a kapcsolatot, ezekkel közösen túráztunk. Így vettünk részt az anyaországban az első teljesítménytúrákon is. Annyira megtetszett, hogy elhatároztuk: Erdélyben is megszervezünk hasonlót. Ekkor 1998-ban jártunk, az 1848-as szabadságharc 150. évfordulóját készültük ünnepelni. Jókai Mór Egy az Isten című regénye ebben az időben zajlik, ráadásul az író az EKE tiszteletbeli tagja is volt. Ezért fémjelzi az író neve teljesítménytúránkat. Regényében egy gyalogutat írt le Kolozsvár és Torockó között, a megszülető teljesítménytúra ezt az útvonalat próbálta követni. Ekkor még senki sem gondolta, hogy a teljesítménytúra ilyen hosszú életű lesz és a kolozsvári EKE legnagyobb rendezvényévé növi ki magát.

Jókai Mór Gyalogos Emlék- és Teljesítménytúra – XIX. kiírás, 2016. május 7., szombat

Az EKE-Kolozsvár 1891 2016. május 7-én, szombaton, immár tizenkilencedik alkalommal szervezi meg a Jókai Mór Emlék- és Teljesítménytúrát.

Az érdeklődők három útvonal közül választhatnak:

Jókai 55 (55 km): rajt 630-730 között, a Kolozsvár főterétől kb. 4,5 km-re, a tordai útról letérő szelicsei úton, a Silva kempingtől.

Útvonal: Silva kemping – Adrenalin Park – Hordós-kút – Túri-hasadék – Szind/Unitárius Paplak – Tordai-hasadék – Monasztéria (Kápolnás)-tető – Curmătura-nyereg – Várfalva – Székelykő-nyereg – Torockó.

● Jókai 30 (30 km): rajt 930-1030 között Szindről (Sănduleşti).

Útvonal: Szind/Unitárius Paplak – Tordai-hasadék – Monasztéria (Kápolnás)-tető – Curmătura-nyereg – Várfalva – Székelykő-nyereg – Torockó.

● Jókai 10 (13 km): rajt 1100-1200 között Várfalváról (Moldoveneşti).

Útvonal: Várfalva – Székelykő-nyereg – Torockó.

 

Bővebben: Jókai Mór Gyalogos Emlék- és Teljesítménytúra – XIX. kiírás, 2016. május 7., szombat

XVIII. Jókai Mór Teljesítménytúra

Az EKE-Kolozsvár 1891immár tizennyolcadik alkalommal szervezi meg 2015. május 9-én, szombaton a Jókai Mór Teljesítménytúrát.

Az érdeklődők három útvonal közül választhatnak:       

Jókai 55 (55 km): rajt 700-730 között Kolozsvár főterétől kb. 4,5 km-re, a tordai útról letérő szelicsei úton, a Silva kempingtől.
Útvonal: Silva kemping – Mikesi házak – Hordós kút – Tordatúri kőfejtő – Szind – Tordai-hasadék – Monasteria (Kápolnás-tető) – Curmătura-nyereg – Várfalva – Székelykő – Torockó.  

● Jókai 30 (30 km): rajt 900-1000 között Szindről (Sănduleşti).
Útvonal: Szind – Tordai-hasadék – Monasteria (Kápolnás-tető) – Curmătura-nyereg – Várfalva – Székelykő – Torockó. 

● Jókai 10 (13 km): rajt 1000-1100 között Várfalváról (Moldoveneşti).
Útvonal: Várfalva – Székelykő – Torockó.

Bővebben: XVIII. Jókai Mór Teljesítménytúra

Beszámoló a 2014-es Jókai Mór Teljesítménytúráról

Május 3-án, a már tradícióvá vált május első szombatján 17. alkalommal szervezte meg a kolozsvári EKE a Jókai Mór teljesítménytúrát. A Magyar Unitárius Egyház Püspöki Hivatala támogatásának köszönhetően az egész útvonalon felújítottuk a turistajelzéseket. A Kolozsvári Megyei Tanács és a Kolozsvári Helyi Tanács és Polgármesteri Hivatal támogatásával pedig sikerült megszervezni a résztvevők szállítását, kinyomtatni a túrafüzeteket, jelvényeket, megoldani a túrázók ellátását.

Bővebben: Beszámoló a 2014-es Jókai Mór Teljesítménytúráról